Disparitia comerciantilor

General |  05-Mar-2014

Avem Cod Comercial dar nu mai avem Comercianti

 

     Prin Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil roman a fost abrogat Codul Comercial, cu exceptia unor prevederi din domeniul comertului maritim.

     Codul comercial sau Codicele de comert cum a fost el denumit initial a fost promulgat prin decret regal la 10 mai 1887 si a intrat în vigoare la 1 septembrie 1887.

    Disparitia Codului comercial – cu exceptia reglementarilor din domeniul maritim - s-a realizat prin ”absorbtia” acestuia in Codul civil nou.

     Principalele reglementari din domeniul transporturlui rutier de marfuri se regasesc in Capitolul VIII – Contractul de transport art. 1955 – 2001 și in Capitolul IX – Contractul de expeditie art 2064 – 2071 din Codul civil.

     Abrogarea Codului comercial a dus, printre altele, la disparitia denumirii de ”comerciant”, denumire care in practica a fost inlocuita cu cea de ”profesionist”.

     Fara a neglija activitatea de ”comert maritim” insa avand in vedere ca aceasta activitate este mai putin intensa decat cea de transport rutier de marfa consider ca mentinerea Codului comercial doar pentru existenta unor reglementari ”maritime” este absurda. In plus, mentinerea reglementarilor se face pana la intrarea in vigoare a ”Codului maritim”. Oare chiar nu a existat nici un ”specialist” in domeniul maritim care sa fie cooptat la momentul redactarii Codului civil?

     Fara a fi un specialist in domeniul ”maritim”, insa cu actualele cunostinte in acest domeniu, consider ca este o situatie cel putin ciudata sa avem un ”Cod maritim” atata timp cat nu prea avem comert/transport maritim national. Exista reglementari internationale in domeniu si cred ca acestea sunt suficiente. Cred ca este necesara o lege speciala care sa reglementeze domeniul ”naval” (si nu ”maritim”), care sa reglementeze activitatile desfasurate pe Dunare si Marea Neagra (inclusiv pe canalul Dunare-Marea Neagra) cu ”nave”. Chiar si legiuitorul de acum 125 ani a fost mai lucid ca cel din prezent care, in Codicele de comert, a cuprins prevederi referitoare la ”Comertul maritim si despre navigatiune”.

 

 

 

pentru BursaTransport.com

Avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii SCA

Disparitia comerciantilor
Formular asistenta