Noutati fiscale in 2008 pentru persoane fizice si firme

General |  14-Jan-2008

NOUTATILE FISCALE ALE ANULUI PENTRU PERSOANE FIZICE SI FIRME

 

  

Noutatile fiscale pentru societati

 

 

* Incepand cu data de 1 ianuarie 2008, se aplica regimul normal de taxare pentru tranzactiile din imobiliare: vanzari de bunuri imobile sau terenuri si serviciile de constructii-montaj. Pana la 1 ianuarie 2008, tranzactiile imobiliarae erau scutite de TVA, daca beneficiarul si furnizorul indeplineau urmatoarele conditii:sa fie persoane impozabile romane, platitoare de TVA. Aceasta modificare va afecta investitorii in proiecte imobiliare, acestia fiind nevoiti sa-si finanteze afacerea cu cota reprezentand TVA-ul pana la deducerea acestuia .

* Incepand cu data de 1 ianuarie 2008 se aplica un nou termen de facturare. Factura trebuie emisa in termen de 15 zile calendaristice ale lunii urmatoare lunii in care s-a prestat serviciul sau s-a livrat bunul. Pana la sfarsitul lui 2007, facturile se emiteau in 15 zile lucratoare din luna urmatoare.

* Proprietarii de cladiri care le ofera spre inchiriere firmelor care au un regim specific ce costa in scutirea de TVA vor fi nevoiti sa achite tot TVA-ul aferent constructiei incepand chiar din primul an de la inchiriere.

Modificarile se aplica si la alte situatii cum ar fi: orice modalitate prin care poate fi dat dreptul de uzufruct, concesionare, leasing imobiliar.

* Din acest an “asocierea in participatiune” nu mai este o persoana impozabila separate, astfel ca fiecare membru al asocierii isi calculeaza obligatiile fiscale separat si le plateste in cadrul activitatii obisnuite. In legislatia anterioara, legea prevedea ca doar asocierile in participatiune dintre doi romani nu genera o persoana impozabila separata. In ceea ce priveste firmele romanesti si straine, asocierea era persoana impozabila separata si toate entitatile colectau TVA pe care urmau s ail plateasca in numele asocierii.

* S-au inmultit prevederile prin care s-a modificat regimul facturilor , in sensul acceptarii facturilor simplificate, dar si a alte documente in locul facturilor. De la 1 ianuarie 2008, pe post de factura poate fi folosit orice act care indeplineste criteriile ale unei facturi. Mai mult, corespondenta comerciala dintre firme din diferite state cu propriile sale reglementari fiscale si contabile este considerat ca un document fiscal, care ofera drept de deducere.

* In 2008, contributiile la asigurarile sociale de stat vor scadea in total cu 6 %

* Contributia de asigurari sociale suportata de angajator nu mai este plafonata incepand cu 2008. Pana in prezent, firma platea CAS pana la o suma egala cu cinci salarii medii inmultit cu numarul mediu de angajati

* Incepand cu data de 1 ianuarie 2008, consiliile locale nu mai pot sa acorde scutiri, pe o perioada de pana la cinci ani, de la plata impozitului pe cladiri si pe teren companiilor care investesc peste 500.000 de euro. Scutirile de la plata acestor taxe locale se pot acorda numai in conditiile elaborarii unor scheme de ajutor de stat.

* S-a modificat cota de impozitare pentru microintreprinderi, anul acesta fiind de 2,5% din cifra de afaceri, comparativ cu 2% in 2007. In 2009 cota de impozitare va fi 3% din cifra de afaceri.

* O modificare legislative cu un impact semnificativ este obligativitatea ca toate firmele care incheie contracte cu firme straine sau persoane fizice nerezidente sa inregistreze contractele la Fisc. Aceasta prevedere a intrat in vigoare la 13 decembrie 2007 Termenul in care trebuie inregistrate aceste contracte este de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, dar si contractele deja incheiate aflate in vigoare.

 

 

  

Noutatile fiscale pentru persoane fizice

  

 

* Din acest an nu se mai plateste impozit pe venit pentru suma primita in urma exproprierilor, sumele primite in urma exproprierii pentru cauze de utilitate publica intra la categoria veniturilor neimpozabile.

* Pensionarii cu pensii de pana la 1.000 de lei nu platesc impozit pe venit.

* Persoanele care vor castiga la diferite jocuri, promotii,etc o masina sau o vacanta vor fi impozitate. Ratiunea acestei noi reglementari consta in faptul ca acestea sunt considerate venituri din premii rezultate din promovarea produselor si serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.

* Incepand cu anul acesta, jucatorii platesc impozit pe castigul obtinut din jocurile de noroc de tip cazino si masini electronice.

* Incepand cu data de 1 ianuarie 2008 pentru strainii care au stat in Romania mai mult de 183 de zile pe an exista obligatia sa-si declare la Fiscul romanesc veniturile globale realizate in Romania si in strainatate in anul 2007.Aceasta prevedere se aplica strainilor care au stat in Romania incepand cu anul2004.

 

 

Amanari referitoare la platile catre fisc

 

 

* Eliminarea platii TVA in vama va opera de la 1 ianuarie 2012, si nu de la 1 ianuarie 2010 cum se stipula in vechea reglementare.

* Se amana pana in 2010 plata anticipata de catre companii a impozitului pe profit dintr-o suma estimate, cu exceptia bancilor care beneficiaza deja de aceasta amanare.

 

 

 

Mihai Pacuraru

Pacuraru, Iliescu, Mazareanu & Associates

Attorneys at Law

Bucharest, 82B1 Clucerului Street, 1st District

Tel: + 40 31 425 15 21

       + 40 31 805 86 90

Fax: + 40 21 223 00 18

Mobile: +40722 717 556

E-mail: mihaipacuraru@legal.org.ro

Noutati fiscale in 2008 pentru persoane fizice si firme
Formular asistenta