Unde dai si unde crapa

Informari |  12-Apr-2023

 

Acesta este un mesaj de natura speciala. Mesajul este adresat de mine personal, semnatar, si nu este produsul echipei de administrare BursaTransport.

 

Unde dai?


Am pus la dispozitie o pagina de lista de discutii. Acest forum nu este o necesitate de business. Nu vindem mai multe abonamente pentru ca avem lista de discutii. Gratie si numai gratie audientei de care ne bucuram cu BursaTransport, incercam sa coagulam o constiinta de breasla. Un sentiment de respect reciproc. Punem la dispozitie tuturor asociatiilor profesionale sau patronale din transport conturi gratuite de acces, pentru a se face auzite de membrii sai si de alti posibili noi membri. Lista de discutii este expresia credintei mele personale in comunicarea transparenta, bazata pe buna credinta si in respectul celorlalti, bazandu-ne pe solidaritatea de breasla.

 

Aici se pot lansa idei, se pot naste dezbateri. Urmarim ceea ce se discuta si nu rareori ceea ce s-a spus in lista de discutii a constituit o sursa pentru imbunatatirea serviciului de bursa pe care il oferim.

 

Exercitiul de exprimare in spiritul unei dezbateri civilizate este insa un exercitiu dificil. Si inedit, in conditiile platformelor sociale unde de te cheama Gica te semnezi Vasile si versi toate ineptiile pe care ti le imaginezi. Pentru ca poti. Pentru ca nu te verifica nimeni. Pentru ca nu ai nici o raspundere cand improsti cu noroi.

 

Avem printre utilizatorii listei de discutii pe unii care ar dori sa faca aprecieri in stanga si in dreapta, despre firme si persoane, dupa propria informatie, NEVERIFICATA CI AUZITA DE LA ALTII SAU CITITA PE FACEBOOK.

 

Ne straduim sa nu se intample acest lucru si moderam. Inlocuim nume de firme cu stelute dar lasam ideea mesajului, atragem atentia ca nu se respecta regulile listei noastre de discutii, si cind se sare peste cal, stergem – cat putem de rar, sau inchidem subiectul. Mai ales cand comentariile deviaza de la topicul deschis.

 

Avem detractori care ne critica pe lista de discutii. Nu inchidem, nu stergem, iar daca se intampla aceste lucruri, putem justifica de fiecare data actiunea noastra de moderare. Absolut intotdeauna. Personal citesc atent criticile si consum timp si energie si comentez cat pot de clar aratand punctul nostru de vedere.

 

Este o munca pe care impreuna cu echipa noastra mi-o asum de ani de zile in speranta ca cei ce scriu si cei ce citesc raman cu ceva ce nu se intampla pe alte platforme de comunicare. Continuam cu incapatanare, desi mi se spune de catre colaboratori apropiati ca misiunea este imposibila.

 

Unde crapa?


Am primit un mesaj mail de la un grup (cincisprezece, sustine mesajul) de firme de transport, intr-un limbaj pestilential in care suntem acuzati oribil nu numai de partinire cu o anumita firma presupusa tepara, ci si de coruptie in randul membrilor echipei BursaTransport. Trecand cu greu peste redactarea incalificabila a mesajului, as fi raspuns – daca aveam cui. Pentru ca mesajul este nesemnat iar adresa de la care a fost trimis, volatila.

 

Am decis sa respect spiritul articolului si sa nu numesc firma presupus tepar. Precizez insa ca si-a separat activitatea de transport de cea de intermediere avand 2 prezente distincte, active in BursaTransport. Mai precizez ca acum o luna avea 3 stele ca beneficiar iar acum are o singura stea din 5.

 

Am folosit cuvantul tepar doar pentru usurarea adresarii. Pentru noi tepar inseamna acela care intra in businessul expeditiei cu intentia de a incasa de la clienti si sa lase transportatorii subcontractanti neplatiti, ceea ce, daca este documentabil, duce la plangere penala impotriva administratorului firmei.

 

Pe scurt, acuza de fond este ca facem rau trasportatorilor pentru ca nu eliminam firma presupusa a fi tepara din BursaTransport. Iar transportatorii cad in plasa acestui tepar si sunt fortati sa apeleze la mecanismul incidentelor de plata pentru a-si incasa facturile.

 

Liberul arbitru in decizia de a lua marfa presupusului tepar pare pus la indoiala. La fel lista neagra a companiei ca instrument de ascundere a marfurilor teparilor, este ignorata. Presupusul tepar din poveste figureaza in lista neagra a doar 40 de companii.

 

Am reluat datele despre firma presupus tepara, si am verificat cine a declarat incidente de plata impotriva sa. La fel, nu nominalizez nici firma la care ma refer in continuare. Este o firma activa in BursaTransport, care prin incidentele de plata declarate, conduce detasat in topul perseverentilor care au facut transport pentru firma presupus tepara. Adica, dupa mintea mea, te frigi o data, sufli si in iaurt. Ei bine nu!

 

Incepand cu luna Mai 2019 si pana in prezent, aceasta firma de transport a repetat exercitiul de a lua marfa de la firma “incriminata” de cel putin 21 de ori. Pentru ca de 21 de ori a declarat incident de plata impotriva acesteia. Ultima oara cu o scadenta la sfarsitul lunii Martie 2023.

 

Pentru noi, acest comportament de business al transportatorului care a ales de atatea ori sa ignore patania si sa repete subcontractarea, este de neinteles. La fel si in cazul celor 63 de firme care au declarat incidente impotriva presupusului tepar de cel putin trei ori.

 

Repet ce am spus mai sus: firma presupus tepara, in acest moment, are doar o stea din cinci ca si comportare contractuala de beneficiar si nu are nici un incident de plata neachitat. Cine se uita la acest scor ar trebui sa inteleaga riscurile.

 

***

 

De ce am numit acest articol Unde dai si unde crapa? Fata de intentia de a avea un dialog pe lista de discutii, unde inclusiv detractorii nostri au posibilitatea sa intre in dezbateri de idei cu ceilalti cititori si cu noi, ce a gandit domnul din umbra sa faca? Sa ne trimita un mesaj abject nesemnat. Daca l-ar fi semnat In numele sumanelor negre poate era mai picant.

 

Ing. Dan Cotenescu, Director BursaTransport

Unde dai si unde crapa
Formular asistenta