ARR intentioneaza sa modifice conditiile de licentiere pentru intermediere

General |  22-Sep-2009

Aceasta stire este publicata prin amabilitatea domnului Andrei Dumitru, vicepresedinte CPISC (Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania, www.cpisc.ro ). Datorita reprezentativitatii sociale, CPISC este membru al Comisiei de dialog social in cadrul Ministerului Transporturilor, iar in cadrul acestei comisii, confederatia este reprezentata de domnul Andrei Dumitru.

 

In rezumat, in cele ce urmeaza, companiile de expeditie sint informate asupra intentiei ARR de a aduce 2 modificari majore in regimul licentelor de intermediere:

  1. scrisoarea de garantie bancara de 30.000 eur sau 50.000 eur (functie de traficul intern sau international) ce astazi poate fi substituita cu o asigurare de raspundere civila pe aceste sume, va deveni obligatorie si va avea valoarea de 50.000 eur
  2. notiunea de abatere grava in activitatea intermediarilor va asimila depasirea cu 30 de zile a termenului de plata a operatorilor de transport rutier

In detaliu :

La intilnirea din 27 August 2009, ARR a venit cu propunerea modificarii Ordinului Ministrului Transporturilor (OMT) nr.1892/2006. Acest ordin se refera printre altele si la conditiile de licentiere pentru activitati conexe in transporturi, in fapt, la licentele pentru activitatea de intermediere – specifica companiilor de expeditie. Astfel, OMT 1892/2006 in vigoare stipuleaza:

 

Art. 136
...
e) scrisoarea de garantie sau de asigurare pentru raspundere civila pentru activitati conexe, in valoare de minimum 30.000 euro pentru transporturi rutiere nationale si 50.000 euro pentru transporturi rutiere internationale.

 

Deci in actul in vigoare, scrisoarea de garantie poate fi inlocuita cu asigurare de raspundere civila pentru sume egale cu scrisorile de garantie.

 

Propunerea de modificare ARR in legatura cu acest articol este:

 

31. La articolul 136 litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

“e) scrisoare de garantie in valoare de minimum 50.000 eur necesara pentru acoperirea eventualelor daune, provocate clientilor, rezultate din efectuarea activitatii”

 

Dupa cum se poate usor constata, noul articol nu mai face referire la polita de asigurare, de unde rezulta ca scrisoarea de garantie bancara de 50.000 eur devine obligatorie.

 

Referitor la notiunea de abatere grava, OMT 1892/2006 prevede:

 

Art. 141
Prin abatere grava se intelege nerespectarea clauzelor contractuale, stabilite prin contractul comercial, de catre detinatorul licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, nerespectare stabilita de instanta de judecata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

 

Modificarea propusa de ARR este:

 

32. Articolul 141 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

“Art. 141. Prin abatere grava se intelege:
i) nerespectarea clauzelor contractuale, stabilite prin contractul comercial, de catre detinatorul licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, nerespectare stabilita de instanta de judecata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
ii) depasirea cu 30 de zile de catre detinatorul licentei pentru activitati conexe transportului rutier -   activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, a termenului scadent de plata a contravalorii prestatiilor prevazute in factura emisa de operatorul de transport rutier.”

 

Prin aceasta adaugare, intarzierile de plata constituindu-se in abateri grave, pot duce in mod evident la suspendarea licentei acordate de ARR.

 

CPISC, prin domnul vicepresedinte Andrei Dumitru, participant la comisia de dialog social, invita operatorii interesati sa participe la dezbaterea acestor modificari intentionate de ARR inaintea adoptarii si publicarii lor. Urmatoarea intilnire a comisiei este programata pe data de 24 Septembrie 2009. Pe lista de discutii lansam un subiect pe care partile interesate sint invitate sa-si manifeste punctele de vedere.

 

Andrei Dumitru, vicepresedinte CPISC

 

CPISC- CONFEDERATIA PATRONALA A INDUSTRIEI, SERVICIILOR SI COMERTULUI
Str. Fabrica de Glucoza Nr.15, Sector  3, Bucuresti
fax: +40 343 811 542
GSM: 0722 354 200
E-mail: servicii@cpisc.ro

ARR intentioneaza sa modifice conditiile de licentiere pentru intermediere
Formular asistenta