Capcane contractuale, atentie!

Siguranta |  16-Apr-2015

 

Ni s-au semnalat de catre un utilizator urmatoarele fraze in comanda/contract lansata de o companie utilizatoare a aplicatiei noastre. Mai intai:

 

Contravaloarea serviciilor de transport executat se va achita prin OP in termen de 30 de zile de la data primirii documentului in original.

 

Apoi, pe pagina 2 a contractului, o “precizare”:

 

Pentru facturile ajunse la scadenta intre 1-15 ale lunii, plata se va face pe 15 ale lunii urmatoare iar pentru cele ajunse la scadenta intre 16 si sfarsitul lunii, plata se face pe 30 a lunii urmatoare

 

Ne-am permis si am corectat erorile de exprimare facute de firma care lanseaza astfel de contracte, si o invitam pe aceasta cale sa isi publice punctul de vedere aici pe aceasta sectiune de stiri.

 

In conditiile in care data scadenta (a platii) si data platii sunt identice conform prevederilor legale, scadenta – cum o denumim popular, nu este de 30 de zile, ci este situata in intervalul de 60 – 75 de zile.

 

Asa va evalua scadenta BursaTransport (adica 60 – 75 de zile) la eventualele declarari de intarzieri de plata in lista incidentelor de plata, silita de acceptul transportatorului pe acest contract. Doar o instanta judecatoreasca poate corecta aceste formulari incalcite iar noi nu dorim si nu putem actiona ca instanta arbitrala intre partile contractante.

 

BursaTransport dezavueaza acest mod de a face afaceri, indiferent ca e vorba de contracte de transport, de leasing, de prestari generale de servicii. Aceasta nu inseamna ca intervenim in afacerile firmelor care practica aceste prevederi contractuale, ci incercam sa stopam fenomenul prostirii pe fata al partenerilor de contract utilizand aplicatia noastra

 

 

Ing.Dan Cotenescu, Administratia BursaTransport

 

 

Aplicatie: intr-una din verile trecute am asistat la o scena cu un turist intrat intr-o casa de schimb valutar in localitatea Nessebar de pe tarmul bulgaresc al Marii Negre. Pe un afis mare pe trotuar era anuntat un curs de schimb acceptabil. Insa deasupra ghiseului, inauntru, era mentionat comisionul aplicat (si nu era mic!) care transforma schimbul intr-un mic jaf asupra turistului. Abia cind a primit banii in mana, turistul a realizat ca nu citise inscrisul mic de deasupra ghiseului. Cind a inceput sa faca scandal, coincidenta sau nu, au aparut doi tipi solizi care l-au facut sa inteleaga ca se aplica intelegerea partilor. Adica a afisului de afara plus precizarea de deasupra ghiseului.

Capcane contractuale, atentie!
Formular asistenta