Amenzile de circulatie au crescut de la 1 ianuarie 2015.

General |  15-Jan-2015

Incepand din 1 ianuarie 2015, amenzile pentru contraventiile rutiere au crescut din nou, iar soferii care incalca prevederile Codului rutier au de platit sume cuprinse intre 195 si 1950 de lei.

 

Codul rutier stabileste ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel ca o crestere a acestuia duce automat la o crestere a amenzilor pentru contraventiile rutiere.

Salariul minim urmeaza sa creasca in doua etape in anul 2015, conform unei hotarari recente a Guvernului.

 

Prima crestere va fi facuta de la 1 ianuarie 2015, de la 900 la 975 de lei, iar cea de-a doua crestere va fi facuta de la 1 iulie 2015, de la 975 la 1050 de lei.

 

Concret, de la 1 ianuarie, un punct-amenda va reprezenta 97,5 lei, iar de la 1 iulie - 105 lei.

 

Ce cuantum au amenzile de la 1 ianuarie 2015?

 

Sanctiunile prevazute in Codul rutier sunt stabilite pe clase, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

 

Amenzile din clasele I-IV de sanctiuni se aplica persoanelor fizice, in timp ce amenzile din clasa a V-a de sanctiuni se aplica doar persoanelor juridice.

 

Potrivit actului normativ, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

 

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda.

 

Astfel, amenzile care se aplica de la 1 ianuarie 2015 vor fi urmatoarele:

 

  • clasa I: 195 sau 292,5 lei;
  • clasa a II-a: 390 sau 487,5 lei;
  • clasa a III-a: de la 585 la 780 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 877,5 la 1950 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2047,5 la 9750 de lei.

 

Printre faptele care se sanctioneaza cu amenzi din clasa I se numara manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberarii documentului prin care s-a constatat avaria sau lasarea libera a volanului, ghidonului ori manetei de comanda a vehiculului in timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendeaza si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului.

 

Amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decat cele trecute in certificatul de inmatriculare/inregistrare ori care sunt uzate peste limita admisa.

 

Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sanctiuni se numara conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculele care circula din sensul opus sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori cand acestea lipsesc.

 

In ceea ce priveste amenzile din clasa a IV-a de sanctiuni -- cele mai mari pentru persoanele fizice --, acestea se aplica, printre alte situatii, atunci cand se circula cu vehicule al caror termen de valabilitate al inspectiei tehnice periodice este expirat, atunci cand soferii nu-si fac verificarea medicala periodica sau atunci cand acestia fac gesturi obscene, injura, adreseaza expresii jignitoare/vulgare la adresa participantilor la trafic. La fel se sanctioneaza si conducerea, fara anvelope de iarna, a autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

 

In afara de sanctiunea amenzii, Codul rutier mai prevede ca soferilor li se pot aplica, pe post de sanctiune complementara, si puncte de penalizare.

 

Punctele de penalizare sunt inscrise in procesele-verbale de constatare a contraventiilor si, la cumularea a cel putin 15 astfel de puncte, soferilor li se suspenda dreptul de a conduce.

 

Avocat Ciucă Marius Florin

Amenzile de circulatie au crescut de la 1 ianuarie 2015.
Formular asistenta