Avocat colaborator Bursatransport in Ungaria

Informari |  06-Nov-2007

De la 1 Noiembrie BursaTransport va pune la dispozitie o cale de adresare catre domnul avocat Attila Menyhert, cu care am avut o intilnire si cu care am decis sa incepem aceasta colaborare.

 

Scopul demersului nostru este sa incercam sa oferim o cale de asistenta juridic in Ungaria in chestiunile legate de transport rutier si nu numai, date fiind multitudinea de dificultati intimpinate de transportatorii Romani pe sosele Ungariei.

 

Calea de acces catre avocatul maghiar este in pagina JURIDIC comanda AM O INTREBARE, puteti adresa atit in limba maghiara cit si in limba romana.

 

Prezentam in continuare CV-ul domnului avocat Menyhert si mesajul sau catre membrii Bursatransport.

 

 

BIOGRAFIE PROFESIONALA

 

Date personale:  
Numele si prenumele: Dr. MENYHÉRT Attila
Adresa birou: 5600 Békéscsaba, Andrássy út 35. I. em. 11.
Telefon: 00 36/ (30) 23-99-790
Fax: 00 36/ (66) 446-126
E-mail: drmenyhertattila@citromail.hu
Locul si data nasterii: Békéscsaba, 17.07.1976
Starea civila: necasatorit

  

Studii:

 
1982 - 1990 Szabó Pál Téri Általános Iskola, Békéscsaba (scoala generala)
1990 - 1994 Rózsa Ferenc Gimnázium, Békéscsaba (liceul)
1994 - 1999

Universitatea József Attila, Facultatea de Drept Universal, sectia Juristi, localitatea Szeged

Calificativul diplomei de licenta: CUM LAUDE

  

Experienta profesionala:

 
01 feb. 2000 – 31 aug. 2003 Stagiu de avocatura
10 septembrie 2003 Promovarea examenului de jurist
1 octombrie 2003 începerea activitatii ca avocat independent

  

Limbi straine:

 
1992 Atestat nivel mediu tip („C”) pentru limba germana
2000 Atestat nivel superior tip („C”) pentru limba engleza

  

Alte informatii:

 
27 iunie 2003

Institutul de Perfectionare Juridica a Universitatii ELTE

Specializare în domeniul jurist în drept penal economic

  

Domenii de specializare:

 
Drept civil: vânzarea-cumpararea de imobile, despagubiri, testamente
Drept familial: contracte prenuptiale, procese de divort, partajari
Drept penal: spectrul complet al dreptului penal, în special dreptul infractiunilor economice (fraude, spalare de bani)
Drept comercial: procese de societate, contracte export-import, dizolvari, lichidari
Relatii internationale: Elvetia, Slovenia, România
Drept bancar: în prezent sunt consilier juridic la 2 cooperative de economii

 

Békéscsaba, la 8 octombrie 2007

Dr. jur. Menyhért Attila

 

Aviz juridic pentru firmele de transport / expeditii si soferi privind situatia din Ungaria

 

Partea I.

 

Mai multi clienti transportatori din România m-au cãutat prin telefon adesea seara târziu (sau chiar dis-de-dimineata) cu problema cã Garda Financiarã si Vama ungarã au început o procedurã judiciarã împotriva lor invocând utilizarea necorespunzãtoare din una-douã motive a instalatiei de înregistrare a parcursului (tahograf), cã li s-a retinut Cartea de Identitate a autocamionului, iar camionul a fost sechestrat împreunã cu încãrcãtura si s-a desemnat locul imobilizãrii acestuia pânã la achitarea amendei contraventionale stabilite. “Ce este de fãcut?” – se întreabã clientii, deseori disperati. Sper cã acest articol va contribui la cunoasterea reglementãrii juridice ungare din acest domeniu, pentru ca aceastã problemã amintitã sã se repete cât mai rar.

 

Anterior, Comunitatea Economicã Europeanã, iar dupã reforma acesteia, Uniunea Europeanã urmãreste ferm asigurarea egalitãtii de sanse privind exercitarea drepturilor sociale ale angajatilor. Numãrul mare al accidentelor rutiere care au survenit în urma epuizãrii fizice si psihice, dar si a lipsei de concentrare a soferilor a dus la reglementarea orelor de odihnã, iar pentru respectarea acestor intervale s-a impus utilizarea instalatiei de înregistrare a parcursului (tahograf).

Conventia AETR, fiind un tratat international, poate reglementa diferit statutul juridic al acesteia, în functie de conditiile speciale si completãrile care i-au fost aduse de cãtre fiecare stat semnatar. În cazul Ungariei, aceastã conventie a fost reglementatã prin Legea 9/2001, prin aceasta a devenit parte integrantã a sistemului juridic ungar.

 

Prin aderarea Ungariei la UE, Ordonanta 3821/85/CEE a Consiliului European, împreunã cu Ordonanta comunã a Parlamentului European si a Consiliului Europei a devenit obligatorie si nemijlocit aplicabilã. Sensul acestei reglementãri este ideea cã norma europeanã amintitã intrã în vigoare fãrã a fi nevoie de preluarea sa în sistemul juridic ungar, respectiv fiecare cetãtean aflat în litigiu o poate invoca în cursul unei actiuni administrativ-judecãtoresti.

 

Art 10 din cap. III. al Ordonantei comune a PE si a CE nr. 561/2006/EK contine aria de responsabilitate a firmei de expeditii/ a angajatorului. Potrivit alin. 1., angajatorul nu poate acorda angajatilor sãi indemnizatii de naturã salarialã pentru a-i îndemna la reducerea timpilor de repaus. Potrivit alin. 2. al aceleiasi Ordonante, angajatorul este obligat sã organizeze si sã programeze activitatea soferilor sãi în asa fel, încât acestia sã se poatã conforma normelor de repaus.

