Conventia CMR (1)

General |  14-Dec-2009

Conventia CMR

- drepturile si obligatiile partilor la punctul de pornire -

 

 

 

Conventia CMR - Conventia referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele, incheiata la Geneva la 19 mai 1956 – reglementeaza doar unele particularitati ce pot fi diferite de reglementarile din dreptul comun.

 

La punctul de pornire al transportului expeditorul:

a)are dreptul, in cazul marfurilor generale, sa ceara verificarea de catre transportator a greutatii brute a marfii sau a cantitatii acesteia astfel exprimate. El poate cere, de asemenea, verificarea continutului coletelor.

b)are obligatia ca, in cazul marfurilor periculoase, sa-l instiinteze pe transportator despre natura marfurilor ce urmeaza a fi transportate, pericolul pe care il prezinta aceste marfuri si eventualele precautii ce trebuie avute in vedere.

 

La punctul de pornire al transportului transportatorul:

a)are dreptul sa pretinda plata pentru cheltuielile pe care le suporta cu efectuarea verificarilor privind greutatea bruta a marfii, a cantitatii acesteia precum si cu verificarea coletelor.

b)are dreptul ca in cazul in care expeditorul nu l-a instiintat despre faptul ca urmeaza sa transporte marfuri periculoase acestea pot fi, in orice moment si in orice loc, descarcate, distruse sau facute inofensive de catre transportator, fara nici o despagubire; expeditorul este raspunzator pentru toate cheltuielile si daunele rezultind din predarea la transport a acestor marfuri sau pentru transportul lor.

c)are obligatia ca la primirea marfii sa verifice:

    -exactitatea mentiunilor din scrisoarea de trasura referitoare la numarul de colete, cit si la marcajul si la numerele lor;

    -starea aparenta a marfii si a ambalajului ei.

 

Cu toate ca este un aspect foarte important, Conventia CMR nu mentioneaza cine are obligatia de incarcare si stivuire/ancorare a marfii in mijlocul de transport, lasand expeditorul si transportatorul sa stabileasca acest lucru. Practica instantelor judecatoresti este ca, in cazul in care aceste activitati sunt facute de catre expeditor, transportatorul este obligat sa verifice daca incarcarea si stivuirea/ancorarea nu a fost facuta in mod defectuos, iar in cazul in care operatiunile sunt facute de transportator, acesta are posibilitatea de a refuza instructiunile de incarcare si stivuire/ancorare ale expeditorului daca acestea sunt defectuoase.

 

 

 

pentru BursaTransport.ro

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Conventia CMR (1)
Formular asistenta