Ungaria – Reglementari privind plata amenzilor

General |  16-Aug-2005

Asociatia Transportatorilor din Ungaria (ATRH) informeaza ca a fost emis Decretul nr.45/2005 (VI.23) privind regulile detaliate de impunere a anumitor amenzi in transportul rutier precum si ordinul emis de catre Ministerul Economiei si Transporturilor privind utilizarea acestor amenzi. Acest decret va intra in vigoare la data de 1 septembrie 2005. Acest decret stipuleaza faptul ca, exceptand vehiculele care transporta animale vii si marfuri alimentare perisabile, autoritatea competenta poate sa retina vehiculele de transport care au numere de inmatriculare straine pana la plata amenzii impuse sau pana la constituirea unei garantii pentru aceasta contraventie stabilind in acelasi timp locul si conditiile parcarii vehiculelor.

Acest lucru are drept rezultat faptul ca transportatorul strain care a comis o infractiune nu va putea sa isi mai continue cursa pana nu va plati amenda prevazuta in legea 1 din 1998 care variaza intre 400.000 HUF si 800.000 HUF; aceasta amenda poate chiar sa depaseasca 1.000.000 HUF impreuna cu amenzile prevazute in alte legi. O prevedere importanta a decretului este faptul ca autoritatea are dreptul sa ceara o cautiune pentru contraventie intrucat contravenientul este sanctionat inainte de a avea loc judecarea cazului.

Amenda poate sa fie impusa in mod repetat daca este continuata activitatea in mod neautorizat.

Amenda trebuie platita in decurs de 15 zile incepand de la data cand decizia de impunere devine definitiva.

O copie a rezolutiei referitoare la amenda impusa in cadrul controlului rutier trebuie inmanata soferului vehiculului contra unei confirmari de primire si o alta copie trebuie transmisa firmei de transport. O confirmare de primire sau un certificat de depozit privind plata amenzii sau cautiunii care constituie garantie pentru contraventie trebuie inmanata soferului si o copie operatorului de transport.

Cu exceptia vehiculelor care transporta animale vii si marfuri alimentare perisabile, autoritatea competenta poate sa retina vehiculele de transport care au numere de inmatriculare straine pana la plata amenzii impuse sau constituirea unei garantii pentru aceasta contraventie stabilind in acelasi timp locul si conditiile parcarii vehiculelor.

Decretul prevede de asemenea destinatia amenzilor colectate de catre autoritatile competente (Autoritatea centrala de supraveghere in transporturi, Autoritatea regionala de supraveghere in transporturi, Garda financiara, Politia de frontiera)


Sursa: UNTRR

Ungaria – Reglementari privind plata amenzilor
Formular asistenta