Factura ”pro forma” – regim juridic

General |  03-May-2012

Documentul cunoscut si utilizat sub denumirea de factura „pro forma„ nu este un document cu o reglementare legislativa fiscala sau contabila proprie, desi acest document este foarte des utilizat.

 

 

Potrivit expertilor contabili factura pro forma reprezinta ”o copie a facturii fiscale, transmisa in avans” avand in vedere ca acest document contine aproximativ aceleasi informatii ca si factura fiscala: denumirea, datele de identificare si de plata ale vanzatorului si alte cumparatorului, data, denumirea bunurilor si serviciilor livrate/prestate, data scadenta, cantitatea, valoarea. In plus, fata de informatiile pe care o factura fiscala le contine in mod obligatoriu, factura pro forma mai poate contine: termenul de valabilitate al pretului in cazul unei ofertei speciale, prezentarea produselor sau serviciilor oferite etc.

 

 

Din punct de vedere contabil acest document nu este un document justificativ in baza caruia sa se poata inregistra in contabilitate bunurile si serviciile achizitionate – in acest sens fiind necesara factura fiscala aferenta si, uneori si un contractul pentru operatiunea ce face obiectul facturii fiscale.

 

 

Din punct de vedere juridic factura pro forma are caracterul unei oferte pe care emitentul trebuie sa o respecte pe toata durata de valabilitate a acesteia.

 

 

De retinut: factura pro forma are doar caracter informativ si nu obligatoriu pentru primitor. Aceasta genereaza obligatii pentru vanzator, cum ar fi obligatia de pastrare a pretului anuntat pentru intreaga perioada de valabilitate a ofertei cuprinse in factura pro forma. Nu poate impune plata unor penalitati de intarziere la plata sa. Dupa efectuarea platii termenul de emitere a facturii fiscale nu are legatura cu factura pro forma ci cu prevederile fiscale in materie (factura fiscala se emite cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care se livreaza bunurile si/sau se presteaza serviciile, cu exceptia cazului in care factura fiscala nu a fost emisa anterior).

 

 

Pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii SCA 

Factura ”pro forma” – regim juridic
Formular asistenta