BursaTransport in cifre - 2014

Informari |  12-Jan-2015

Pentru cei interesati de statistici punem la dispozitie unele din informatiile cumulate in 2014 si anii precedenti in baza noastra de date.

 

Marfuri publicate


 

Numarul mediu de consultanti ai anunturilor de marfa de transportat a fost in 2014 de 40. In proportie de 73% marfurile publicate au fost sterse inainte de expirare. Ceea ce denota, cu o probabilitate de 50% aplicata acestor marfuri sterse inainte de expirare, ca pe platforma BursaTransport, in 2014, sa se fi incheiat zilnic un numar mediu de 5.600 tranzactii intre postatori si consultanti.

 

Din perspectiva obiectului principal de activitate declarat pe propria raspundere a utilizatorilor nostri, marfurile au fost publicate in 2014 de catre:

 

 

Ca si tip de transport (intern, international cu Romania, pur international) :

 

 

23% din marfuri au fost de grupaj, si numai  17% din totalul marfurilor au fost publicate impreuna cu un pret oferit.

 

Camioane

 

 

36% din camioanele 2014 au fost publicate cu destinatii alternative, ceea ce indica faptul ca transportatorii au inceput sa aprecieze si sa foloseasca aceasta facilitate. In mod asemanator marfurilor publicate, doar 2% dintre ele au fost insotite de un tarif solicitat – ceea ce ar putea indica o rezerva a postatorilor de camioane in a-si face cunoscute tarifele. Pina la un punct acest lucru este natural intr-un mediu concurential insa daca piata transportului rutier de marfa va evolua, publicarea tarifelor va deveni o obisnuinta; in afara tarifului sunt si alte atribute importante ale serviciului de transport care atarna in balanta calitatii serviciului.

 

Lista membrilor

 

Din cele (in medie lunara) 15.600 de firme romanesti prezente in 2014 in lista membrilor, nu toate au fost  receptive in a isi spori vizibilitatea si adresabilitatea prin furnizarea diverselor detalii in favoarea celorlalti membri BursaTransport, astfel:

 

 

Ca fenomen complementar, verificarea informatiilor celorlalti membri in lista membrilor nu am putea spune ca este o componenta curenta a utilizatorilor aplicatiei BursaTransport; astfel, pe cifrele 2014, dintre toate companiile active:

 

 

In urma deciziei de a oferi rapoartele de companie sub forma de abonament cu numar nelimitat de rapoarte pentru numai 15 CRB pe an, numarul de rapoarte comandate a crescut semnificativ:

 

 

Incidente de plata


In 2014, in medie lunara au fost declarate 1600 incidente de plata. 87,92% dintre cele ce au fost documentate, au fost stinse prin achitare, insa chiar si fara sa fie publicate, au degradat scorul comportare contractuala ca si client autorilor incidentelor. Fiecare zi scursa de la scadenta pina la data achitarii se aduna in calculul acestui scor. Deci incidentele prezente in lista ca fiind nestinse, macina insesizabil dar continuu acest scor al autorului: comportarea contractuala ca si client


Din punct de vedere al administrarii aplicatiei, incidentele de plata declarate au declansat in 2014 158  de suspendari de drepturi de publicare marfuri pina la stingerea celor existente, precum si 34 retrageri definitive de membership.

 

BursaTransport cauta o solutie de responsabilizare a utilizatorilor aplicatiei in sensul respectarii termenilor contractelor incheiate cu ajutorul platformei. In acest fel, doleanta declarantilor de incidente de plata de a nu mai suporta costul declararii incidentelor va fi in sfarsit rezolvata.

 

Incidente de transport


Au fost declarate, documentate, comunicate autorilor si publicate un numar de 387 incidente de transport in 2014 care au dus la 3 retrageri de membership pentru fapta de retinere fortata a marfii cu scopul de a forta intai plata transportului – in conditiile in care contractul prevedea scadenta de plata, si apoi descarcarea.

 

Fraude


Fraudele sunt de 2 categorii.

 

Prima – intermedierea inversata (contractul client-intermediar este semnat la un pret mai mic fata de contractul intermediar-transportator) este practicata de intermediar si exista probabilitatea ca acesta se pregateste ca in saptamanile ce urmeaza sa se scurga pina la scadenta facturii transportatorului sa dispara cu sumele incasate de la clienti. Valoarea prejudiciului general creat in acest tip de frauda este limitat de numarul de tranzactii de transport pe care intermediarul apuca sa le faca pina dispare. In 2014 9 companii au fost excluse de pe BursaTransport dupa ce a putut fi documentata situatia de intermediere inversata. Chiar si in conditiile putin probabile dar rationale in care un intermediar, pentru a isi salva relatia cu clientul, procedeaza la o situatie disperata in care plateste mai mult decat incaseaza, este bine sa stie ca daca tranzactia se face utilizand aplicatia noastra si situatia va fi ulterior documentata, el isi va pierde dreptul de acces.

 

A doua categorie de frauda este furtul de identitate in scopul obtinerii unei comenzi de transport si apoi incarcarea marfii intr-un camion cu numere false in scopul furtului ei. In aceste situatii lucrurile sunt mult mai complicate si nuantabile.  Tot ce putem face este sa constatam cu satisfactie ca in raport cu numarul de 3,86 milioane de marfuri publicate in 2014,  cele 11 situatii de furt de marfa ce ni s-au raportat constituie o sansa de doar 0,0003% ca marfa dumneavoastra sa fie volatilizata utilizand BursaTransport. Si redusa teoretic la zero daca verificati copia conforma ARR a numarului de camion cu care vi se confirma comanda inainte sa il trimiteti la incarcare.

 

Riscul comercial potential la adresa celorlalti utilizatori ai aplicatiei BursaTransport a condus in anul 2014 la refuzarea inscrierii unui numar de 97 companii in aplicatie.

 

Utilizarea cu simt de raspundere din partea dumneavoasta a aplicatiei noastre impreuna cu preocuparea noastra pentru siguranta tranzactiilor dumneavoastra sunt capabile, impreuna, sa tina riscul de a fi fraudati sub control. Va rugam nu inchideti aceasta pagina ci dati click aici pentru a revedea tab-urile noastre privind siguranta si masurile pe care este de dorit sa le adoptati in activitatea curenta.

 

 

Administratia BursaTransport

BursaTransport in cifre - 2014
Formular asistenta