Dare de seama asupra continutului BursaTransport

Informari |  19-Dec-2008

Introducere

  

In curind incheiem anul 2008 in conditii pe care nimeni nu le prevedea la inceputul lui. Criza, deja celebra criza economica este aici sau este pe drum? Sa nu uitam ca fost provocata de criza financiara, la rindul ei provocata de speculatori financiari. Celebra criza a sfirsitului de an, o asteptam, o pindim, ne temem de ea. Unii dintre noi o simt deja. Ce stim astazi 19 Decembrie 2008 ca sint semne de criza? Pretul in scadere al motorinei. Pretul in scadere al serviciilor de transport si din cauza scaderii costului cu motorina, dar probabil si din cauza scaderii cererii de transport. Linii de credit bancar suspendate pentru ca vor garantii ce nu pot fi oferite. Acestea sint astazi semnele crizei economice dupa parerea noastra.

 

Analistii, care cu toate ca n-au prevazut criza, acum spun ca nu am ajuns inca la sfirsitul coborisului. Nu era de ajuns ca urmeaza (pentru transportatori) sinistra perioada Ianuarie – Februarie, mai avem acum si perspectiva sumbra a crizei.

 

***

 

Pina atunci, va punem la dispozitie o sinteza de date 2008 privind BursaTransport. O facem cu speranta ca veti parcurge aceste rinduri si veti capata o idee si mai clara despre aceasta platforma internet. Si nu in ultimul rind, actiunile noastre administrative viitoare vor avea mai mult sens pentru dumneavoastra.

 

Subiectele tratate succint sint: Lichiditatea BursaTransport; Utilizatorii BursaTransport; Problemele actuale BursaTransport

  

Lichiditatea BursaTransport

 

Lichiditate inseamna totalul marfurilor publicate. Sau, in termeni bursieri, totalul cererilor de oferta. Aceasta este cea mai importanta calitate a unei burse de transport. O spunem ca administratori ai BursaTransport. Insa ca si in viata reala, in acest ring virtual parerile sint evident impartite. Transportatorii ar dori ca aceasta lichiditate sa fie cit mai mare. Astfel, cererea fiind mare, isi vor putea negocia mai bine pretul serviciilor. Expeditorii, in masura in care expeditor inseamna un utilizator care isi pune propriile cereri de oferta pe bursa, isi doresc contrariul. Expeditorii isi doresc o lichiditate cit mai mica. Adica o cerere scazuta care duce la scaderea pretului serviciilor.

  

Marfuri pe BursaTransport

Se poate remarca plusul pe care BursaTransport l-a inregistrat anul acesta in comparatie cu 2007. De asemenea, de observat variatia sezoniera a marfurilor publicate, in fiecare an. Insa se mai poate constata scaderea cererii de oferta (marfurilor publicate) in toamna 2008 (criza economica?). Cu toate ca la inceputul lunii Decembrie 2008 constatam o ameliorare a lichiditatii.

 

Dorim sa precizam parerea noastra ca scaderea lichiditatii in ultimele 2 luni este reflexia starii generale a pietii transportului. In timp ce cresterea lichiditatii in 2008 fata de 2007 este rezultatul audientei crescute a BursaTransport in piata transporturilor.

 

Autorii anunturilor de marfuri publicate in 2008 au fost:

 

Marfuri postate de:

Utilizatorii BursaTransport

  

Singurul indiciu avut la dispozitie asupra tipului de utilizatori (expeditori, transportatori, diversi) este propria definire in fisa de cont. Din pacate banuim ca multi utilizatori fie nu dau atentie, fie gresesc cind completeaza “activitatea principala”. Clasificarea riguroasa nu este posibila. Exemple extreme de folosire justificata a BursaTransport, totusi cu “susul in jos”:

  • client de transport (adica comerciant) care isi publica propriile masini disponibile pe sensul pe care merg goale. Masinile utilizate in interes propriu merg probabil pe tur-retur, si de aici logic mai departe, pe unul din sensuri, merg fara marfa. Un astfel de cont are aparenta unui caraus, pentru ca publica masini disponibile.
  • firma de transport, care publica mai mult marfuri decit camioane libere: pentru ca are surplus de cerere de transport, nu vrea sa-si lase clientul din mina, si rezolva situatia publicind marfa pe bursa. Un astfel de cont are aparenta unui expeditor, pentru ca publica marfuri disponibile.

