Conditii transport medicamente si conditii speciale pentru livrarea acestora

General |  23-Jul-2020

 

Distributia optima a medicamentelor are la baza o logistica bine pusa la punct, descrisa de transporturi ce respecta cu strictete normele in vigoare. De exemplu, solutiile de transport in conditii de refrigerare reprezinta un factor determinant in mentinerea unor conditii optime de pastrare a medicamentelor.

 

Dar ce inseamna mai exact “Transport de medicamente”? Putem discuta in primul rand despre o nisa bine definita a transportatorilor specializati, ce opereaza conform legislatiei in vigoare - Directiva Europeana 92/25/CEE din 31 martie 1992. Acestei prevederi legale i se alatura “Ghidurile de bune practica pentru distributia si transportul medicamentelor’”. Asadar, tinand cont de aceste doua elemente legislative esentiale, operatorii ce asigura transportul medicamentelor trebuie sa cunoasca urmatoarele conditii esentiale ale unei astfel de livrari:

 

Furnizarea medicamentelor

Daca o persoana juridica doreste realizarea unui anumit transport de medicamente, trebuie sa tina cont de faptul ca o astfel de livrare poate fi realizata doar in conditiile in care este insotita de o documentatie specifica, in functie de prevederile legale.

 

Se recomanda colaborarea cu acei transportatori ce pot garanta siguranta medicamentelor impotriva deteriorarii, contaminarii si sustragerii. Mai mult decat atat, cei care transporta medicamente si alte produse pharma pe cale rutiera trebuie sa garanteze spatii speciale pentru mentinerea unei termperaturi optime, in limitele acceptate de legislatia europeana in vigoare. 

 

Un vehicul destinat transportului de medicamente trebuie sa asigure preluarea, transportul si livrarea medicamentelor la adresa destinatarului, fiind dotat cu sisteme de mentinere si monitorizare a umiditatii / temperaturii medicamentelor, conform recomandarilor producatorului (chiar si in conditii de temperaturi scazute / 2-8°C).

 

In timpul unui astfel de transport, depozitarea medicamentelor se realizeaza conform limitelor prestabilite. Conditiile de transport medicamente pot fi comunicate direct de catre producator sau se pot regasi pe ambalajul extern al produselor.

 

Se recomanda ca transportatorii sa asigure vehicule ce pot transporta medicamentele in conditii optime, astfel incat sa se evite expunerea produselor la conditii ce ar putea afecta atat calitatea lor, cat si ambalajele acestora.

 

Mai mult decat atat, este indicat (insa nu obligatoriu) ca transportatorii de medicamente sa poate asigura o dovada a faptului ca echipamentele pentru monitorizarea temperaturii din spatiile pentru depozitare sunt calibrate de cel putin doua ori pe an.

 

In conditiile in care livrarea de medicamente include si etape precum incarcarea, descarcarea, reincarcarea intr-un nod de tranzit, responsabilul pentru livrarea acestora trebuie sa acorde o atentie speciala monitorizarii temperaturii, igienei si stabilitatii structurii oricarei infrastructuri intermediare pentru depozitare.

 

Depozitarea in timpul transportului medicamentelor

Spatiile pentru depozitare (recipiente, ambalaje temporare etc) nu trebuie sa genereze absolut niciun fel de impact negativ asupra calitatii mediului inconjurator, oferind totodata un nivel optim de siguranta impotriva factorilor externi.

 

Criteriile pentru stabilirea recipientelor / ambalajelor sunt urmatoarele:

 

-       Spatiul optim pentru depozitarea in siguranta a medicamentelor;

-       Temperaturile exterioare anticipate pentru durata transportului;

-       Timpii estimati de transportator (aici pot fi incluse si incarcarea/descarcarea);

-       Alte cerinte speciale privind depozitarea si transportul medicamentelor.

 

Nu in ultimul rand, transportatorul trebuie sa garanteze faptul ca toate recipientele si ambalajele utilizate pentru depozitarea medicamentelor, pe intreaga perioada a livrarii acestora, contin o serie de informatii relevante:

 

-       Specificatii clare pentru transport, manipulare si depozitare;

-       Masuri de precautie pentru personalul care manipuleaza marfa;

-       Informatii privind continutul recipientelor, precum si provenienta continutului.

 

Transport medicamente sub conditii speciale

Exista si o serie de medicamente ce implica masuri speciale de transport si depozitare. Aceasta categorie este format din narcotice si substante psihotrope, ce necesita conditii suplimentare de securitate, conform prevederilor in vigoare.

 

In cazul in care medicamentele transportate impun conditii climaterice speciale, transportatorul trebuie sa asigure un echipament adecvat pentru o astfel de incarcatura. Vorbim despre: ambalaje termice speciale, vehicule ce garanteaza un spatiu pentru depozitare cu temperatura controlata, etc.

 

Vlad Vrinceanu, DWF - partener BursaTransport


Conditii transport medicamente si conditii speciale pentru livrarea acestora
Formular asistenta