O altã reglementare juridicã importantã din Ungaria este Legea nr 1. din 1988 “Despre circulatia pe drumurile publice”, deoarece acest act normativ permite organelor de control rutier sã retinã actele si sã impunã un loc de stationare autovehiculului pânã la achitarea sumei amenzii. Tabelele Ordonantei Guvernamentale nr. 57/2007 (31 martie) stabilesc valoarea concretã a amenzilor. Achitarea în garantie a amenzii nu înseamnã implicit si recunoasterea contraventiei, suma stabilitã se va plãti anticipat si în caz de recurs.

 

În momentul de fatã, din lipsã de spatiu necesar, sunt nevoit sã renunt la analiza exhaustivã a reglementãrilor de mai sus, prefer sã mentionez aspecte privind aplicarea acestora. Autoritãtile ungare controleazã cu maximã rigoare respectarea orelor de repaus. În acest sens am întâlnit douã tipuri de practici ale firmelor implicate:

a) existã unele firme care îsi îndeamnã deschis soferii la încãlcarea timpului de repaus si includ valoarea amenzilor în planul de tarife aplicate de acestea, e drept, aceste firme preiau amenzile aplicate soferilor si le achitã fãrã a se ajunge la instantã.

b) Existã anumiti soferi care încalcã legislatia din neatentie si lipsã de experientã, de aceea nu se poate decide clar dacã plata amenzilor este obligatia soferului sau a firmei transportatoare.

Diagramele automatului de parcurs (a tahografului) reprezintã dovada respectãrii orelor de repaus. Se recomandã soferilor ca acestia sã le pãstreze asupra lor 3 sãptãmâni retroactiv (7 + 15 zile), chiar dacã în acest timp ei au condus diferite autovehicule consecutiv. Chiar si în situatia respectãrii timpilor de repaus, lipsa discurilor cu diagrama reprezintã un motiv legal de aplicare a amenzii contraventionale.

 

Într-un caz recent, neavizat încã de cãtre judecãtor, cel pricinuit a fost un sofer proaspãt angajat la o firmã anume. Aflându-se pe primul sãu drum, nu avea cum sã prezinte diagramele pe ultimele 3 sãptãmâni. Agentul de circulatie în calitate de organ de control nu a întrebat de vechimea acestuia la firma respectivã, dar nici soferul nu a mentionat acest amãnunt. În procesul-verbal s-a mentionat lipsa diagramelor. În dosarul de recurs s-a anexat traducerea legalizatã în limba maghiarã a contractului de muncã a soferului în cauzã, dar autoritatea nu a luat act de aceasta. Revizuirea hotãrârii definitive va avea loc în viitorul apropiat în fata instantei.

 

Dat fiind faptul cã amenzile deosebit de usturãtoare sunt în vigoare abia din 1 mai 2007, nu existã încã vreo sentintã judecãtoreascã care sã formeze un precedent în sensul aplicãrii legislatiei din perspectiva autoritãtilor. Au existat cazuri similare în care contraventia depistatã la granita esticã respectiv vesticã amenzile au fost înaintate fie soferului, fie firmei transportatoare. Într-o situatie juridicã atât de incertã nu pot recomanda decât soferul de camion proaspãt angajat al firmei sã nu intre în prima sa cursã prin Ungaria fãrã a avea la bord traducerea autentificatã în limba maghiarã a contractului de muncã!

 

Deasemenea, este foarte important ca soferii sã fie bine instruiti în utilizarea corectã a tahografului (sã nu utilizeze doi soferi aceeasi diagramã), iar soferilor sã li se cearã cu fermitate respectarea timpilor de repaus, exact asa cum ar fi de asteptat din partea autoritãtilor din Ungaria.

 

Este discutabil, cum se potriveste o reglementare juridicã nationalã cu una europeanã privind retinerea autovehiculului si a încãrcãturii acesteia – deseori perisabile – pentru a servi drept garantie pentru achitarea amenzii contraventionale. Deasemenea, nu este cert în ce situatii sã rãspundã soferul si când este de vinã firma transportatoare, din pãcate chiar autoritãtile ungare însele le interpreteazã diferit.

 

Cine sã fie acea persoanã care, într-un interval de câteva ore, din Bucuresti, Brasov ori Constanta sã ajungã cu suma necesarã de, sã zicem, 400 – 800.00 Ft (1 EUR = 250 Ft) la una din frontierele austro-ungare, sloveno-ungare, croato-ungare, slovaco-ungare, sau chiar la cele româno-ungare? Este bine stiut cã nimeni nu plãteste pentru livrãrile întârziate decât firma de expeditii.

 

Pentu asemenea situatii este nevoie de persoane de încredere (avocati) si de un fond de risc creat de cãtre soferii români pentru asemenea situatii exceptionale. Situatia juridicã, interpretare normelor legale se aflã, în momentul de fatã, sub semnul incertitudinii. Litigiile iscate pot fi solutionale doar în instante, dar din 1 mai 2007 nu au fost date încã sentinte în acest sens. Pentru solutionarea acestei situatii generatoare de pagube imprevizibile, propun ca parlamentarii români (chiar si europarlamentarii de la Bruxelles!) sã dezbatã aceastã problemã în Parlament, respectiv sindicatele transportatorilor din România sã formuleze o petitie la nivel interguvernamental româno-ungar.

 

Békéscsaba, la 8 octombrie 2007

Redactat de:
Dr. MENYHÉRT Attila
avocat

Avocat colaborator Bursatransport in Ungaria
Formular asistenta