Taxa autostrada Germania - Monitorizare IRU

General |  21-Jan-2005

LKW MAUT – Monitorizarea IRU

Al doilea raport – 13 ianuarie 2005

Asociatiile membre din 9 tari (B, CZ, DK, E, HU, L, LT, S, UK) au transmis raporatele lor la timp (pana joi la pranz) pentru ca rezultatele observatiei lor sa fie incluse in acest al doilea raport.

I. OBU

Intarzierea instalarii aparatelor OBU pe autovehiculele pentru care ele au fost comandate ramane problema preponderenta pentru aceste dispozitive. Informatiile anexate, comunicate de Toll Collect, privind situatia referitoare la OBU pe tari demonstreaza ca mai sunt inca multe de facut, in special pentru transportatorii care se afla la distanta de Germania. Asociatiile acestor tari mai "indepartate" solicita cu insistenta crearea de ateliere de service pe plan local.

II. REZERVARE ELECTRONICA

ITD (Danemarca) si FLEAA (Luxemburg) au semnalat imbunatatiri fata de saptamana trecuta. Cesmad-Bohemia (Republica Ceha) mentioneaza de asemenea "putine probleme". Alte tari raporteaza inca "numeroase" sau "foarte numeroase" probleme, principalele reclamatii referindu-se la accesul la sistem.

III. TERMINALELE TOLL COLLECT

Terminalele raman principala sursa a problemelor. Limbile propuse nu sunt suficiente, ceea ce da nastere la neintelegeri, intarzieri si erori. Cartile de credit, cartela de alimentare cu combustibil, chiar si cartelele vehiculelor Toll Collect nu sunt intotdeauna acceptate. Este de asemenea dificil pentru soferi sa indice cu exactitate iesirea de pe autostrada. Anumite terminale accepta numai bancnote de 5 si 10 euro. Statiile service echipate ale unui terminal nu servesc decat foarte putin carburant din cauza cozilor de camioane care descurajeaza clientii.

Reclamatiile transportatorilor sunt urmatoarele:

- Lipsa timpului pentru a parcurge distanta rezervata si platita. Sistemul ar trebui sa permita o odihna zilnica (11 ore) pe parcursul traseului.

- Intarzieri mari pentru primirea informatiilor referitoare la un traseu simplu de care ei au nevoie rapid pentru facturare.

- Amenzi datorate erorilor legate de infrastructura (si nu datorate OBU) care au impiedicat platile in mod automat.

- Posibilitati reduse de anulare si de schimbare a traseului cu rambursarea platilor efectuate.

Probleme juridice ridicate:
- Noile conditii generale ale Toll Collect pe care transportatorii sunt constransi sa le accepte.

- Traseele unitatilor de tractiune simple fara semi-remorca (trebuie tratat ca un vehicul de transport marfuri?)

- Mai multe tari studiaza aspectele juridice nationale ale OBU (afecteaza buna functionare a autovehiculului, aparat de comunicare ilicit, etc.)

Patru asociatii care au transmis raportul au indicat ca, intr-o maniera generala, transportatorii au fost in masura sa utilizeze sistemul chiar daca este nevoie de mai mult timp si de mai multi bani decat ar trebui.

Pentru Romania, situatia se prezinta astfel:

- utilizatorii inregistrati - 112 (09.01.05)
- autovehicule inregistrate - 2.022 (09.01.05)
- OBU comandat - 851 (12.01.05)
- OBU livrat - 772 (12.01.05)
- OBU montat - 531 (12.01.05)

Sursa: UNTRR

Taxa autostrada Germania - Monitorizare IRU
Formular asistenta