IMPORTANT: Suspendarea acoperirii TIR pe teritoriul Bulgariei

General |  05-Jul-2006

TRADUCERE

Prin fax si posta Dlui Radu Dinescu

Secretar General

Uniunea Nationala a Transportatorilor

Rutieri din Romania (UNTRR)

 

TIR-RAS/G7190/MMM Geneva, 4 iulie 2006

 

URGENT – IMPORTANT!

 

SUSPENDAREA ACOPERIRII TIR PE TERITORIUL BULGARIEI

 

Stimate Domnule Dinescu,

 

Urmare eforturilor esuate intreprinse de IRU si Asociatia sa garanta bulgara AEBTRI pe langa Guvernul bulgar, in scopul rezolvarii gravelor probleme care au rezultat din interpretarea noua si recenta a Conventiei TIR si neaplicarii prevederilor ei de catre autoritatile vamale bulgare, IRU a fost obligat sa notifice Asiguratorii Sistemului de Garantie TIR asupra prezentarii nelegitime a cererilor de plata la AEBTRI, pentru operatiunile TIR care au fost corect incheiate si confirmate in Bulgaria, dar pentru care procedurile ulterioare de import au fost falsificate de importatori bulgari identificati.

 

Trebuie sa va informam, cu regret, ca Asiguratorii Sistemului de Garantie TIR au confirmat in prezent cele ce urmeaza:

 

„Prezentarea nelegitima a cererilor de plata la AEBTRI pentru fraude realizate in 2002 si 2003 in timpul procedurilor de import, in locul solicitarii platii taxelor si indatoririlor de import direct de la importatorii bulgari corect identificati , a crescut considerabil riscurile acoperite de contractul de asigurare nr.3.186.842, prin largirea domeniului acoperirii asigurarii, prevazuta exclusiv pentru operatiunile de tranzit TIR, la procedurile de import.

 

O astfel de extindere a riscurilor acoperite expune lantul de garantie international la riscuri neprevazue si incomensurabile.

 

Urmare acestei noi interpretari a Conventiei TIR de catre autoritatile bulgare, si consecintelor ei in prevenirea functionarii Sistemului TIR si aplicarii stricte a reglementarilor Conventiei TIR si ale IRU, Asiguratorii beneficiaza de dreptul de a anula in intregime sau partial contractul nr. 3.186.842, in eventualitatea unei agravari esentiale a riscurilor, conform Legii Federale elvetiene privind contractele de asigurare”.

 

In absenta acoperirii asigurarii, IRU si Asociatiile sale garante nu-si pot asuma singure riscurile Sistemului TIR. De aceea, in vederea mentinerii Sistemului TIR pentru toate celelalte Parti Contractante, IRU a obtinut in cele din urma din partea Asiguratorilor suspendarea acoperirii asigurarii furnizata de acestia numai pe teritoriul Bulgariei.

 

In concluzie, Asiguratorii solicita ca IRU sa suspende emiterea Carnetelor TIR in Bulgaria incepand cu 15 iulie 2006 la miezul noptii - orele 24,00 GMT, si sa informeze Asociatia bulgara a Operatorilor de Transport Rutier International, AEBTRI, si autoritatile sale vamale, toate Asociatiile garante si Autoritatile Competente ale Partilor Contractante la Conventia TIR, asupra suspendarii de catre Asiguratori, incepand cu aceeasi data si ora, a acoperirii TIR pe teritoriul Bulgariei in urmatoarele conditii:

 

     

     

  • Acoperirea asigurarii TIR furnizata de Asiguratori Asociatiei bulgare garante AEBTRI se suspenda incepand cu 15 iulie 2006 la miezul noptii - orele 24,00 GMT.
  •  

     

  • Incepand cu aceeasi data si ora de suspendare, se solicita IRU sa inceteze emiterea Carnetelor TIR catre Asociatia AEBTRI.
  •  

     

  • Incepand cu aceeasi data si ora de suspendare, Asociatia AEBTRI nu mai este autorizata sa emita Carnete TIR operatorilor de transport din Bulgaria si nici operatorilor de transport straini conform procedurilor in vigoare.
  •  

     

  • Orice Carnet TIR emis de Asociatia AEBTRI, acceptat – inainte de aceeasi data si ora de suspendare – de autoritatile vamale din Bulgaria sau din oricare alta Parte Contractanta la Conventia TIR cu care poate fi stabilit un transport TIR, ramane acoperit de Contractul de Asigurare si astfel valabil conform prevederilor Conventiei TIR.
  •  

     

  • Orice Carnet TIR emis de Asociatia AEBTRI, luat in evidenta – dupa aceeasi data si ora de suspendare – de catre autoritatile vamale din Bulgaria sau de orice alta Parte Contractanta la Conventia TIR cu care poate fi stabilit un transport TIR, nu mai poate fi acoperit de contractul de asigurare si va fi considerat ca fiind nevalabil.
  •  

     

  • Orice alt Carnet TIR emis de catre orice alta Asociatie membra garanta a IRU si luat in evidenta la biroul de plecare de autoritatile vamale ale oricarei Parti Contractante ramane acoperit de contractul de asigurare si astfel ramane pe deplin valabil pe teritoriul Partilor Contractante cu care pot fi stabilite transporturi TIR, cu exceptia teritoriului Bulgariei unde toate transporturile sub acoperirea Sistemului TIR vor fi suspendate, conform Articolului 26 al Conventiei TIR, incepand cu aceeasi data si ora de suspendare.
  •  

     

  • Opeatorii de transport ale caror autovehicule sunt inmatriculate in Bulgaria nu au dreptul sa utilizeze, incepand cu aceeasi data si ora de suspendare, fie in Bulgaria, fie in strainatate, Carnetele TIR beneficiind de acoperirea TIR furnizata de Asiguratori.
  •  

 

Urmare hotararilor sus-mentionate si solicitarilor Asiguratorilor Sistemului TIR, este datoria si obligatia IRU sa va informeze si sa va confirme suspendarea acoperirii TIR in Bulgaria, care va intra in vigoarfe pe 15 iulie 2006 la miezul noptii - orele 24,00 GMT. Este de asemenea datoria si obligatia fiecarei Asociatii sa aplice strict si imediat hotararile respective si sa informeze pe deplin atat autoritatile sale competente nationale, cat si operatorii sai de transport TIR .

 

Asociatiile TIR ale IRU sunt de asemenea rugate sa confirme in scris, prin posta, la IRU aplicarea sricta, fara intarziere, a masurilor sus-mentionate.

 

Aceasta scrisoare este de asemenea adresata Directorilor Autoritatilor Vamale ale tuturor Partilor Contractante la Conventia TIR.

 

Al dv. sincer,

 

Martin Marmy,

Secretar General

 

Aceeasi scrisoare este adresata tuturor Asociatiilor TIR si tuturor autoritatilor vamale ale Partilor Contractante la Conventia TIR.

 

 

Sursa: UNTRR

IMPORTANT: Suspendarea acoperirii TIR pe teritoriul Bulgariei
Formular asistenta