Sistem electronic de colectare a taxelor de autostrada in Germania

General |  16-Nov-2004

Incepand cu 1 ianuarie 2005, pentru autovehiculele de peste 12 tone, Germania va institui un sistem electronic de colectare a taxelor de autostrada. Administratorul acestui sistem este compania Toll Collect, www.toll-collect.de.

Nivelul taxelor variaza intre 9 si 14 centi / km, in functie de parcurs, numarul de axe si de clasa de poluare.

Reteaua acoperita este de 12.000 km si 2213 puncte de acces.

Exista 3 variante de functionare a noului sistem:

1. Se va monta pe autovehicul un aparat numit OBU (On-Board Unit) care functioneaza pe baza tehnologiilor GPS (pozitionare prin satelit) si GSM (telefonie mobila). Aparatul este livrat in mod gratuit, dar montajul se efectueaza contra cost la unul din service-urile autorizate, situate in Germania sau in tarile vecine Germaniei. Durata montajului este estimata la 4 ore, inclusiv probele de functionare.

2. Inregistrarea manuala a cursei prin Internet.
In aceasta varianta nu este necesara montarea aparatului OBU. Utilizatorii trebuie sa se inregistreze pe pagina internet a Toll Collect si sa introduca datele despre cursa (date autovehicul, data plecarii, ruta) inainte de efectuarea acesteia.

3. Inregistrarea manuala a cursei la terminalele de plata.
In aceasta varianta nu este necesara montarea aparatului OBU. Inregistrarea cursei se face de catre sofer la unul din cele 3500 de terminale de plata (la benzinarii, parcari auto, puncte de trecere a frontierei).

Plata
Ca utilizator inregistrat si utilizator al sistemului automat, puteti plati prin direct debit, card de benzinarie, sau cont de credit.

In procedurile de direct debit si cu card de benzinarie, nu platiti taxa decat la sfarsitul lunii, dupa folosirea retelei de drumuri supuse taxarii. Daca alegeti una din aceste proceduri, trebuie sa vi se faca o verificare a bonitatii.

Cu procedura de plata prin direct debit, taxa este debitata direct din cont. Pentru a fi eligibil pentru aceasta procedura, trebuie sa aveti un credit de doua ori mai mare decat taxa maxima lunara. Motivul: Taxele sunt incasate in a doua luna dupa data platii pentru prima luna facturabila.

La inregistrare, trebuie sa oferiti o estimare a celui mai mare numar de kilometri de autostrada efectuati intr-o luna. Toll Collect calculeaza pe baza acestei estimari limita necesara si o trimite companiei inregistrate in timpul verificarii bonitatii. Compania inregistrata trebuie apoi sa informeze Toll Collect care este limita maxime care poate fi consumata din aceasta limita inainte de realimentare. Inainte de atingerea acestei limite veti primi o factura pentru realimentarea contului.

Cu procedura de plata prin card de benzinarie va puteti plati taxele cu cardul de benzinarie. Aici, de asemenea, inainte trebuie verificat ca limita stabilita de emitentul cardului de benzinarie poate acoperi dublul taxei maxime lunare.
Daca decideti sa folositi aceasta procedura de plata, trimiteti documentele de inregistrare emitentului cardului de benzinarie ales pe formularul de inregistrare. Acesta va informa Toll Collect despre limita Dumneavoastra dupa ce documentele au fost trimise. Daca aceasta este suficienta, puteti folosi procedura de plata cu card de benzinarie. Daca nu, veti fi inregistrat pentru a treia metoda de plata: cont de credit.

Procedura de plata prin cont de credit ofera un alt mod de participare in sistemul automat de colectare a taxelor Toll Collect. Contul de credit poate fi deschis ca un cont de debit pentru utilizatorii inregistrati. Taxele vor fi debitate din suma pe care o platiti in cont.

Forma de plata poate fi schimbata oricand. Pentru acest lucru exista un formular in limba germana cu instructiuni de completare in 22 de limbi (nu exista in limba romana).

Toti utilizatorii, indiferent daca sunt inregistrati sau nu, pot plati cu cardurile de benzinarie, de credit sau EC la terminalele de plata. De asemenea, terminalele primesc si numerar in Euro sau in valuta locala din tara unde este plasat terminalul.

Controlul achitarii taxelor se face prin 300 de puncte automate de control cu emitatori in infrarosu sau prin autovehiculele speciale de control ale Oficiului Federal pentru Transporturi Marfa (BAG). Controlul se face prin comunicare directa cu aparatul OBU.

Amanunte
Amanunte pot fi gasite pe site-ul Toll Collect, www.toll-collect.de, disponibil in 22 de limbi europene, dar nu si in limba romana.

Formularele de inregistrare sunt numai in limba germana. Exista instructiuni de completare disponibile in 22 de limbi europene, dar nu si in limba romana.

Administratia BURSATRANSPORT.RO

Sistem electronic de colectare a taxelor de autostrada in Germania
Formular asistenta