Cauciucurile de iarna - aspecte de retinut

General |  13-Oct-2011

Prin Ordonanta nr. 5 din 26 ianuarie 2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier, au fost introduse mai multe obligatii in sarcina conducatorilor auto.

 

Din interpretarea acestui act normativ rezulta urmatoarele:

 

Pentru a putea conduce pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei:

 

-autovehiculele cu masa maxima admisa sub 3,5 to trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna – pe toate rotile;

 

 -autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie  sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba  montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

 

Se sanctioneaza contraventional circulatia autovehiculelor cu lanturi montate pe roti, pe portiunile de drum care nu sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei (amenda de la 2.500 lei la 4.000 lei).

 

In situatia in care se produce blocarea unui sector de drum ca urmare a efectuarii de  transport de marfuri sau de persoane pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca autovehiculele sa fie dotate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune ori fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate, odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, se va face mentiune in procesul-verbal de constatare a contraventiei si despre obligatia operatorului de transport/intreprinderii de a achita costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat.

 

Anvelopele de iarna nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie 2011 (data intrarii in vigoare a prevederilor din OG nr. 5/2011) pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circula pe portiuni de drum cu gheata, zapada sau polei. Practic, daca pana la 1 decembrie nu circulam pe un drum cu gheata, zapada sau polei nu trebuie ca autovehiculul sa fie dotat cu cauciucuri de iarna.

 

Nu exista un termen limita pana la care suntem obligati ”sa purtam” cauciucurile de iarna, exista doar obligatia de a le avea atunci cand circulam pe un drum cu gheata, zapada sau polei.

 

Pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii SCA 

Cauciucurile de iarna - aspecte de retinut
Formular asistenta