”Neutralizare documente transport” – scurte observatii

General |  30-Aug-2011

In legislatia romaneasca nu exista un act normativ care sa mentioneze operatiunea putin cunoscuta de ”neutralizare documente transport”. In practica se intalneste aceasta operatiune prin care documentele initiale de transport sunt ”inlocuite” total sau partial cu alte documente de transport in scopul pastrarii secretului cu privire la anumite informatii cuprinse in documentele initiale (in special cu privire la clienti).

 

Opinii cu privire la neutralizarea documentelor de transport exista, insa nu sunt fundamentate legal in baza unui act normativ national. In general aceasta operatiune este folosita de catre expeditori internationali care, din practica de zeci de ani in care s-au lovit de diverse probleme, aleg neutralizarea documentelor de transport pentru ca este o solutie pentru pastrarea clientilor.

 

Pentru ca neutralizarea documentelor de transport sa fie valabila ea trebuie acceptata de ambele parti (transportator si expeditor). De cele mai multe ori ea este consemnata intr-un document separat de contractul CMR.

 

Contractul de transport (scrisoarea de trasura – Conventia CMR) are functia de instrument probator al existentei raporturilor juridice dintre expeditor si transportator (caraus). Nu este un inscris cerut ”ad validitatem”, astfel ca, potrivit art. 4 din Conventai CMR, absenta, neregularitatea sau pierderea scrisorii de trasura nu afecteaza nici existenta, nici valabilitatea contractului de transport.

 

Cum contractul de transport este ”legea partilor” (acestea stabilind liber continutul contractului), se pot introduce in acesta clauze privind ”neutralizarea documentelor de transport”. Aceasta operatiune este legala atata timp cat respecta vointa partilor si prin modul in care se realizeaza nu sunt incalcate prevederi legale.

 

Clauze contractuale privitoare la neutralizarea documentelor de transport sunt admise de catre Conventia CMR avand in vedere prevederile art. 41 care mentioneaza ca este nula si fara nici un efect orice stipulatie care, direct sau indirect, ar deroga de la dispozitiile prezentei conventii. Nulitatea unor astfel de stipulatii nu atrage nulitatea celorlalte prevederi ale contractului. De asemenea, tot art. 41 mentioneaza ca vor fi nule toate clauzele prin care s-ar ceda transportatorului beneficiul asigurarii marfii sau orice alta clauza analoaga, ca si orice clauza care schimba sarcina probei.

 

Clauzele privind neutralizarea documenteleor de transport creaza dificultati in fata instantelor judecatoresti, in litigiile cu societatile de asigurari, in situtia cand daunele privind marfa transportata au aparut dupa neutralizarea documentelor pe teritoriul national, iar marfa apare ca fiind transportata la intern nemaifacant obiectul politei de asigurare.

 

pentru BursaTransport.com

Avocat George Iacob-Anca

”Neutralizare documente transport” – scurte observatii
Formular asistenta