Ordonanta de plata in viziunea Noului Cod de Procedura Civila (NCPC)

General |  20-Feb-2013

Baza legala: Noul Cod de Procedura Civila - Legea nr. 134/2010 - publicat in Monitorul Oficial nr. 485 din 15 iulie 2010, intrat in vigoare, dupa mai multe amanari, incepand cu data de 15 februarie 2013. Noul Cod de Procedura Civila abroga atat OG nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata, cat si OUG nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, prevederile acestor acte normative fiind modificate, completate si comasate in cuprinsul art. 1013 – 1024 Titlul IX – Procedura ordonantei de plata.

 

Domeniu de aplicare: creante certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege. Nu pot face obiectul procedurii ordonantei de plata creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa.

 

Dispozitii procedurale: cererea privind creanta de plata a pretului se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta, conform Codului de Procedura Civila. Prin noul Cod de Procedura Civila se instituie o procedura prealabila, obligatorie. Creditorul trebuie sa comunice debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, o somatie, prin care ii va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Lipsa parcurgerii acestei proceduri prealabile duce la respingerea cererii ca inadmisibila.

 

Cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda:

    a) denumirea si sediul creditorului;

    b) denumirea si sediul, precum si, dupa caz, daca sunt cunoscute, codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului ori de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar;

    c) suma ce reprezinta obiectul creantei, temeiul de fapt si de drept al obligatiei de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei;

    d) suma ce reprezinta dobanzile aferente sau alte despagubiri ce se cuvin creditorului, potrivit legii;

    e) semnatura creditorului.

 

La cerere se anexeaza: inscrisurile ce atesta cuantumul sumei datorate si orice alte inscrisuri doveditoare ale acesteia, inclusiv dovada indeplinirii procedurii prealabile. Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.

 

Solutii: instanta judecatoreasca poate admite cererea creditorului in totalitate, o poate admite partial sau o poate respinge.

 

Cand in urma examinarii constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, judecatorul emite ordonanta de plata catre debitor, precum si termenul de plata. Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile. Judecatorul va putea stabili alt termen potrivit intelegerii partilor.

 

Dispozitii procedurale: impotriva ordonantei de plata se poate formula cererea in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.

 

Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta care a pronuntat ordonanta de plata in complet format din 2 judecatori.

 

Ordonanta de plata este executorie, chiar daca este atacata cu cerere in anulare si are autoritate de lucru judecat provizorie pana la solutionarea cererii in anulare. Ordonanta de plata devine definitiva ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anulare.

 

Probe: inscrisuri.

 

Taxe: taxa judiciara de timbru - 150 lei și timbru judiciar de - 0,30 lei.

 

pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Ordonanta de plata in viziunea Noului Cod de Procedura Civila (NCPC)
Formular asistenta