Contrabanda cu mainile curate

Siguranta |  14-Apr-2014

Deoarece am fost notificati asupra a  2 situatii efectiv petrecute recent, facem aceasta avertizare.

 

Exista o specie de nemernici care fac sa fie transportate produse furate sau de contrabanda de catre transpotatori de buna credinta. Specia de nemernici folosesc intermediari, firme care fac expeditie ocazional sau nu au experienta in intermediere. Le adreseaza cereri de transport pe care acestea le posteaza in BursaTransport. De unde sunt preluate de catre firme de transport. Iar pe parcursul transportului, la un control al marfii transportate se constata ca in colete este cu totul altceva decat ceea ce i s-a specificat transportatorului la incarcare.

 

O scurta analiza, daca mai este necesara.

 

Partida de marfa “periculoasa” tipica este o partida mica, un mizilic acolo, un palet, citeva sute de kilograme. De unde si lejeritatea in abordare cind se formuleaza cererea de transport firmei intermediare.

 

Firma intermediara fie este dezinteresata de natura exacta a marfii pe motiv ca sta si doar apasa pe butoanele intermedierii din birou si nu va cara in masina ea insasi marfa bomba, fie nu stie sa documenteze comanda primita. In prima varianta este o ticalosie, in a doua varianta este un amatorism tipic: toata lumea intermediaza pentru ca s-a auzit ca se fac bani buni cu “expeditia” fara sa se mai oboseasca sa faca transport propriu zis.

 

Odata pusa pe Bursa marfa de transportat, de obicei ceea ce mai sta in calea infractiunii este eventuala vigilenta a transportatorului care preia marfa de la locul incarcarii. Pus in fata unei lejeritati extreme daca nu chiar penale a nemernicului care organizeaza acest trafic (cel care a lansat comanda catre intermediar), transportatorul este tentat sa accepte fie oferindu-i-se plata numerar la incarcare, fie inchizand ochii in fata oportunitatii unei curse de care are nevoie.

 

Situatie real intamplata: nemernicul (in prezent in investigatie) trafica marfa de contrabanda facand sa fie transportata in acest sistem din Romania catre vestul Europei cate un palet de marfa. Una din dubitele care au preluat acesti paleti a avut nesansa ca pe teritoriul Germaniei sa fie oprita de lucratori vamali care la inventarierea marfii au descoperit marfa de contrabanda in paletul infoliat preluat de catre transportator din Romania. Transportatorul – proprietar al companiei de transport s-a ales cu dosar penal si in extremis si-a putut debloca masina retinuta odata cu marfa. Partea jenanta pentru firma de expeditie care a publicat marfa preluata de catre transportator este ca s-a extras intr-un mod ordinar din situatia creata acuzand transportatorul ca ar fi creat el insusi aceasta situatie, in loc sa se regreseze impreuna si in solidar cu transportatorul asupra nemernicului care i-a lansat comanda. Deoarece din documentarea prezentata de transportator a rezultat ca firma de expeditie a primit si confirmat comanda printr-un simplu email de la nemernicul jepcar, fara sa isi puna problema identificarii raspunderii expeditorului marfii printr-un contract de transport, respectiva firma de expeditie este in atentia noastra strict pentru modul in care folosind BursaTransport creaza un mediu nesigur de afaceri partenerilor sai. Nu suntem in masura decat sa eliminam firma respectiva cu prima ocazie din BursaTransport, nu sa o trimitem noi in vreo judecata, nici sa cerem sa I se retraga licenta de intermediere. Pentru ca de ceea ce se face vinovata firma de expeditie este necunoasterea bunelor practici profesionale aplicabile in intermedierea transportului de marfa.

 

Ce se poate face pentru evitarea acestor situatii:


1.    Identificarea cu exactitate (documentarea) expeditorului marfii de catre intermediar la momentul preluarii comenzii de transport. Daca este vorba de o persoana fizica si de “efecte personale”, sa solicite si sa primeasca o copie a actului de identitate pe care sa il puna la dispozitia soferului ce va efectua incarcarea.

 

2.    Sa i se puna in vedere expeditorului ca trebuie sa pregateasca documente de insotire a marfii (factura, aviz de expeditie, etc) iar in cazul efectelor personale documente care atesta provenienta sau cel putin un packing list. De asemenea, scrisoare CMR completa si clar intocmita.

 

3.    Intermediarul – daca tot se implica in aceasta intermediere, sa ceara ca in contractul cu expeditorul marfii sa fie stipulat ca “expeditorul marfii isi asuma intreaga raspundere pentru coincidenta dintre continutul coletelor transportate si documentele insotitoare”. Urmand fie ca coletele sa fie sigilate fie sa poata fi inspectate vizual si controlate la incarcare

 

4.    Intermediarul sa transmita transportatorului in contractul de transport aceste atribute care trimit raspunderea pe seama expeditorului marfii


Cu respect, va dorim cat mai multe tranzactii sigure. Facem tot ce putem pentru siguranta dumneavoastra ca utilizatori ai BurseiTransport, faceti si dumneavoastra acelasi lucru cind operati transporturi.

 

Ing.Dan Cotenescu, Adm.BursaTransport  

Contrabanda cu mainile curate
Formular asistenta