BursaTransport

Statistici BursaTransport

46.942 marfuri disponibile
2.573 camioane disponibile
59.223 marfuri in ultimele 24h
1.283 camioane in ultimele 24h
132 utilizatori online
21.759 utilizatori activi
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Pagina pentru imprimare

29-01-2015

Comunicat de presa parchetul tribunalului Bucuresti - fraude burse de transport

COMUNICAT

23.01.2015

 

Compartimentul de Informare şi Relatii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au finalizat urmărirea penală efectuată în cauza având ca obiect săvârşirea de către inculpaţii BALINT ANDREI – IOAN, POPA AURAŞ – GENOVEL, POPA EDUARD - CRISTIAN şi SZABO ANDREI a infracţiunilor de „înşelăciuneşi respectiv decomplicitate la infracţiunea de înşelăciune”.

 

Astfel, la data de 22 ianuarie 2015, s-a dispus  trimiterea în judecată a inculpaţilor sus – menţionaţi.

 

Probele administrate în cauză pe parcursul urmăririi penale au relevat următoarea  situaţie de  fapt:

 

În perioada februarie – mai 2013, inculpaţii BALINT ANDREI-IOAN, POPA EDUARD-CRISTIAN, POPA AURAŞ-GENOVEL şi SZABO ANDREI au derulat o amplă activitate infracţională, în cadrul căreia au indus în eroare şi au prejudiciat mai multe societăţi comerciale din ROMÂNIA şi străinătate (FEDERAŢIA RUSĂ, POLONIA, LETONIA, OLANDA, SPANIA, FRANŢA, GRECIA), „deturnând” pe teritoriul Ungariei, de la traseul lor iniţial, în mod fraudulos, mai multe cantităţi de marfa (fructe, produse cosmetice, anvelope, produse alimentare etc.) expediate sau destinate acestora, pe care şi le-au însuşit şi le-au comercializat ulterior „la negru”.

Astfel, în vederea derulării activităţii infracţionale, inculpaţii au creat, în numele unei societăţi comerciale, conturi pe site-urile interne şi internaţionale ale burselor de transport de mărfuri (de ex., www.cargo.lt, www.bursatransport.com, www.timocom.com), obţinând în acest sens de la administratorii acestor site-uri datele de log-are (user şi parolă).

Cu ajutorul acestor date de logare, inculpaţii s-au conectat la aceste site-uri, vizualizând cererile de transport al mărfii dintr-o locaţie în alta (de regulă dintr-o ţară în alta) pe care furnizorii sau beneficiarii mărfurilor le-au afişat – prin intermediul unei societăţi-broker organizatoare a transportului/case de expediţie. De exemplu, dacă o societate comercială din Lituania doreşte să-i fie transportată o marfă achiziţionată din Germania, postează această cerere pe site-ul zonal www.cargo.lt.

După ce s-au logat pe acest site şi au vizualizat cererea, inculpaţii au luat legătura (de regulă prin e-mail sau telefon) cu societatea care a postat anunţul, faţă de care s-au recomandat cu nume şi calităţi false, pretinzând în mod mincinos că sunt „reprezentanţii unor societăţi de transport dispuse să transporte marfa la destinaţie”.

În acest scop, pentru a deveni credibili, inculpaţii au trimis prin e-mail acestei societăţi documentele firmei pe care o foloseau în mod fraudulos (licenţă de transport, poliţa de asigurare a CMR-ului/transportului etc. – pe care le-au obţinut de la societatea căreia îi aparţin, ca urmare a « folosirii » acesteia la săvârşirea unor fapte penale anterioare), iar această societate le-a trimis comanda de transport, pe care inculpaţii au “confirmat-o” – încheindu-se astfel contractul de transport-marfă.

După ce “s-au asigurat” că au încheiat contractul de transport cu societatea sus-menţionată, inculpaţii s-au logat pe site-ul bursei române de transport - www.bursatransport.com, unde au vizualizat societăţile de transport române ce aveau camion liber în zona de încărcare a mărfii.

După acest moment, inculpaţii – folosind un alt nume fals şi recomandându-se în mod fraudulos ca reprezentanţi ai altor societăţi de transport (de această dată de naţionalitate maghiară – locul deturnării mărfii) – au luat legătura cu transportatorul român cu camion liber în zonă, căruia (sub pretextul că societatea lor “are camioanele ocupate”) i-au solicitat să încarce marfa de la furnizor, pe care să o transporte pe teritoriul Ungariei (în zona oraşului Budapesta - Ungaria), pretinzând că societatea inculpaţilor “o va prelua şi transporta la destinaţia finală” – încheind în acest scop un contract de transport cu acesta (comandă de transport confirmată de transportator, însoţită de schimbul “electronic” al documentelor de transport).

După ce societatea de transport română – cu bună-credinţă – a încărcat marfa şi a transportat-o la destinaţia indicată de inculpaţi (pe teritoriul Ungariei, de regulă în zona Budapesta), marfa a fost “deturnată” (dirijată) într-un depozit “controlat” de inculpaţi, unde a fost descărcată (în unele cazuri, după ruperea sigiliilor aplicate de autorităţile vamale de expediţie) şi vândută ulterior de aceştia “la negru”, prin folosirea unor documente de provenienţă false.

Înainte de plecarea de la furnizor a camionului transportatorului de bună-credinţă, inculpaţii au aplicat în mod fraudulos pe CMR-ul de transport o semnătură şi ştampilă aparţinând unei societăţi ungare (de regulă, societate de tip “fantomă”, în stare de faliment sau o societate ale cărei documente figurează a fi sustrase anterior), achitând şoferului autocamionului contravaloarea transportului până în Ungaria.

 

Periculozitatea deosebită a faptelor inculpaţilor rezidă şi în amploarea consecinţelor negative ale acestora, constând în:

  

 

  • perturbarea gravă a mediului de afaceri şi a activităţii de transport – marfă, internă şi internaţională, creând un climat periculos de neîncredere între participanţii la aceste relaţii comerciale, care trebuie să se deruleze cu rapiditate;

 

  • afectarea gravă a imaginii societăţilor de transport ale căror identităţi au fost folosite în mod fraudulos cu ocazia inducerii în eroare a persoanelor vătămate, precum şi a imaginii şi a clientelei societăţilor organizatoare a transportului în numele persoanelor vătămate – multe din aceste relaţii ce s-au derulat pe o perioadă semnificativă de timp încetând, ca urmare a fraudelor săvârşite.

 

Este de menţionat că activitatea de transport de marfă este într-o continuă mişcare, astfel încât societăţile de transport române ce rămân cu camioane libere într-o zonă din Europa postează imediat acest fapt pe site-ul bursei de transport române, pentru a prelua în cel mai scurt timp o altă marfă şi a evita cheltuieli suplimentare de transport.

 

Derularea anchetei penale s-a făcut cu sprijinul autorităţilor judiciare maghiare, în baza convenţiei de colaborare bilaterală transfrontalieră româno-maghiară.

 

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă o măsură procesuală reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate, în niciun caz, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie prevăzut de art.4 din Cod de procedură penală.

  

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti.

 

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN  CADRUL PARCHETULUI DE PE  LÂNGĂ  TRIBUNALUL BUCUREŞTIAcest site foloseste cookie. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul in privinta folosirii cookie-urilor.

Vezi mai multe detalii.