Conventia CMR (4)

General |  21-Jan-2010

- Obligatiile destinatarului si ale transportatorului la destinatie - 

 

 

Transportatorul are urmatoarele obligatii:

a)identificarea destinatarului;

b)eliberarea marfii catre destinatar;

c)incasarea costurilor transportului.

 

In privinta costurilor transportului trebuie facute cateva precizari: transportatorul trebuie sa solicite si sa incaseze taxele restante si orice cheltuieli ivite pe durata efectuarii transportului. Destinatarul are obligatia de a plati creantele care rezulta din scrisoarea de trasura. In caz de contestare a acestora, transportatorul nu este obligat sa efectueze eliberarea marfii decat in cazul in care destinatarul a depus o cautiune.

 

In cazul in care dupa sosirea marfii la locul de destinatie se ivesc impedimente la eliberare, transportatorul are obligatia de a solicita instructiuni de la expeditor.

 

Daca destinatarul refuza marfa, expeditorul are dreptul de a dispune de aceasta, fara a prezenta primul exemplar al scrisorii de trasura. Chiar daca a refuzat marfa, destinatarul poate oricind sa ceara eliberarea ei atit timp cit transportatorul nu a primit instructiuni contrarii de la expeditor.

 

Daca impedimentul la eliberarea marfii apare dupa ce destinatarul, a dat ordin de a se elibera marfa unei alte persoane, destinatarul se substituie expeditorului, iar aceasta alta persoana destinatarului.

 

Transportatorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor legate de solicitarea de instructiuni sau cele determinate de executarea instructiunilor primite, cu conditia ca aceste cheltuieli sa nu fie consecinta culpei sale.

 

In cazul in care destinatarul refuza marfa transportatorul poate sa o descarce imediat in contul persoanei care are dreptul sa dispuna de aceasta. Dupa aceasta descarcare, transportul este considerat terminat.

 

De asemenea, transportatorul poate sa procedeze la vanzarea marfii fara sa astepte instructiuni de la persoana care are dreptul sa dispuna, cand natura perisabila a marfii sau starea ei o justifica sau cand cheltuielile pentru pastrare sunt disproportionate fata de valoarea marfii.

 

Destinatarul marfii transportate are dreptul de a verifica starea acesteia. In cele mai multe cazuri marfa este intr-o stare normala si se aplica pe scrisoarea de transport mentiunea ”fara rezerve” sau, pur si simplu, nu se mai mentioneaza nimic, considerandu-se ca destinatarul nu a avut rezerve la momentul primirii marfii.

 

In cazul transporturilor cu marfa avariata sau pierduta in timpul transportului se incheie un inscris in care se constata acest fapt. Dovada contrarie rezultatului acestei constatari nu poate fi facuta decit daca este vorba de pierderi sau de avarii neaparente si daca destinatarul a adresat rezervele sale in scris transportatorului in termen de 7 zile, in afara duminicilor si a sarbatorilor legale, de la data acestei constatari.

 

In situatia in care nu se poate face o constatare de catre destinatar si transportator impreuna, destinatarul trebuie sa formuleze rezerve pe care sa le comunice transportatorului.

 

Destinatarul are obligatia ca in cazul in care solicita penalitati sau daune pentru intarziere in efectuarea transportului sa formuleze in scris rezerve in termen de 21 de zile de la data punerii marfii la dispozitia sa.

 

 

pentru BursaTransport.ro

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

 

 

Conventia CMR (4)
Formular asistenta