Practici de expeditie care nasc semne de intrebare

Siguranta |  16-Apr-2020

Am fost nevoiti astazi, cu regret, sa respingem publicarea unui incident de transport. Dar povestea lui v-o impartasesc fara sa dau nume in clar.

 

Protagonisti:

 

  1. Firma de transport satmareana. Declarantul incidentului de transport
  2. Firma de expeditii salajana. Extrem de activa pe BursaTransport. In postura de autor al incidentului de transport

 

Imprejurarile incidentului:

 

  • Marfa publicata de expeditor pe ruta Ploiesti – Satu Mare
  • Transportatorul, interesat sa preia marfa
  • Afla ca de fapt sunt doua incarcari: prima Ploiesti –  descarcare Cluj, a doua incarcare Cluj – descarcare Satu Mare
  • La cererea expeditorului, invocand motive administrative (sic!), transportatorul accepta de la expeditor doua comenzi distincte: Ploiesti - Cluj, Cluj – Satu Mare

 

Incidentul:

 

Dupa descarcarea din Cluj transportatorul a fost informat ca marfa pentru Satu Mare nu mai este disponibila. A urmat un dialog, expeditorul a incercat sa inlocuiasca a doua comanda, Cluj – Satu Mare, insa nu s-a finalizat nimic.

 

Care sunt semnele de intrebare nascute pentru mine:

 

  1. Ce expeditor e acela care nu poate cupla curse inlantuite intr-o singura comanda transportatorului. La volumul de cereri de transport pe care sustine ca le are publicandu-le pe BursaTransport, imi e greu sa inteleg cum lucreaza firma salajana.
  2. Inteleg ca preturile curente pe cele doua tronsoane pot fi diferite, dar in cazul aceluiasi subcontractant si aceluiasi vehicul, sa-I imparti kilometrii la doua preturi unitare distincte? Ploiesti – Cluj 700 lei (+TVA), Cluj – Satu Mare 800 lei. Rezulta in cel mai bun caz incapacitatea expeditorului de a asimila aceste subtilitati de preturi pe piata si sa angajeze transportatorul pe un pret unitar pe tot parcursul, asa cum a sunat cererea.

 

Ce avem aici de fapt si la final? Pentru ca transportatorul este, repet, satmarean: un transport facut pe ruta Ploiesti – Cluj si o dislocare neplatita pe ruta Cluj – Satu Mare. A fost intentie? A fost ghinion? Eu pot sa va spun ca acest refren “marfa nu mai este disponibila” (pentru transport) nu denota profesionalism.

 

Modul atent in care expeditorul a formulat comenzile si modul neatent in care transportatorul le-a confirmat fac ca incidentul de transport sa nu poata fi acceptat la publicare.

 

Nu intervin in politica de business nici a expeditorului, nici a transportatorului, nu am dat nume de companii, am relatat o imprejurare. Semnul de intrebare este: nici in aceste conditii de criza nu se poate, domnule, lucra in solidaritate, unul cu celalalt? Daca era o urma de solidaritate, povestea aceasta nu ajungea la BursaTransport.

 

Ii doresc numai bine expeditorului salajan. Insa nu folosindu-se la maniera asta de aplicatia noastra.

 

Dan Cotenescu – Admin.BursaTransport

Practici de expeditie care nasc semne de intrebare
Formular asistenta