Conventia CMR, art. 16 (masuri la dispozitia transportatorului: conservarea marfii si vanzarea marfii transportate)

General |  10-Jan-2011

In articolul 16 alineanul 2 din Conventia CMR sunt reglementate doua masuri provizorii pe care le poate lua transportatorul pentru conservarea si valorificarea marfurilor transportate. Acestea sunt:

 

-descarcarea marfurilor transportate din mijlocul de transport. Aceasta masura poate fi luata atat in timpul transportului cat si la destinatie, daca impedimentele fac imposibila continuarea efectuarii transportului sau eliberarea marfurilor transportate la finalizarea transportului. Descarcarea marfurilor transportate este justificata atat in interesul expeditorului si a destinatarului, dar si a transportatorului pentru ca prin descarcarea marfurilor transportate se evita indisponibilizarea mijlocului de transport si aparitia de pierderi pentru acesta.

 

-depozitarea marfurilor transportate. Aceasta masura este strans legata de masura descarcarii marfurilor transportate din mijlocul de transport. Este justificata de necesitatea de a asigura pastrarea marfurilor transportate in bune conditii. Depozitarea se face, in principal, in baza unui contract de depozitare, cu titlu oneros (contra cost). Depozitar putand fi atat carausul cat si o terta persoana. In ambele situatii marfa depozitata ramane grevata de creantele rezultand din contractul de transport si toate celelalte cheltuieli (pretul transportului, pretul depozitarii etc.).

 

Pe langa aceste masuri provizorii, transportatorul poate proceda la vanzarea marfurilor transportate in conditiile mentionate in articolul 16 alineatul 3.

 

Aceasta masura este exceptionala. Este justificata atunci cand sunt indeplinite anumite conditii expres mentionate de Conventia CMR (in acest sens a se vedea art. 14, art. 15 si art. 16). Prima conditie este cea a urgentei: daca marfa este prin natura sa perisabila, daca starea marfii impune vanzarea acesteia si daca cheltuielile pentru pastrare sunt disproportionate fata de valoarea marfii. In aceste situatii transportatorul poate trece imediat la vanzarea marfii fara a mai astepta instructiuni de la persoana indreptatita sa dispuna de marfa (expeditor sau destinatar).

 

Cu toate acestea, transportatorul poate proceda la vanzarea marfurilor si chiar daca nu este intrunita nici una din conditiile anterior mentionate daca a solicitat anterior instructiuni de la persoana care poate dispune de marfuri si daca nu a primit, intr-un termen rezonabil, un raspuns cu indicatii contrarii a caror executare ii poate fi ceruta in mod echitabil.

 

Dupa efectuarea vanzarii transportatorul restituie persoanei care are dreptul de a dispune de marfuri suma obtinuta minus sumele cu care sunt grevate marfurile (pretul transportului, cheltueli de depozitare, cheltuieli cu vanzarea etc.). Daca aceste cheltuieli sunt mai mari decat suma obtinuta din vanzare, transportatorul are dreptul la diferenta.

 

Procedura utilizată in caz de vanzare este determinata de legea sau de uzantele locului unde se gasesc marfurile transportate.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Conventia CMR, art. 16  (masuri la dispozitia transportatorului: conservarea marfii si vanzarea marfii transportate)
Formular asistenta