123cargo/BursaTransport - Dare de seamă 2022

Informari |  09-Feb-2023

Lansată pe internet la 25 Aprilie 2001, 123cargo/BursaTransport face parte astăzi din grupul Alpega, grup de companii dedicat serviciilor electronice pentru operatorii de transport și logistică.

Din grupul Alpega fac parte bursele de transport Teleroute, Wtransnet și 123cargo/BursaTransport. Teleroute este cea mai veche bursă europeană în funcțiune, prezență notorie în partea de vest a Europei, iar Wtransnet este lider de piață în Peninsula Iberică și a devenit parte a grupului Alpega în August 2018.

Dacă anul 2021 s-a aflat sub influența pandemiei Covid-19, anul 2022 a fost zdruncinat, încă de la început, de invazia militară din Ucraina. Odată cu declanșarea acestui război, problemele economice cauzate de pandemie s-au agravat și mai mult:  inflația a scăpat de sub control în toate sectoarele de activitate; s-a înregistrat un salt brusc al prețurilor energiei, atât în UE cât și în întreaga lume; prețul gazelor naturale a atins cele mai ridicate valori din ultimii ani; prețul combustibililor a crescut. Tabloul nu ar fi complet dacă nu am adăuga restricțiile operaționale impuse de țările vest europene companiilor de transport est europene în numele evitării dumpingului social. Proces generat probabil la inițiativa organizațiilor naționale ale transportatorilor vest europeni preocupați de calitatea vieții șoferilor est-europeni.


În anul 2022 123cargo/BursaTransport a continuat demersul, început încă din 2020, de a veni în sprijinul transportatorilor prin extinderea abonamentelor pe durate scurte (sprinter și cărăuș) implementate cu scopul de a diminua efortul financiar, ținând cont de faptul că serviciile noastre sunt preplătite.


În plus, în 2022 fie am introdus, fie am continuat efortul de popularizare a noi facilități oferite:

  • Instant comunicatorul CHAT cu traducere automata
  • Controlul și filtrarea mărfurilor multiplu publicate, în scopul creșterii valorii listei de mărfuri în ochii consultanților
  • Site-ul Certificarea utilizatorilor profesioniști ai burselor de transport – ProFxUser (www.profxuser.com) menit să creeze o emulație printre utilizatorii burselor electronice, și în special ai bursei noastre 123cargo/BursaTransport
  • Compactarea în afișare a listelor în versiunea responsive a aplicației – ca urmare a sugestiilor venite din partea utilizatorilor

 

***

 

Creșterea fără precedent a prețurilor în special pentru petrol și gaze, cauzată de războiului din Ucraina, cu impact direct asupra prețului combustibilului, a condus la rândul său, la majorarea prețurilor transportului, rezultând o creștere a inflației și o deteriorare a climatului economic.


Sancțiunile impuse ulterior Rusiei, adoptate în toate domeniile de activitate: economic, financiar, transport, producție au determinat marii producători să-și întrerupă activitățile în Rusia și să își mute liniile de producție în alte țări.  123cargo/BursaTransport s-a alăturat acestor masuri blocând, începând cu luna martie 2022, conturile companiilor rusești înscrise pe platformă, iar rutele către și dinspre Rusia și Belarus nu au mai putut fi accesate – la publicare și la căutare.  


Inflația a produs preocuparea pentru contracția consumului. Ca dovadă, în România încasările magazinelor au crescut anul trecut cu doar +4,4% față de 2021, pe fondul creșterii prețurilor cu 16% față de aceeași dată.


Scăderea vânzărilor determinată de reducerea puterii de cumpărare pe fondul inflației mari, dar și lipsa unor materii prime necesare au dus la perturbarea lanțurilor logistice de aprovizionare și automat mai puțină marfă de transportat.

 

***

 

În continuare va oferim deja uzuala noastră informare relativ la anul 2022 încheiat de curând, prin prisma datelor cumulate în 123cargo/BursaTransport.


Mărfuri, adică cereri de transport


În 2022 s-au publicat în 123cargo/BursaTransport 8,56 milioane de mărfuri, cu 10,7% mai puține decât în anul precedent. Tot în 2022, 4,9 milioane tentative de publicare marfă au fost respinse, fiind constatate asemănătoare cu mărfurile deja publicate de către compania respectivă. Prin această informație confirmăm preocuparea noastră pentru o listă de calitate a mărfurilor de transportat, fiind singura bursă, după știința noastră, care execută aceste filtrări.

