ATESTATUL PROFESIONAL

General |  06-Mar-2007

-obligatoriu pentru toti conducatorii auto?

-sanctiuni pentru nedetinerea acestuia

 

Ca urmare a numeroaselor intrebari primite (am o intrebare/sectiunea juridica) referitoare la atestatul profesional se impun a fi mentionate urmatoarele observatii:

 

Atestatul profesional este obligatoriu pentru conducatorul autovehiculului care efectueaza transport de marfuri periculoase, transport public de persoane, transport in cont propriu de persoane cu microbuze si autobuze, transporturi agabaritice, precum si pentru autovehiculele de transport marfa cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, care circula in trafic intern si international. (conform art. 66 alin. 1 din Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002, privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare)

 

Conducerea unui autovehicul destinat transportului public de persoane sau de marfuri fara a detine atestatul profesional constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni. (conform art. 102 (1) pct 5. din Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002, privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare)

 

Constituie deasemenea contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni fapta de a incredinta un vehicul destinat transportului public de persoane sau de marfuri pentru a fi condus pe drumurile publice de catre un conducator de autovehicul sau tramvai care nu are atestat profesional savarsita de catre persoane juridice. (conform art. 105 pct 21. din Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002, privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare)

 

Modul si conditiile de obtinere a atestatului profesional sunt reglementate legal numai pentru conducatorii auto care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane si transport rutier cu vehicule avand mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite. (conform Ordinului nr. 597 din 21 aprilie 2003, privind aprobarea Normelor pentru stabilirea conditiilor de obtinere a atestatului profesional de catre conducatorii auto care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane si transport rutier cu vehicule avand mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite, publicat in Monitorul Oficial nr. 317 din 12 mai 2003)

 

Prin urmare, pentru categoria conducatorilor auto care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este cuprinsa intre 3,5 tone si 7,5 tone nu exista Norme pentru stabilirea conditiilor de obtinere a atestatului profesional.

 

In concluzie, desi exista obligativitatea detinerii atestatului profesional si de catre conducatorii auto care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este cuprinsa intre 3,5 tone si 7,5, acestia nu pot fi sanctionati contraventional pentru ca nu detin atestat profesional deoarece nu exista cadrul legal de solicitare si obtinere al acestuia.

 

 

Avocat

George Iacob-Anca

juridic@bursatransport.ro 

ATESTATUL PROFESIONAL
Formular asistenta