Somatia de plata - cea mai simpla cale pentru recuperarea debitelor

General |  05-Oct-2009

 

 

Baza legala: Ordonanta Guvernului nr. 5 din 19 iulie 2001, privind procedura somatiei de plata, cu modificarile si completarile facute prin: Rectificarea publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din  23 august 2001, Legea nr. 295/2002, prin care a fost aprobata cu modificari Ordonanta Guvernului nr. 5/2001, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 142/2002, aprobata prin Legea nr. 5/2003 si Legea nr. 195/2004. 

 

Domeniu de aplicare: creante certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

 

Dispozitii procedurale: cererea privind creanta de plata a pretului se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta conform Codului de procedura civila.  Nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe prevazute la art. 720 indice 1 din Codul de procedura civila.

 

Cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda:

    a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;

    b) numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;

    c) sumele solicitate, temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei.

 

La cerere se anexeaza: contractul sau orice alt inscris doveditor al sumelor datorate. Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.

 

Solutii: instanta judecatoreasca poate admite cererea creditorului in totalitate, o poate admite partial sau o poate respinge.

 

Cand in urma examinarii constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, judecatorul emite ordonanta care va contine somatia de plata catre debitor, precum si termenul de plata. Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile. Judecatorul va putea stabili alt termen potrivit intelegerii partilor.

 

Dispozitii procedurale: impotriva ordonantei care cuprinde somatia de plata debitorul poate formula cererea in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.

 

Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.

 

La cererea creditorului ordonanta care cuprinde somatia de plata, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului.

 

Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti, astfel ca, in cazul respingerii cererii creditorului acesta poate formula o noua cerere de emitere a ordonantei cuprinzand somatia de plata a debitorului.

 

Probe: acte/inscrisuri.

 

Taxe: taxa judiciara de timbru, cu 39 lei si timbru judiciar de 0,30 lei.

 

 

 

 

pentru BursaTransport.ro

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Somatia de plata - cea mai simpla cale pentru recuperarea debitelor
Formular asistenta