 

 

Despre mărfurile publicate în 123cargo/BursaTransport:

  • Martie a fost luna cu cele mai multe mărfuri publicate – 955.000, cu 27% mai mult față de Martie 2021.
  • Începând cu Iunie se constată scăderea cererii de transport așa cum a fost explicată câteva rânduri mai sus
  • În proporție de 74,5% mărfurile publicate au fost șterse înainte de expirarea termenului de valabilitate. Ținând cont de statisticile noastre conform cărora pentru 65% din mărfurile șterse a fost găsită o soluție de transport – ca explicație a ștergerii premature, înseamnă că e posibil să se fi încheiat un număr mediu de aproximativ 16.000 de tranzacții de transport zilnic. Reamintim că în platformă doar se stabilește legătura intre solicitant și ofertant, contractul dintre părți încheindu-se în afara platformei
  • 28% din mărfurile postate în BursaTransport au avut manifestat și prețul cu semnificația bugetului disponibil, prețul efectiv urmând a se fi stabilit ulterior prin negocierea părților

 

Din perspectiva tipului de transport, ca și în anii precedenți, transportul intern are cea mai mare pondere, urmat de cel internațional legat de România. Transportul exclusiv internațional (rute externe nelegate de România) a scăzut la un procent de 5% din total.

 

 

Transportul de mărfuri către și din Germania, ocupă în continuare primul loc în transportul internațional pe 123cargo/BursaTransport dar importurile și exporturile din și către Ungaria au înregistrat cea mai  semnificativă creștere în 2022 cu 16%, respectiv 14%, față de 2021.

 

 

Camioane, adică oferte de transport

 

Numărul de camioane publicate în 2022 este de 296 mii, cu 17% mai puține camioane față de 2021.

 

 

Un posibil factor care influențează trendul descrescător față de 2021 vine din implementările prevăzute în Pachetul de Mobilitate prin care companiile care efectuează operațiuni de transport rutier contra cost în trafic național/internațional cu vehicule sau combinații de vehicule a căror masă maximă autorizată este cuprinsa intre 2,5 tone – 3,5 tone, trebuie să obțină licența comunitară și copii conforme ale acesteia pentru fiecare vehicul utilizat.


22% din camioanele înregistrate pe Bursă în anul 2022 au fost publicate cu destinații alternative, ceea ce indică faptul că transportatorii apreciază și folosesc această facilitate.


Doar 3% din camioanele înregistrate pe Bursă în anul 2022 au avut publicat și prețul.

 

Membri 123cargo/BursaTransport

 

 

Utilitatea directorului de firme de transport (lista membrilor) a fost ilustrată de următoarele cifre, procentele se raportează la total companii active în platformă în 2022:

 

 

Pe această cale invităm toți membrii să își actualizeze profilul de companie cu ajutorul instrumentului de editare pus la dispoziție în panoul de administrare. Prin personalizarea profilului obțineți transparența oferita posibililor parteneri de afaceri și ușurință în comunicare.


Siguranță mai mare cu 123cargo/BursaTransport


În 2022 numărul de declarații de întârziere la plată a facturii de transport a scăzut față de 2021 cu 20%, fiind de 10.936. Dintre acestea, 90,12% au fost stinse prin achitare în maxim 8 zile. Scăderea numărului de declarații de neîncasare la termen o punem pe seama unei normalizări financiare a pieței, dar și pe eforturile noastre continue de a asana aplicația de așa numiții rău - platinici.


În plus, prin intermediul serviciului de Garantare a încasării facturii de transport, 100% din facturile garantate, neîncasate prin declarare incident de plata, au fost încasate.  


123cargo/BursaTransport a derulat de-a lungul timpului campanii de informare asupra riscurilor, dar și în ceea ce privește măsurile de siguranță pe care clienții Bursei le pot lua pentru a preveni situațiile nefavorabile. Pentru a revedea tab-urile noastre privind siguranța și măsurile pe care este de dorit să le adoptați în activitatea curentă, vă rugăm să faceți click aici.


În 2022 nu s-a înregistrat nici un caz de furt de marfă raportate din totalul de 8,56 milioane de mărfuri postate. Prin furt de marfă, denumim aici situația în care un membru activ 123cargo/BursaTransport a furat sau a deturnat marfa preluată pentru transport în scopul furtului. Toate situațiile în care mărfurile au fost încredințate spre transport unor hoți, ce au folosit date de contact asemănătoare cu cele ale unei firme – masca, s-au petrecut din lipsa de atenție a victimelor fraudelor. Din fericire, extrem de puține.


Administrația BursaTransport

123cargo/BursaTransport - Dare de seamă 2022
Formular asistenta