Bineinteles, aceste situatii sint extreme. Daca mizam pe raspunderea asumata a fiecaruia din noi la completarea rubricii “activitate principala”, atunci mizam ca a citit si a inteles sintagma pusa dedesubt in paranteza “in raport cu BursaTransport”. Si in acest fel, noi toti, vom fi beneficiarii unei informatii credibile despre natura activitatii contului respectiv pe bursa. Si statistic, lucrurile sint incadrabile in normalitate. Deci iata natura utilizatorilor BursaTransport la data curenta:

 

Utilizatorii BursaTransport

In 2008 numarul utilizatorilor a continuat sa creasca de la circa 8.500 pina la peste 11.000. Evident ca numarul conturilor este important pentru noi. In principal insa, satisfactia noastra este de natura profesionala. Banuiala ca oferim o aplicatie la indemina operatorilor de transport ne confirma speranta cu care am proiectat aceasta aplicatie publicata in Aprilie 2001. Este gresita acceptiunea citeodata exprimata pe lista de discutii ca numarul utilizatorilor este telul nostru. Sustinem acest punct de vedere cu datele de mai jos:

 

Suspendari de conturi BursaTransport

  

 

2007

2008

Suspendari permanente
20
31
Suspendari temporare
176
222

 

De aici, credem noi, rezulta disponibilitatea noastra de a renunta la incasarile abonamentelor acelor conturi care altereaza intr-un fel sau altul calitatea informatiei din BursaTransport. Obiectivul nostru este calitatea buna a informatiei din Bursa. Numarul crescator al conturilor este consecinta calitatii informatiei.

 

Problemele actuale BursaTransport

  

Acesta este partea inedita a prezentului raport.

 

Principala problema a noastra si a aplicatiilor electronice in general este protectia impotriva fraudei. Prin frauda nu sintem noi, Administratia BursaTransport direct pagubiti, dar preocuparea pentru o informatie de calitate implica si oferirea unui nivel de siguranta cit putem de ridicat. In acest sens, noi urmarim ce se petrece in paginile bursei mult mai mult decit este recomandat sa marturisim public, insa dumneavoastra, utilizatorii, trebuie ca la rindul dumneavoastra sa va construiti un sistem de masuri de siguranta. Este vorba de credibilitatea minima pe care trebuie sa v-o inspire partenerul de tranzactie de transport. Noi consideram ca trebuie exclusa tranzactia cu o firma total necunoscuta doar pentru oportunitatea financiara pe care o ofera in mod aparent. Ce putem face? Iata ce:

  1. Verificari pe pagina BursaTransport, daca firma respectiva are cont pe bursa:
    • din ce an este infiintata firma si atentie la firmele proaspat infiintate (cu scuze respectuoase pentru cei de buna credinta nou infiintati, dar situatia face parte din dificultatea inceputului)
    • persoana cu care discutati telefonic sa fie mentionata in fisa contului respectiv
    • postul telefonic sa fie listat in fisa contului
    • fisa sa aiba adresa completa, telefon fix, fax (deziderat)
    • istoricul contului (numar de marfuri/camioane publicate, incidente, stari de suspendare) – pe pagina LISTA MEMBRILOR
    • pe paginile de incidente, cautati numele firmei, numele interlocutorului (fie cu motorul de cautare al paginii, fie cu comanda de browser ^F (CTRL+F)
    • nu in ultimul rind, verificati ca firma ce semneaza comanda/contractul este aceeasi cu cea cu care ati discutat telefonic
  2. Daca nu este membru BursaTransport:
    • aplicatia RECOM va da posibilitatea sa consultati pe internet datele registrelor comertului (www.recom.ro) contra unui abonament accesibil si preplatit
    • aplicatia LISTA FIRMELOR va da o imagine decenta despre istoricul/performanta firmei respective (www.listafirme.ro) in acelasi sistem ca si RECOM
  3. INDIFERENT daca este sau nu membru BursaTransport: la incredintarea marfii (la incarcare) controlul OBLIGATORIU al actelor soferului si ale masinii; evident, sa corespunda cu ce aveti in comanda dar mai ales sa nu fie false. Daca nu sinteti prezent la locul incarcarii, dati dispozitie ferma si clara in acest sens, exonerindu-va in caz contrar de angajarea raspunderii dumneavoastra in cazul furtului marfii. Din pacate si nu numai in Romania si in BursaTransport, substituirea de identitate devine o practica din ce in ce mai cunoscuta infractorilor.

