25 Aprilie 2001 - 25 Aprilie 2016. 15 ani de prezenta pe Internet pentru BursaTransport

Informari |  25-Apr-2016

La 25 Aprilie 2001, la targul de transport de la Bucuresti, am lansat BursaTransport, intr-o noua versiune, dupa ce cu citeva luni inainte dadusem gres cu prima versiune. Pe vremea aceea, conectarea la Internet se facea cu dial-up si cele mai multe site-uri erau doar de tip prezentare firma.

 

Prin platforma BursaTransport, am intentionat sa valorificam experienta acumulata pe acea vreme la Dacoda, in mai bine de 5 ani de expeditie rutiera. Doream sa oferim tuturor operatorilor de transport o cale facila de comunicare. Sa avem posibilitatea de a comunica direct intre noi astfel incat sa nu mai existe lanturile ridicole de intermediari, cite 5-6 companii in lant intre clientul cu marfa si transportatorul cu camion. Aceste lanturi erau create de dificultatea comunicarii directe a partilor interesate si duceau evident, la surplus de costuri pentru client si presiune pe pretul de facturare pentru transportator.

 

Astazi, privind inapoi, cu ocazia premierii primelor 15 firme ramase inca active, constat ca in doar o luna de zile scursa de la 25 Aprilie 2001, s-au inscris in BursaTransport circa 270 de firme, dintre care doar 15 mai sunt astazi active pe platforma, si inclin sa cred, active in transport. 270 de firme, care in termeni statistici, este foarte mult pentru un start-up, desi pe vremea aceea nu se numea asa un proiect proaspat demarat. Daca ma intreb ce a determinat un demaraj atat de bun, raspunsul probabil este complicat de dat, si mai ales de explicat. As puncta numai faptul ca cei circa 15 expeditori ai Dacodei au fost obligati sa posteze marfurile curente de transportat pe BursaTransport aparent fara rezultat, pentru a crea acel rulaj minim necesar unei burse. In paranteza fie spus, la o luna dupa aceasta masura, cind expeditorii au inceput sa reuseasca tranzactii de transport cu ajutorul BurseiTransport, nu a mai fost nevoie deloc sa fie impinsi de la spate in a posta marfurile ci au inteles potentialul imens de comunicare oferit de aplicatie. Un al doilea motiv, posibil, este ca bursa era lansata de unul din operatorii de expeditie de pe piata romaneasca de transport rutier, si nu eram o companie anonima de software rupta de realitatea activitatii de transport. Chiar daca multora nu li se par relevante aceste raspunsuri, un lucru e cert: demarajul bun al aplicatiei nu a fost o intamplare si nu a fost un noroc.

 

O bursa facuta de transportatori pentru transportatori.

 

Este poate cea mai plastica si concisa formulare ce poate caracteriza proiectul BursaTransport pe acesti 15 ani.

 

Intre timp lucrurile au evoluat enorm insa in paginile noastre se regasesc in continuare formulele transante cu care am debutat: Am marfa de transportat! si Am camion liber!, care formule am fost fortati de imprejurari sa le inregistram la OSIM din cauza numarului mare de tentative de copiere din partea multora care au dorit sa ne faca competitie.

 

Pentru mine, proiectul BursaTransport a fost imbinarea ideala intre pregatirea mea inginereasca cu aplicatie in analiza si proiectarea sistemelor si ceea ce am ajuns sa practic, as spune dintr-un hobby legat de vehicule si geografie, si anume transportul rutier de marfa. A fost si ramane proiectul meu de o viata. Cu toate ca de mai bine de 8 ani BursaTransport nu imi mai apartine, cedata fiind prin cesiune grupului Wolters Kluwer, continui sa manageriez acest proiect cu pasiune si atentie. Atentie in primul rand pentru satisfactia utilizatorilor.


