Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (cuprinde modificarile aduse prin OG 5/2011 - ”anvelope de iarna”)

General |  26-Jul-2011

Prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 au fost aprobate reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si, totodata s-a stabilit destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier.

 

Necesitatea aparitiei OG nr. 5/2011 a fost justificata de nevoia cresterii sigurantei rutiere prin imbunatatirea starii tehnice a parcului rutier de vehicule comerciale se poate realiza si prin imbunatatirea cadrului existent de sanctionare a operatorilor de transport care utilizeaza vehicule ce prezinta defectiuni majore si periculoase, prin responsabilizarea superioara a acestora.

 

Anterior OG nr. 5/2011 control tehnic in trafic se desfasura de catre Regia Autonoma Registrul Auto Roman – RAR si Politia Rutiera (in conformitate cu prevederile Directivei 2000/30/CE privind controlul tehnic rutier al vehiculelor utilitare care circula in Comunitate). In conformitate cu legislatia existenta, RAR nu poate aplica sanctiuni privitoare la starea tehnica a vehiculelor rutiere. Astfel, se aplica sanctiunile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice de catre Politia Rutiera si care se adreseaza numai conducatorilor auto. Ca atare, exista dezavantajul ca pentru vehiculele comerciale sa nu se aplice amenzi si pentru operatorul de transport rutier, iar amenzile aplicate conducatorului auto sa nu aibe un caracter proportional cu efectul unor eventuale accidente produse de vehiculele comerciale din motive tehnice (de ex. in cazul vehiculelor pentru transportul marfurilor periculoase, vehiculelor comerciale grele etc).

 

Prin OG nr. 27/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005, s-a introdus posibilitatea efectuarii controlului tehnic in trafic de catre Autoritatea Rutiera Romana - ARR in cadrul controlului in trafic efectuat de ARR. Aceasta modificare nu a rezolvat insa problema privitoare la sanctionarea operatorilor de transport in cadrul controalelor tehnice in trafic efectuate de RAR si Politia Rutiera.

 

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu modificarile si completarile la zi poate fi consultata pe pagina juridica in cadrul sectiuni de legislatie utila.

 

 

pentru BursaTransport.com

Iacob-Anca & Asociatii SCA

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (cuprinde modificarile aduse prin OG 5/2011 - ”anvelope de iarna”)
Formular asistenta