Set de controale efectuate de ANAF in toata tara pe tema achizitionarii de combustibili

General |  16-May-2019

In urma unui subiect deschis pe lista de discutii referitor la un set de controale efectuate de ANAF in toata tara pe tema achizitionarii de combustibili de catre diversi agenti economici de la un distribuitor care, chipurile, nu ar fi detinut atestat de comercializare de produse supuse accizarii, eliberat de Directia Generala a Vamilor, fac urmatoarele precizari:

 

  • controalele au vizat achizitia de combustibili, prin intermediul cardurilor emise de un distribuitor national, in perioada noiembrie 2018-ianuarie 2019.
  • pentru perioada noiembrie 2018-ianuarie 2019, controlorii antifrauda ANAF, pretind ca acest distribuitor nu a detinut atestatul eliberat de vama.
  • datorita acestei nereguli, societatile comerciale partenere acestui distribuitor, au fost sanctionate cu amenzi de cate 10.000 de lei sau avertisment.
  • pana ieri, 15.05 2019, pe aceasta tematica, au fost controlati un numar de cel putin 126 de agenti economici, pe tot cuprinsul Romaniei.

 

Vis-a-vis de aceasta actiune a Fiscului, centralizand atat cat am putut informatiile primite, avem urmatoare obiectiuni:

 

  • chiar daca la data incheierii contractelor de furnizare, distribuitorul de carburant avea un atestat valabil pe care l-a pus la dispozitia clientilor, acestia prezentandu-l inspectorilor antifrauda, inspectorii nu au tinut cont de acest aspect, motivand faptul ca ei controleaza doar perioada octombrie 2018 -ianuarie 2019.
  • pe atestatele emise de vama nu este trecuta data expirarii acestora, ca pe orice alt document emis de autoritatile romane, facand astfel imposibila depistarea momentului cand expira.
  • desi distribuitorul de carburant a depus diligente din luna august a anului 2018 pentru prelungirea valabilitatii atestatului respectiv, astfel incat sa nu intre in nelegalitate, in data de 25.04.2019, ANAF-ul il instiinteaza prin adresa nr. 361290 asupra faptului ca presedintele ANAF a emis un nou Ordin, nr 3236/2018, care il abroga pe cel vechi, facand ca ATESTAREA SA NU MAI FIE NECESARA !!!

 

Concluzia:

 

  • inspectorii ANAF, in dispret total fata de ordinul emis de propriul sef, impanzesc tara si impart amenzi/avertismente, pentru lipsa unui atestat. Atestat care ei insisi, in scris, printr-o adresa oficiala,  recunosc ca nu este necesar in cazul distribuitorului in cauza.

 

Mai jos, incarc atat raspunsurile date de ANAF la solicitarea furnizorului de carduri de carburant, din care rezulta in mod explicit faptul ca acesta nu mai are nevoie de atestare, conform unui nou ordin emis de presedintele ANAF, precum si cateva procese verbale din care reiese modul ABSOLUT DISCRETIONAR de acordare a amenzilor sau avertismentelor, fara a se tine cont de Legea Preventiei nr 270/2017 si fara a avea un cadru de aplicare unitara a masurilor punitive.

 

ADRESA ANAF 07.09.2018

ADRESA ANAF 25.04.2019

ADRESA ANAF 27.08.2018

Cosmi Trans un miliard 1

Cosmi Trans un miliard 2

Cosmi Trans un miliard 3

Cosmi Trans un miliard 4

Cosmi Trans un miliard 5

Haibach Trans amenda 1

Haibach Trans amenda 2

Servicii ABA amendat 1

Servicii ABA amendat 2

Servicii ABA amendat 3

Servicii ABA amendat 4

Servicii ABA amendat 5

Servicii ABA amendat 6

Servicii ABA amendat 7

 

Andrei Haibach

Set de controale efectuate de ANAF in toata tara pe tema achizitionarii de combustibili
Formular asistenta