Medierea obligatorie?

General |  05-Mar-2014

MEDIEREA

- situatiile in care este obligatorie procedura informarii cu privire la avantajele medierii -

 

     Potrivit Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

     Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

 

     In prezent medierea nu este obligatorie, solutionarea litigiilor folosind aceasta metoda este facultativa. Ceea ce este insa obligatoriu – incepand cu data de 1 august 2013 – este parcurgerea procedurii de informare cu privire la mediere, inainte ca un litigiu sa fie judecat de instanța, și doar in anumite cazuri ne-penale expres prevazute de lege.

 

     Procedura de informare cu privire la mediere este obligatorie in urmatoarele situatii (art. 601 din Legea nr. 192/2006):

a) in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;

    b) in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64 (continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii);

    c) in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;

    d) in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;

    e) in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;

    f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013 - 1.024 (ordonanta de plata) sau la cea prevazuta la art. 1.025 - 1.032 (procedura cu privire la cererile cu valoare redusa – pentru sume ce nu depasesc 10.000 lei) din Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura civila), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

      De interes pentru domeniul transporturilor rutiere de marfuri sunt litigiile mentionate mai sus la litera f).

 

    Procedura este pornita obligatoriu de reclamant, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, existand posibilitatea ca partile sa aleaga medierea si sa nu se mai adreseze instantei judecatoresti.

Informarea privind avantajele medierii poate fi facuta doar de mediatorul autorizat acesta este singurul profesionist atestat in materie de mediere, care poate sfatui și convinge parțile cum sa valorifice procedura de mediere.

 

     Etapele informarii privind avantajele medierii sunt:

-reclamantul comunica mediatorului datele de contact ale paratului si problema care se doreste a fi solutionata prin mediere;

-mediatorul transmite paratului o invitatie scrisa pentru participare, stabilind un termen de cel mult 15 zile;

-eliberarea unui certificat de informare de catre mediator – daca informarea a avut loc, sau intocmirea unui proces-verbal de catre mediator cu privire la rezultatul ședinței de informare - daca informarea nu a avut loc.

 

     Nu este obligatorie participarea paratului la sedinta de informare, acesta putand: sa participe la ședința de informare, sa refuze in scris participarea la sedinta de informare, sa nu raspunda invitatiei primite de la mediator sau sa nu se prezinte la data fixata pentru sedinta de informare.

Procedura informarii cu privire la avantajele medierii nu implica costuri - cel putin teoretic – insa exista costruri ale mediatorului cu consumabilele (hartie, etc) si costurile de expediere a documentului.

 

     Durata procedurii de informare – maximul 15 zile.

Sanctiunea neindeplinirii procedurii: respingerea cererii de chemare in judecata ca inadmisibila. Ulterior reclamantul va putea formulata o noua acțiune, dar ramane obligatorie parcurgerea procedurii de informare.

 

     Legea nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator – in integralitatea sa – poate fi gasita pe pagina juridica in cadrul sectiunii de legislatie utila.

 

pentru BursaTransport.com

Avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii SCA

Medierea obligatorie?
Formular asistenta