Conventia CMR (5)

General |  11-Feb-2010

- drepturile si obligatiile beneficiarului la destinatie -

 

Conform Conventiei CMR beneficiarul transportului (destinatarul) are anumite drepturi si obligatii. Acestea sunt mentionate in art. 30 din Capitolul V intitulat ”Reclamatii si actiuni”, astfel:

 

”Art. 30 - 1. Daca destinatarul a primit marfa fara sa fi constatat starea ei in contradictoriu cu transportatorul sau daca cel mai tirziu in momentul eliberarii, cind este vorba de pierderi ori avarii aparente, sau in termen de 7 zile de la data eliberarii in afara de duminici si sarbatori legale, cind este vorba de pierderi sau avarii neaparente, nu a facut rezerve transportatorului, indicind natura generala a pierderii sau avariei, se prezuma, pana la proba contrarie, ca a primit marfa in starea descrisa in scrisoarea de trasura. Rezervele aratate mai sus trebuie sa fie facute in scris daca este vorba de pierderi sau de avarii neaparente.

 

2. Daca starea marfii a fost constatata in mod contradictoriu de catre destinatar si transportator, dovada contrarie rezultatului acestei constatari nu poate fi facuta decit daca este vorba de pierderi sau de avarii neaparente si daca destinatarul a adresat rezervele sale in scris transportatorului in termen de 7 zile, in afara duminicilor si a sarbatorilor legale, de la data acestei constatari.

 

3. O depasire a termenului de eliberare poate da loc la despagubiri numai daca a fost adresata o rezerva in scris, in termen de 21 de zile de la data punerii marfii la dispozitia destinatarului.

 

4. Data eliberarii sau, dupa caz, cea a constatarii sau cea a punerii marfii la dispozitie nu se include in termenele prevazute in prezentul articol.

 

5. Transportatorul si destinatarul trebuie sa-si acorde in mod reciproc toate inlesnirile rezonabile pentru constatarile si verificarile necesare.”

 

La momentul cand marfa transportata ajunge la destinatie si este descarcata trebuie facuta o constatare la care sa participe atat transportatorul cat si destinatarul.

 

De obicei, atunci cand in urma verificarii se constata ca marfa este intacta sau nu prezinta avarii nu se mai intocmeste nici un document. In situatia contrara, cand marfa este avariata sau lipsa se noteaza pe contractul de transport tip CMR constatarile referitoare la starea marfii. Cea mai buna consemnare a constatarii starii marfii transportate este cea care se face intr-un inscris separat cu detalii legate de starea marfii, inscris semnat si stampilat de ambele parti. In acest inscris se pot mentiona sustinerile ambelor parti si alte observatii care nu pot fi mentionate pe contractul tip CMR din lipsa de spatiu.

 

Constatarile consemnate de comun acord (in contractul de transport sau intr-un inscris separat) constituie o proba temeinica in cazul unui litigiu ulterior.

 

In mod exceptional, constatarile consemnate de comun acord pot fi contestate de destinatar daca sunt intrunite cumulativ doua conditii: observatiile sa priveasca pierderi sau avarii neaparente si acestea sa fie facute in scris transportatorului in termen de maximum 7 zile de la data constatarii.

In situatia in care o constatare bilaterala nu este posibila, destinatarul poate formula rezerve in situatia in care constata pierderea sau avarierea marfii. Rezervele destinatarului trebuie comunicate transportatorului in anumite termene:

-pana in momentul eliberarii marfii daca este vorba de pierderi sau avarii aparente,

-in termen de 7 zile de la data eliberarii marfii daca este vorba de pierderi sau avarii neaparente.

 

In cazul in care marfa ajunge la destinatie cu intarziere, destinatarul are obligatia de a instiinta pe transportator in situatia in care intentioneaz sa solicite despagubiri. Aceasta instiintare este denumita ”rezerva” si trebuie trimisa in termen de maximum 21 de zile de la data cand marfa a fost pusa la dispozitia destinatarului.

 

Termenele mentionate in art 30 din Conventia CMR se calculeaza diferit, astfel:

-in calculul termenelor pentru formularea de rezerve referitoare la pierderi sau avarii ale marfii nu intra zilele de duminica si sarbatorile legale.

-in calculul termenului referitor la formularea rezervei referitoare la intarzierea transportului, duminicile si sarbatorile legale sunt incluse.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Conventia CMR (5)
Formular asistenta