Taxa auto - Curtea de Justitie UE

General |  03-Apr-2014

TAXA AUTO – ce spune Curtea de Justitie a Uniunii Europene despre aceasta taxa

 

     ”Taxa auto” reglementata prin Legea nr. 9/2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene (TFUE), a stabilit de curand Curtea de Justitie a Uniunii Europene, la intrebarile preliminare adresate de catre doua instante din Romania (Tribunalul Sibiu si Curtea de Apel Bucuresti). Decizia este obligatorie şi trebuie aplicata in toate litigiile.

 

     Prin Ordonanta Curtii din data de 3 februarie 2014 pronuntata in cauzele conexate C‑97/13 si C‑214/13, avand ca obiect cereri de decizie preliminara formulate in temeiul articolului 267 TFUE de Tribunalul Sibiu (C‑97/13) si de Curtea de Apel Bucuresti (C‑214/13), prin deciziile din 15 noiembrie 2012 si din 13 martie 2013, primite de Curte la 27 februarie si la 23 aprilie 2013, in procedurile Silvia Georgiana Campean impotriva Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Medias si Administratiei Fondului pentru Mediu (C‑97/13), si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Alexandria impotriva George Ciocoiu (C‑214/13), Curtea a declarat ca:

 

     ”Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa pe poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala.”

 

    Prin noua Ordonanta CJUE isi mentine jurisprudenta anterioara in cauze similare - C-402/09 (Ioan Tatu impotriva statului roman) si cauza C-263/10 (Iulian Nisipeanu impotriva Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj).

 

    Consider ca si ”noua” taxa de mediu introdusa prin OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule trebuie analizata tinand seama de jurisprudenta CJUE.

 

     Textul complet al Ordonantei CJUE pronuntata in cauzele conexate C‑97/13 si C‑214/13 poate fi gasita pe pagina juridica in cadrul sectiunii de legislatie utila.

 

pentru BursaTransport.com

Avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii SCA

Taxa auto - Curtea de Justitie UE
Formular asistenta