Cum folosim listele de incidente

Utilizare |  24-Oct-2007

In ultimele zile o respectabila companie de transport si expeditie a fost reclamata pe lista incidentelor de transport. Din lectura comentariilor declarantilor rezulta dupa parerea noastra neconformitati in derularea tranzactiei de transport din ambele parti (client cit si transportator). Lucrul ar fi relativ comun daca nu s-ar fi facut presiuni asupra Administratiei BursaTransport de a “aplica regulamentul” – adica de a suspenda compania reclamata, deoarece a intrunit 3 incidente de transport. Aceste solicitari – exprimate de altfel si in lista de discutii, ne-au determinat sa publicam urmatoarele puncte de vedere, ce se constituie in acelasi timp in raspuns formulat celor care ni s-au adresat.

 

  1. Am definit in Regulile de utilizare INCIDENTELE DE TRANSPORT ca fiind “dificultati generate de furnizorii serviciilor de transport”, asa cum prin INCIDENTE DE PLATA am propus sa se defineasca “dificultati la incasarea facturilor de la clienti”.  Va invit sa retinem ca avem de-o parte si de alta a “baricadei” un client si un transportator. Clientul neconform se raporteaza in INCIDENTELE DE PLATA. Transportatorul neconform se raporteaza in INCIDENTELE DE TRANSPORT. Astfel, ambele parti “beligerante” au posibilitatea sa ne aduca la cunostiinta dificultatile intimpinate in tranzactia de transport. Dar fiecare pe lista lui. Ori ce constatam: ca in incidentele de transport la care ne-am referit la inceputul interventiei noastre, de fapt reclamat este CLIENTUL – adica cel care a furnizat marfa de transportat. Concluzia este ca acestea nu sint de fapt incidente de transport si rugam pe aceasta cale pe onorabilii reclamanti sa le stearga din lista.
  2. Intre partile contractante, suveran este contractul de transport (care, bineinteles, nu poate avea prevederi contrare prevederilor legale in vigoare). Daca contractul este corect si complet intocmit si daca contractul este luat in seama de partile contractante, nu mai este necesar sa asistam la plingerile (reclamatiile) care au ajuns sa supra-populeze listele de incidente. Sa luam exemplul unui transportator caruia i se anuleaza comanda in timp ce se afla in dislocare catre locul de incarcare, conform spuselor domniei sale. Ignoram faptul ca recunoaste ca nu a respectat ora incarcarii. De ce atita lamentare? Ca a suportat o dislocare fara sa mai poata incarca? Daca contractul ar fi prevazut clar conditiile in care acesta poate fi reziliat, daca ar fi fost mentionat intervalul de timp inaintea incarcarii in care clientul mai putea renunta, daca ar fi fost mentionate penalizari pentru neefectuarea incarcarii – toate aceste lucruri recunoscute de partile contractante prin mentionarea lor in contract si prin semnarea contractului, imputarea, facturarea si executarea penalizarii ar fi fost parfum. Pentru ca in baza unei prevederi contractuale clare, cel pagubit ar trece direct, clar si repede la executarea celui care n-a respectat contractul si noi nu am mai avea (iertati-mi expresia, nimic peiorativ la adresa colegilor de breasla) atitea trompete in listele BursaTransport. Concluzia noastra: se da prea putina atentie prevederilor comenzii/contract in speranta ca totul se va derula cu bine si in buna intelegere, ca daca nu, “lasa ca avem listele de incidente BursaTransport si ne rezolvam noi treaba”.
  3. Scopul gindit de Administratie al listelor de incidente (SI de transport SI de plata) este incet – incet deturnat. Repetam: INCIDENT DE PLATA este atunci cind nu incasezi factura – si noi ne confruntam din ce in ce mai des cu raportarea de RAMASITE DE INCASAT care in realitate sint contravaloarea unor penalizari, a unor taxe neacceptate, etc. INCIDENT DE TRANSPORT este atunci cind transportatorul dispare cu marfa, sau intirzie nepermis, etc – si noi ne confruntam din ce in ce mai des cu (DE FAPT) SITUATII CONFLICTUALE intre partile contractante.

Noi am proiectat aceste liste ca sa ne putem feri de infractori – oameni care vin la BursaTransport sa ne insele, pe noi toti, transportatorii rutieri. Au fost si vor mai fi. Firme infiintate special pentru a da tepe. Am proiectat listele pentru a ne feri de firme care intra in blocaj de plati si apoi in faliment. Au fost si vor mai fi – peste tot in lume se intimpla aceste lucruri din pacate. Insa din lipsa de retinere manifestata de multi dintre noi, aceste liste devin o sperietoare si un mijloc de presiune, de multe ori asupra unor firme solide cu reputatie si istoric pe piata transporturilor. Si noi constatam ca de fiecare data, in aceste situatii de care vorbesc, ni se flutura in fata regulamentul: “aplicati-l, aplicati-l!”. Fara discernamint?

 

In aceste conditii in care am vrut sa oferim un ajutor de bun simt si de fapt am oferit o arma, ne vedem siliti sa modificam acest regulament.

 

Dan Cotenescu – Administratia BursaTransport

Cum folosim listele de incidente
Formular asistenta