Din punct de vedere tehnic, de la desktop-ul care in 2001 gazduia BursaTransport si era pozat in  secretariatul Dacoda, astazi avem o platforma in cloud computing, extensibila zilnic functie de varful de audienta din jurul orei 10 si saptamanal, in ziua de luni a saptamanii.

 

Din punct de vedere functional, as puncta Tarifarul BursaTransport, care, dupa cunostintele mele nu este implementat in vreo alta varianta romaneasca care sa tina cont de greutatile admise pe axa motoare pe diversele categorii de drumuri; as puncta lista incidentelor de plata, nascuta dintr-o dorinta sincera de solidarizare a breslei in eliminarea rau platnicilor, lista care a avut atat de mare succes incat ca in povestea ucenicului vrajitor, acum trebuie sa ii punem frana, destinatia fiindu-i incet schimbata de catre utilizatori. As mai puncta succesul european pe care il constituie implementarea verificarii in timp real a licentelor si copiilor conforme, dat fiind ca nicaieri in Uniunea Europeana nu mai exista un serviciu similar. Si nu in ultimul rand, tehnica evaluarii dislocarilor admisibile in raport cu distantele, element cheie care sta la baza selectiei raspunsurilor la cautarile de marfa si camioane.

 

Din pacate si mai ales in ultimii ani, a inceput sa conteze serios siguranta tranzactiilor incheiate cu ajutorul burselor electronice, din cauza proliferarii fraudelor. La acest capitol, BursaTransport nu numai ca este cot la cot cu bursele europene care conteaza, ci tehnologia pe care o aplicam in sensul securizarii accesului ne va aduce in scurt timp la posibilitatea prevenirii fraudelor, daca, bineinteles, utilizatorii folosesc platforma cu simt de raspundere.

 

Anual, constatam ca mii de firme de transport inceteaza consumarea serviciului nostru si mii de firme noi se inscriu in BursaTransport. Lista membrilor activi este precum un creuzet in fierbere, care oglindeste fenomenul ce se petrece in piata romaneasca a transportului rutier de marfa. Cu toata aceasta bulversare, piata creste si odata cu ea si numarul firmelor abonate la BursaTransport. De aceea, longevitatea pe piata transportului este o excelentza, iar noi am premiat, cu ocazia aniversarii celor 15 ani de fiintare, cele mai vechi 15 firme ce continua sa fie prezente in BursaTransport. Acestea sunt, in ordinea inscrierii:

  1. Dacoda, Bucuresti, id 2
  2. Exinterm Bucuresti, id 9
  3. Auto-Stop Targoviste, id 12
  4. Ost Transport Arad, id 31
  5. Transex Zalau, id 56
  6. Venka Trading Bucuresti, id 60
  7. KBS Sped Odorheiul Secuiesc, id 89
  8. Comert Chicco Targu Secuiesc, id 91
  9. Contrast Import Export Cluj Napoca, id 104
  10. Pax Trans Zalau, id 116
  11. Schenker Logistics Romania, id 126
  12. Cetim 95 Galati, id 132
  13. Liniile Continentale de Transport LCT Sacele, id 147
  14. Trans Cargo Serv Bucuresti, id 256
  15. Rolicom Piatra Neamt, id 269

 

Pentru mine si pentru primul meu colaborator, Emanuel Nicolae-Posescu, arhitectul si administratorul din punct de vedere tehnic al platformei, precum si pentru cei mai multi dintre cei care in timp s-au alaturat echipei, ce numara azi 15 persoane, administrarea si dezvoltarea BurseiTransport a constituit si constituie o experienta ce depaseste cu lejeritate interesul pentru un serviciu platit. Ne straduim in continuare ca excelenta sa fie atributul numarul 1 al serviciului BursaTransport.

 

Va multumesc.

 

Ing.Dan Cotenescu – Director BursaTransport

25 Aprilie 2001 - 25 Aprilie 2016. 15 ani de prezenta pe Internet pentru BursaTransport
Formular asistenta