IMPOZITAREA DIURNEI INCEPAND CU DATA DE 1 FEBRUARIE 2013

General |  24-Apr-2013

Codul fiscal a fost modificat pentru prima oara pe anul 2013 prin Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in M.O. Partea I nr. 54/23.01.2013, rectificata la 06.02.2013. Dispozitiile acestui act normativ sunt in vigoare incepand cu 1 februarie 2013, cu doua exceptii prevazute de lege care nu intereseaza materia pe care o vom analiza in continuare.

            Astfel, printre noutatile privind impozitarea aduse Codului fiscal de ordonanta in cauza, remarcam si noile dispozitii privind impozitarea diurnei aplicabile incepand cu 1 februarie 2013.

             Mai intai, amintim ca anterior acestui act normativ, respectiv in ultimii 7 ani, potrivit regulilor fiscale diurna era considerata venit asimilat salariului si era supusa impozitului de 16% datorat de angajat doar pentru sumele acordate cu acest titlu de catre organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit si care depaseau limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice. Desigur, pentru angajatori - organizatii nonprofit si alte entitati neplatitoare de impozit pe profit – indemnizatia acordata (diurna) avea regim juridic de cheltuiala deductibila doar daca nu depasea limita de 2,5 ori nivelul legal mentionat anterior, iar suma care depasea aceasta limita nu putea fi cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil.

            De la 1 februarie 2013, legiuitorul, probabil in dorinta de a strange cat mai multi bani la buget, a pastrat regula de impozitare mentionata privitoare la nivelul impozitarii, insa a extins aplicabilitatea sa la toate categoriile de angajati care primesc indemnizatie pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, asadar indiferent de entitatea platitoare.

             Astfel, din coroborarea dispozitiilor art. 55 alin. (2) lit. i) cu cele ale art. 2964 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 8/2013 rezulta urmatoarele reguli: 

            - se supune impozitului pe veniturile din salarii in cota de 16%, datorat de angajat, fiind asimilata salariului, indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice;

            - indemnizatia si orice alta suma de aceeasi natura va fi inclusa si in baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii datorate de persoane fizice rezidente sau nerezidente care realizeaza venituri dn salarii sau asimilate salariilor, in conditiile legii.

            Pe de alta parte, potrivit art. 55 alin. 4 coroborat cu art. 29615 lit. g), precum si conform art. 21 alin. (3) lit. b) si art. 48 alin. 5 din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 8/2013, daca indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, sunt ”in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare”, regulile fiscale sunt urmatoarele:

            - sumele Nu sunt incluse in veniturile salariale si Nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit;

            - sumele Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii datorate potrivit legii;

            - indemnizatia in limita mentionata Este cheltuiala deductibila atat pentru determinarea profitului impozabil in cazul platitorilor de impozit pe profit, cat si pentru determinarea venitului net anual obtinut din activitati independente in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.

            De retinut, totodata, ca fata de deductibilitatea limitata a cheltuielilor cu diurna reglementata la art. 21 alin. (3) lit. b) si art. 48 alin. 5 din Codul fiscal, modificat prin O.G. nr. 8/2013, asa cum am aratat anterior, rezulta ca diurna care depasestelimita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare” este cheltuiala NEdeductibila pentru determinarea profitului impozabil sau a venitului net anual obtinut din activitati independente, dupa caz.

             Precizam ca actele normative care reglementeaza cuantumul diurnei in vigoare si in prezent sunt: a) pentru intern – indemnizatia zilnica este de 13 lei acordata potrivit regulilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare; b) pentru extern – diurna este in valuta, in cuantum stabilit pentru fiecare tara, calculata si acordata potrivit Hotararii Guvernului nr. 518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

            Fata de cele de mai sus, intr-un scurt exemplu noile dispozitii in materie de impozitare a diurnei se aplica astfel: daca diurna la intern acordata de entitatea platitoare este in suma de 70 lei, se supune impozitarii suma de 37,5 lei  (70 lei – 13 lei x2,5) care depaseste limita prevazuta de lege, respectiv ”limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului (...)”; aceasta suma de 37,5 lei va fi inclusa si in baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, fiind cheltuiala nedeductibila pentru determinarea profitului impozabil sau a venitului net anual obtinut din activitati independente, dupa caz.

 

Pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA 

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

IMPOZITAREA DIURNEI INCEPAND CU DATA DE 1 FEBRUARIE 2013
Formular asistenta