Asigurarea CARGO

General |  10-May-2010

- Asigurarea facultativa a marfurilor transportate -

 

 

Baza legala: Legea nr. 136 din 29 decembrie 1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Obiectul asigurarii CARGO: marfurile transportate cu un mijloc de transport adecvat.

 

Beneficiarul asigurarii (beneficiarul contractului de asigurare CARGO): proprietarul marfurilor, uzufructuarul, expeditorul marfurilor, destinatarul marfurilor si societatea de asigurari care se poate reasigura.

 

Atentie: Acest tip de asigurare nu permite ca beneficiar al asigurarii sa fie insusi transportatorul - pentru asigurarea acestuia exista asigurarea CMR.

 

Contractele de asigurare CARGO pot fi:

            -contracte abonament sau generale – au ca obiect asigurarea marfurilor transportate cu un mijloc de transport intr-un interval de timp determinat;

            -contracte flotante – ce au un plafon valoric de acoperire prestabilt si care scade pe masura executarii transporturilor pana la epuizarea sumei asigurate.

 

Continutul contractului de asigurare CARGO: partile contractante, marfa asigurata si valoarea ei, mijlocul de transport, durata asigurarii (transportul asigurat), suma asigurata, prima de asigurare, conditia de asigurare si alte clauze si conditii speciale privind asigurarea.

 

Partile contractului:

            -Asiguratul - este partea contractuala titulara a interesului asigurat care, in urma platii primei de asigurare beneficiaza de o indemnizatie de asigurare pentru marfurile afectate de evenimentul asigurat (riscul asigurat) in timpul transportului.

            -Asiguratorul - este societatea de asigurari care s-a angajat conform contractului de asigurare sa plateasca asiguratului (beneficiarului contractului de asigurare) indemnizatia de asigurare pentru daunele produse de cazul asigurat (riscul asigurat).

 

Durata asigurarii: de regula asigurarea se incheie pe o perioada determinata, de la momentul incarcarii marfii in mijlocul de transport de la locul expedierii si pana la momentul descarcarii marfii la beneficiar. Conform intelegerii dintre asigurat si asigurator asigurarea poate avea si o alta durata.

 

Suma asigurata:

-pretul de vanzare al marfurilor, potrivit facturii/valoarea lor la locul de expeditie,

-costul transportului si celelalte cheltuieli legate de deplasarea marfii, daca acestea nu sunt incluse in valoarea facturii,

-beneficiul sperat, stabilit de parti,

-alte cheltuieli, la cererea expresa a asiguratului.

 

Prima de asigurare este suma de bani pe care asiguratul o plateste anticipat asiguratorului in schimbul acoperirii riscurilor asigurate prin contractul de asigurare. Plata primei de asigurare se poate face integral sau in rate, insa intotdeauna anterior producerii riscului asigurat.

 

Conditiile de asigurare a marfurilor: majoritatea asiguratorilor utilizeaza conditiile de asigurare elaborate de Institutul Asigurarilor din Londra (Institute of London Underwriters), cunoscute si sub denumirea de Clauzele Institutului pentru Incarcatura. Marfurile se pot asigura in trei conditii principale: ”A”, ”B” si ”C”.

 

Conditia de asigurare ”C” acopera urmatoarele riscuri (mai putin excluderile mentionate expres in contractul de asigurare):

- incendiu sau explozie;

- rasturnarea sau deraierea mijlocului de transport;

- coliziunea mijlocului de transport cu orice obiect extern, altul decat apa;

- sacrificiul în avaria generala.

 

Conditia de asigurare ”B” acopera riscurile mentionate la conditia ”C” si mai acopera mai acopera fata de conditia "C" si urmatoarele riscuri:

- cutremur, eruptie vulcanica si trasnet;

- intrarea apei in mijlocul de transport sau loc de depozitare;

- dauna totala a oricarui colet cazut sau scapat in timpul incarcarii sau descarcarii  mijlocului de transport.

 

Conditia de asigurare ”A” este cea mai vasta, in baza ei sunt acoperite aproape toate riscurile de pierdere si avariere a marfurilor asigurate, cu exceptia excluderilor riscurilor excluse mentionate expres în contractul de asigurare.

 

Riscuri excluse privesc toate conditiile de acoperire ("A", "B" si "C"):

- comportamentul necorespunzator intentionat al asiguratului:

- scurgerea ordinara, pierderea uzuala in greutate sau volum, sau uzura normala a marfii asigurate;

- ambalarea necorespunzatoare, incarcarea, stivuirea si legarea sau amararea necorespunzatoare a marfii pe mijlocul de transport (inclusiv intr-un container), daca aceaste operatiuni sunt efectuate de asigurat sau daca acesta are cunostiinta despre acestea;

- viciul propriu sau natura marfii asigurate;

- intarzierea livrarii;

- insolvabilitatea sau neindeplinirea obligatiilor financiare de catre proprietarii, administratorii;

- utilizarea armelor nucleare sau contaminarea radioactiva;

- nepotrivirea mijlocului de transport, daca aceasta era cunoscuta de asigurat;

- razboi, turbulari civile, greve, acte de terorism etc.

- mine, torpile, bombe sau alte arme de razboi abandonate.

Pe langa acestea, conditiile "B" si "C" nu acopera nici daunele produse cu intentie de orice persoana.

 

In baza platii de catre asigurat a unei prime de asigurare suplimentare se pot incheia si urmatoarele conditii de asigurare:

 

Conditia de asigurare ”D”: riscuri de furt, jaf, nelivrare,

Conditia de asigurare ”E”: riscuri de depozitare,

Conditia de asigurare ”F”: riscuri de razboi,

Conditia de asigurare ”G”: riscuri de greve.

 

Avariile reprezinta pagube materiale sau degradarea unui bun indiferent de marimea si de cauzele acesteia. Acestea pot fi avarii totale sau avarii partiale. Avariile totale presupun pierdera completa a bunului sau vatamarea integritatii fizico-chimice a acestuia pana la incetarea de a mai face parte din acel gen de bun. Avariile partiale sunt avariile in urma carora bunul nu este distrus integral, acesta avand insa degradari calitative sau lipsuri cantitative.

 

Obligatiile asiguratului sunt mentionate in contractul de asigurare si/sau in anexele acetuia. Principala obligatie este de plata a primei de asigurare la termenele si in conditiile stabilite prin contractul de asigurare. 

 

Plata despagubirii se face de catre asigurator in urma solicitarii asiguratului si in baza unor documente justificative care sa dovedeasca prejudiciul cauzat de un risc acoperit prin contractul de asigurare. La calcularea sumei de plata se va tine cont si de fransiza mentionat in contractul de asigurare. Odata cu primirea despagubirilor de catre asigurat, acesta il investeste pe asigurator in toate drepturile si actiunile ce deriva din dauna in cauza pentru ca, in locul sau, asiguratorul sa le valorifice.

 

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Asigurarea CARGO
Formular asistenta