De la 1 februarie, șoferii plătesc mai mult pentru încălcarea legislației rutiere

General |  03-Mar-2017

 

Amenzile de circulație au fost majorate de la 1 februarie 2017, odată cu creșterea salariului minim pe economie, având în vedere că punctul-amendă depinde strict de acesta.

 

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim pe economie, aşa cum prevede Codul rutier. De la 1 februarie, punctul-amendă este de 145 de lei, față de 125 de lei, cât a fost pana la aceasta data. Majorarea acestuia a avut loc deoarece salariul minim brut a crescut și el, de la începutul lunii februarie, la 1.450 de lei, față de 1.250 de lei cât a fost pana la aceasta data.

 

Prin urmare, odată cu creșterea salariului minim de la 1 februarie, șoferii sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar atunci când vor încălca regulile de circulație. Concret, cea mai mică amendă de circulație este de 290 de lei (față de 250 de lei, cât era pana acum). Pe de altă parte, cea mai mare amendă primită de șoferi este de 14.500 de lei (față de 12.500 de lei).

 

"Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă", prevede Codul rutier. Conform acestuia, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

 

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

 

Soferii primesc, de la 1 februarie, următoarele sancţiuni:

 

  • clasa I: 290 sau 435 de lei;
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei;
  • clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

 

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

 

Cu amenda de 290 sau de 435 de lei (clasa I de sancțiuni) vor fi sancționați șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar și cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers, precum și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. De asemenea, și pietonii care încalcă regulile de circulație pot fi amendați cu sumele menționate.

 

Referitor la amenzile de de 580 sau 725 de lei (clasa a II-a), acestea se vor aplica șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii)  dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.

 

O sancțiune ceva mai mare, adică 870 sau 1.160 de lei (clasa a III-a) se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care pot fi amendate cu aceste sume sunt:  conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.

 

Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, de 1.305 sau 2.900 de lei și vor putea aplica șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

 

Ciuca Marius Florin avocat BursaTransport.com

De la 1 februarie, șoferii plătesc mai mult pentru încălcarea legislației rutiere
Formular asistenta