Memorandumul APTE 2002 si FORT

General |  14-Aug-2009

Acesta este raspunsul oficial. Mai jos publicam raspunsul CE tradus de FORT in limba romana.

 

"COMISIA EUROPEANA
Cabinetul Vice Presedintelui Antonio TAJANI

Seful cabinetului




Bruxelles, 04.AUG.2009
AP (2009) 1743



Stimati Colegi,


Va multumim pentru transmiterea memorandumului din partea FORT si APTE 2002, datat 24 Iunie 2009, in privinta controlului legislatiei sociale asupra transportului rutier in Ungaria. Vice Presedintele TAJANI m-a rugat sa raspund la memorandumul dumneavoastra.

Scopul Regulamentului (EC) Nr. 561/2006 privind armonizarea anumitor dispozitii ale legislatiei sociale in domeniul transporturilor rutiere este de a facilita transportul rutier peste granite in timp ce se garanteaza concurenta loiala, siguranta rutiera si imbunatatirea conditiilor de munca pentru conducatorii auto. Asadar, Comisia examineaza foarte atent corecta aplicare a acestui Regulament de catre Statele Membre.

As dori sa confirm faptul ca, in conformitate cu Articolul 19 din Regulamentul (EC) Nr. 561/2006, este responsabilitatea Statelor Membre de a stabili un sistem corespunzator de penalitati eficiente, proportionate, disuasive si non-discriminatorii aplicabile in cazul incalcarilor atat acestui Regulament, cat si ale Regulamentului (EEC) Nr. 3821/85 privind aparatura de inregistrare in transportul rutier.

Comisia Europeana, asistata de un Comitet Consultativ compus din experti ai Statelor Membre, au lucrat la categorisirea incalcarilor regulilor cu privire la orele de condus ale conducatorilor auto si la folosirea tahografului. Acest cadru larg este intentionat a armoniza executarea practicilor peste tot in Comunitate, a promova o aplicare mai egala a regulilor si a ajuta prevenirea discrepantelor aparute in aplicarea executarii corespunzatoare si eficiente a clauzelor acestor Regulamente in diferite State Membre.





Acest lucru s-a concretizat in directiva Comisiei 2009/5/EC modificand Anexa III a Directivei 2006/22/EC, care ofera principii calauzitoare clare in privinta categorisirii incalcarilor Regulamentului (EC) Nr. 561/2006 si Regulamentului (EC) Nr. 3821/85. Statelor Membre li s-a cerut sa adopte legile, regulamentele si clauzele administrative necesare pentru a duce la indeplinire aceasta Directiva pana la data de 31 Decembrie 2009. Pe baza clasificarii din continutul directivei Comisiei, Comisia va avea in viitor o baza mai buna pentru a aprecia penalizarile Statelor Membre si in principal caracterul lor proportional. In prezent, pe baza informatiilor transmise in scrisoarea dumneavoastra, este imposibil de apreciat caracterul (dis)proportional al penalitatilor impuse de autoritatile ungare asupra catorva dintre membrii dumneavoastra.

In ceea ce priveste caracterul discriminator, nu pare ca Ungaria ar aplica amenzi diferite pentru conducatorii auto sau intreprinderile din diferite State Membre; asadar nu exista nicio incompatibilitate cu Articolul 19(1) din Regulamentul (EC) Nr. 561/2006. Cu toate acestea, as vrea sa evidentiez faptul ca in conformitate cu Articolul 4(a) din Directiva 2006/22/EC , Statele Membre trebuie sa efectueze verificari rutiere fara discriminari, in particular fara discriminari in ceea ce priveste tara unde vehiculul este inregistrat sau tara unde intrerpinderea este stabilita. Cifrele pe care le-ati prezentat in memorandumul dumneavoastra in ceea ce priveste cuantumul amenzilor primite de catre intreprinderile de transport romane nu demonstreaza ele in sine faptul ca activitatile autoritatilor ungare de control sunt indeplinite intr-un mod discriminator. Cu toate acestea, Comisia va examina cu atentie situatia in cadrul raportului ce urmeaza a fi stabilit pentru aplicarea Regulamentului (EC) Nr. 561/2006 pe perioada 2007-2008 ce va fi publicat anul viitor.

De altfel, as vrea sa va informez ca Articolul 19 din Regulamentul (EC) Nr. 561/2006 nu prevede nicio procedura speciala de avertisment pentru conducatorii auto aflati la prima abatere. Mai mult, posibilitatea imobilizarii vehiculelor in cazul punerii in pericol a sigurantei rutiere reprezinta o masura clar prevazuta in Articolul 21 din Regulamentul (EC) Nr. 561/2006.

In lumina celor de mai sus, Comisia nu este in prezent in pozitia de a urmari plangerea dumneavoastra si, drept urmare, o va inchide. Totusi, daca in viitor ne veti putea pune la dispozitie mai multe elemente substantiale care sa demonstreze o posibila incalcare a legislatiei Comunitatii, Comisia va fi gata sa ia masurile corespunzatoare.

Cu respect,

Antonio Preto"

 

Pentru discutii in legatura cu acest subiect va invitam pe lista de discutii.

Memorandumul APTE 2002 si FORT
Formular asistenta