Conditii de tranzit prin Ucraina catre Transnistria

General |  31-Jan-2005
Marfurile care sunt transportate prin Ucraina cu destinatia Transnistria trebuie sa aiba contractele corespunzatoare, autentificate de organele vamale din Republica Moldova. Serviciul vamal de stat din Ucraina a dat dispozitiile respective, care stipuleaza conditiile pentru scoaterea de pe teritoriul Ucrainei a marfurilor aflate in tranzit cu destinatia Transnistria, ele urmand sa fie perfectate de vama regionala Odesa.

Precum a mai informat agentia INFOTAG, Chisinaul a interzis in luna august 2004 operatiile comerciale externe pentru Transnistria fara perfectarea vamala a produselor de catre Republica Moldova si a chemat tarile vecine sa sustina aceste masuri, care au menirea de a contracara contrabanda. Insa aceasta cerinta nu a fost indeplinita pana acum de Ucraina si Rusia.

O data cu alegerea noului presedinte, Kievul a satisfacut dorinta Moldovei, anuntand instituirea noilor reguli si explicand acest lucru prin necesitatea de a se intensifica controlul marfurilor aflate in tranzit. Acest lucru vizeaza, inainte de toate, portul maritim Iliciovsk, unde agentii economici transnistreni perfecteaza majoritatea covarsitoare a marfurilor care le sunt destinate.

Potrivit datelor detinute de Transnistria, la Iliciovsk au fost retinute marfuri pentru intreprinderea textila din regiune "Tirotex", pentru fabrica de vinuri si coniacuri KVINT si firma "Sheriff", care are cea mai mare retea de supermarketuri si benzinarii in regiune. Aceasta problema nu a vizat deocamdata alti agenti economici din Transnistria.

Comentand masurile intreprinse de vamesii ucraineni, Iuri Ganin, viceministru al industriei din regiune, a afirmat, intr-un interviu acordat mijloacelor de informare locale, ca prin aceasta se incalca si Codul vamal al Ucrainei insasi, si dreptul international. In opinia sa, intreprinderile transnistrene care au avut de suferit din cauza acestei "inovatii" sunt in drept sa ceara sa li se apere propriile interese in instantele judiciare internationale.

Ganin a comunicat ca marfurile exportate de Transnistria sunt lasate de Ucraina sa treaca fara piedica. El considera drept inacceptabila cererea Chisinaului ca agentii economici din Transnistria sa se inregistreze in Republica Moldova, deoarece "aceasta ar putea conduce la oprirea intregului complex economic al RMN".

Ganin se opune, de asemenea, infiintarii posturilor moldo-ucrainene pe teritoriul Ucrainei, in apropiere de segmentul de frontiera controlat de Transnistria, deoarece acest lucru... "contravine Constitutiei Ucrainei".

El considera ca este putin probabil sa ne asteptam in timpul apropiat, in preajma alegerilor parlamentare din Republica Moldova, la realizarea unor acorduri de principiu intre Chisinau si Kiev in aceasta problema. INFOTAG precizeaza: In luna noiembrie 2004, organele vamale din Ucraina au retinut pe teritoriul lor, la solicitarea partii moldovenesti, un transport de monede transnistrene in valoare de 118 mii USD, care au fost batute in Polonia, si l-au transmis Moldovei. Republica Moldova nu recunoaste banii pusi in circulatie de autoproclamata RMN si considera drept ilegala tiparirea si baterea lor in Polonia.

Sursa: Duchis Trans / Infotag
Conditii de tranzit prin Ucraina catre Transnistria
Formular asistenta