Comunicat CARDOIL AVANTAJ SRL despre situatia cardurilor de combustibil

General |  22-May-2019

Dorim sa multumim tuturor membrilor cat si administratiei BursaTransport pentru ca ati respectat numele nostru, nefăcându-l public. Astfel, ne simtim obligati moral, fata de dumneavoastra, sa ne anunțam noi numele in acest caz: Cardoil Avantaj!

 

Ne cerem scuze daca nu vom reusi sa raspundem la toate intrebarile, dar le puteti solicita oricand la adresa de email office@cardoilavantaj.ro.

 

In primul rand, dorim sa cerem scuze, pe aceasta cale celor care, in urma mediatizatului control de la ANAF, au primit amenda, avertisment sau pur și simplu au suportat controlul fără nicio măsura contravenționala, doar din cauza relatiei comerciale cu Cardoil Avantaj.

 

Cunoastem faptul ca aveti nenumarate situatii stresante din desfasurarea activitatii de transport si nu va mai doriti si altele de la furnizorul de combustibil.

 

Pe aceasta cale, va anuntam ca vom trece conditie contractuala de raspundere din partea noastra si pentru acest tip de speta.

 

Incercam succint, sa va aducem la cunostinta situatia de fapt, de la origine si pana in prezent.

 

Vom incepe cu bilantul controlului pana la data de 18.05.2019 (in fiecare zi va vom tine la curent cu evolutia acestuia):

 

  • Companii controlate: 141 - dintre care 86 de transport si 55 din alte domenii de activitate;
  • Rezultatul controlului: 97 de companii au fost amendate cu valori cuprinse intre 20.000 lei si 100.000 lei cu posibilitate de plata in 15 zile pentru a beneficia de 50% din minimul incadrarii, adica 10.000 lei; 36 au primit avertisment in baza OG 2/2001 rep.; 8 societati nu au primit avertisment/amenda;
  • Este adevarat detinem peste 6000 de clienti.

 

ANAF a raspuns unei sesizari facute de catre un furnizor “S” si a fost obligat sa demareze controlul. Din cauza legislatiei incomplete, neadaptata la piata de comert din zilele noastre, a luat nastere o confuzie majora legislativa, in care am cazut cu totii: Furnizor, Consumator cat si Inspectorul Fiscal.

 

Istoria obtinerii atestatelor:

 

In baza ordinului nr.2491/2010 am obtinut atestatul cu nr. RO9845340EN01/2014, am fost inregistrati pentru comercializare angro a produselor energetice.

 

In momentul solicitarii am cerut sa fim atestati pentru activitatea noastra de intermediere, raspunsul fiind ca nu au acest tip de activitate reglementata pentru ca suntem singurii cu acest tip de comert.

 

In baza ordinului nr.2491/2010 am obtinut atestatul cu nr. RO9845340EN02/2015 am fost inregistrati pentru comercializare angro a produselor energetice cu completarile de rigoare.

 

Din cauza aparitiei legii 227/2015 privind Codul Fiscal si a Ordinului 1849/2016, se solicita reautorizarea agentilor economici. Procedura consta in depunerea unei simple cereri.

 

In momentul in care am dorit sa depunem cererea, le-am spus ca noi nu am vandut nici macar 1 litru in piata de angro si singura activitate ramane doar comercializarea/intermedierea dintre marii furnizori si consumatori prin intermediul cardurilor de combustibil, intreband ce facem in acest caz? Au raspuns ca nu ne incadram si nu este cazul sa ne inregistram.

 

Intre timp a mai aparut pe piata o societate, Hub Dacia care desfasura acelasi tip de activitate cu noi si au primit acelasi raspuns, nu necesita inregistrare.

 

Acest ordin intra in vigoare la 17.02.2017.

 

In data de 10.08.2018 s-a publicat ordinul nr 1960/2018 cu intrare in vigoare la data de 01.11.2018.

