Conventia CMR (3)

General |  08-Jan-2010

- rezervele formulate de transportator -

 

 

 

Transportatorul poate formula rezerve cu ocazia preluarii marfii pentru transport, in momentul incheierii contractului, dupa incarcarea marfii in mijlocul de transport si in alte situatii similare.

 

La primirea marfii, transportatorul este obligat sa verifice starea aparenta a marfii si a ambalajului ei.

 

In situatia in care transportatorul nu are mijloace rezonabile de a verifica exactitatea mentiunilor de mai sus, el va inscrie in scrisoarea de trasura rezerve. Aceste rezerve trebuie sa fie motivate.

 

Transportatorul, de asemenea, trebuie sa motiveze toate rezervele pe care le face cu privire la starea aparenta a marfii si a ambalajului ei.

 

Rezervele formulate de transportator nu angajeaza pe expeditor, daca acesta nu le-a acceptat in mod expres in scrisoarea de trasura.

 

Pentru transportator este foarte important ca rezervele sa fie formulate inainte de efectuarea transportului, in momentul clar determinat de prevederile conventiei CMR (la preluarea marfii), acestea avand rolul de a-l proteja pe transportator de cererii ulterioare de despagubire din partea expeditorului.

 

In absenta inscrierii in scrisoarea de trasura a rezervelor motivate ale transportatorului, exista prezumtia ca marfa si ambalajul ei erau in stare aparenta buna in momentul primirii de catre transportator.

 

 

 

pentru BursaTransport.ro

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Conventia CMR (3)
Formular asistenta