O alta problema importanta pentru Administratia BursaTransport este pastrarea unui spirit profesionist in paginile aplicatiei. Acum multi ani, plecind de la premisa asumata in imaginatia noastra de onestitate fata de colegii de breasla de catre toti utilizatorii aplicatiei, am inaugurat pagina incidentelor de plata. Subiectul este super dezbatut in forum (lista de discutii) si nu reluam. Ci doar constatam. In primul rind, intr-un climat de afaceri relativ stabil, numarul incidentelor de plata creste nesanatos si irational:

 

Incidente de plata declarate pe BursaTransport

NU A CRESCUT NUMARUL INCIDENTELOR DE PLATA ci in realitate se raporteaza intarzieri de plata. Dupa parerea noastra intarzierea de plata devine incident doar prin emiterea documentelor bancare fara acoperire, sau prin intarziere de plata de ordinul zecilor de zile, sau prin disparitia firmei-client sau declarare starii de faliment. In timp ce incidentul de plata este o chestiune de interes pentru TOTI operatorii de transport, intarzierea de plata este o chestiune ce influenteaza starea fluxului de numerar (a lichiditatii) celui ce trebuie sa incaseze. Nu comentam de ce este folosita astfel lista, ci constatam ca odata publicat, “incidentului” ii trebuie o durata minima sa fie rezolvat:

 

Durata de rezolvare a incidentelor de plata

Din graficul de mai sus rezulta clar ca majoritatea “incidentelor” de plata sint de fapt intarzieri de plata, pentru ca se incaseaza in medie la citeva zile de la publicare. Noi ne bucuram ca datornicii sint “executati” cu succes cu ajutorul listei de incidente, si ca venim in acest fel (deocamdata) gratuit in sprijinul incasarii facturilor clientilor nostri de BursaTransport, dar pretentia ca aceste “incidente” constituie motiv de a suspenda accesul reclamatilor la aplicatie este nejustificat. Intirzierile de plata pot contribui la un profil de cont insa nu pot constitui subiect de ingradire la accesul la aplicatie. Spre diferenta de emiterea fara acoperire a biletelor la ordin sau a cec-urilor, in care cazuri nu ezitam o clipa sa indepartam pe reclamati, chiar daca a fost o situatie accidentala.

 

Toate aceste lucruri sint necesare sa le mentionam nu pentru ca am gresit in proiectul incidentelor de plata, ci pentru ca proiectul nostru a fost deturnat de realitatea utilizarii aplicatiei. Nu avem pretentia sa facem mii de utilizatori sa faca diferenta intre incidente si intarzieri, ci va trebui sa ne pliem noi la aceasta stare de lucruri, indiferent care va fi costul efortului pentru noi.

 

In privinta incidentelor/intarzierilor de plata, autorii lor dupa activitatea principala au contribuit astfel:

 

Autorii incidentelor de plata

Si in sfirsit, ultima problema pe care o trecem in revista este locvacitatea unora dintre utilizatorii BursaTransport manifestata pe lista de discutii (forum). Aceasta este o arena pe care o punem la dispozitie tuturor utilizatorilor. Ne dorim ca pagina sa fie cit mai citita, iar cititul sa produca un oarecare castig cititorului. Insa ne confruntam cu utilizarea paginii de catre un numar relativ restrins de utilizatori:

  

Activitatea conturilor BursaTransport pe forum (lista de discutii)

Deci din cei 11.000 de utilizatori, doar 20% au postat interventii pe lista de discutii. Insa surpriza apare cind examinam activitatea pe forum a postatorilor: 23% din postatori au produs 83% din mesaje! Sau cu alte cuvinte, sub 5% din utilizatorii aplicatiei folosesc forumul in proportie de peste 80%.

  

Activitatea postatorilor pe lista de discutii

BursaTransport va continua urmarirea acestei pagini si amendarea prin inchidere a subiectelor neconforme sau tratate neconform. Vom face tot posibilul sa nu transformam BursaTransport intr-o portavoce prin care se transmit opinii a caror tinuta nu ne reprezinta sau pe care nu le putem intelege. Si va asiguram ca zilnic avem toata intelegerea de pe lume.

 

Daca ati citit pina aici, toti cei din Administratia BursaTransport va multumim pentru atentie si va dorim Craciun Fericit! Si raminem mereu la dispozitia dumneavoastra.

 

Dan Cotenescu – Manager BursaTransport

Dare de seama asupra continutului BursaTransport
Formular asistenta