 

Acest nou Ordin a produs un haos total. Nimeni nu intelegea cum sa-si mai desfasoare activitatea.

 

Am incercat sa aflam informatii despre aplicabilitatea acestui Ordin de la reprezentantii Vamii, dar nici ei nu stiau. In fata acestui raspuns, am solicitat un punct de vedere la ANAF prin adresa cu nr.1937/22.08.2018 in care intrebam daca suntem obligati sa ne inregistram activitatea. Am tot fost “plimbati” de la Vama (pentru ca ei nu mai au department juridic), la ANAF si de la ANAF la Vama pentru ca nu au competenta in oferirea unui raspuns.

 

Intre timp Ordinul 1960/2018 isi amana data intrarii in vigoare la 01.01.2019.

 

In data de 27.12.2018 apare Ordinul 3236/2018 care abroga atat Ordinul 1949/2016 cat si Ordinul 1960/2018 cu intrare in vigoare de la data de 01.02.2019.

 

Noul Ordin detinea o singura schimbare conform pct 6. Alin 2 din Anexa de proceduri: “Sunt exceptați de la obligația îndeplinirii condițiilor menționate la alin.(1) lit.d-h): a) operatorii economici care comercializează produse energetice în baza cardurilor decombustibil către consumatorii finali”.

 

In baza ordinului nr.3236/2019 am obtinut atestatul cu nr. RO1003640EN01/2019, am fost inregistrati pentru comercializare angro a produselor energetice.

 

Pentru a fi totul “complet”, se modifica ordinul 3236/2018 si ne prezentam iar la Vama pentru a modifica Atestatul prezent in data de 15.03.2019. Astfel se revine la forma Ordinului din 2014.

 

Dupa toate acestea, pe 24.04.2019 la un interval de 8 luni, primim raspuns la solicitarea noastra, mai concret: “cererea noastra a ramas fara obiect”. In mod normal, erau obligati sa raspunda in termen de 30 de zile. Dar cum sa raspunda daca au schimbat legislatia in 6 luni de 5 ori.

 

Incercati sa faceti acest tur legislativ si vedeti in ce situatie am fost. In permanenta am intreprins toate actiunile pentru a functiona in temeiul legal.

 

Va rog sa aveti in vedere faptul ca societatile de leasing care detin produsul leasing operational si care vand combustibil nu au nici azi atestat.

 

Sunt societati de transport care azi vand combustibil catre parteneri si nu au atestat.

 

Sunt societati de transport pe care le-am consiliat in obtinerea atestatelor.

 

Am incercat sa venim cu solutii noi si sa spijinim piata de transport.

 

Nu suntem completi. Avem si noi,ca oricare, erori in activitate. Important este faptul ca nu am facut o infractiune, asa cum reiese si din procesele verbale primite de catre consumatorii amendati - nu a existat prejudiciu.

 

Daca aplicam legea, consumatorii au obligatia sa verifice aceste atestate. In primul rand niciun consummator nu a stiut de aceste modificari legislative, in al doilea rand, cum ar fi sa cereti de la un furnizor standard cateva sute de atestate pentru fiecare statie in parte si sa le verificati? Este absurd, consumatorului nu i se poate imputa aceasta obligativitate.

 

In acest caz, chiar daca reprezentantii statului nu au fost langa noi sa preintampinam aceste probleme, legea este lege (rea, buna) și vina este a noastra.

 

Noi ne-am asumat vina și in prezent ne ocupam de contestarea tuturor proceselor verbale, fiind alaturi de toți partenerii nostri.

 

La final, garantam ca nimeni nu va pierde 1 leu.

 

Va rugam sa nu fiti suparati, sa fiti alaturi de noi si sa gasim solutii pe viitor, benefice, pentru ambele parti.

 

Echipa Cardoil Avantaj

Comunicat CARDOIL AVANTAJ SRL despre situatia cardurilor de combustibil
Formular asistenta