Final fericit pentru ca transportatorul si-a garantat incasarea!

Utilizare |  06-Dec-2022

 

Va prezentam un caz real, edificator, pentru rostul noului serviciu de garantare a incasarii. Cronologia celor ce urmeaza este importanta.

 

11 iulie 2022.

 
Firma bulgareasca LOGISTO id 240840 a facut o oferta de transport acceptata, in valoare de 600 euro, firmei ALFA 2011 id 100289, pentru un transport pe ruta Dobrich – Galati. Inainte sa incarce, LOGISTO a contractat serviciul de garantare a incasarii facturii de transport. Costul garantarii a fost de 50,24 lei achitat online in timp real cu cardul de debit. LOGISTO a observat probabil la noul client datele oferite de CreditReform: nu se precizeaza nici o limita de credit iar nivelul de risc financiar este ridicat.


Transportul s-a facut fara probleme si factura emisa catre ALFA 2011 a primit scadenta la 18 octombrie, conform contractului.


6 septembrie 2022.

 
A aparut un prim incident de plata produs de ALFA 2011. Incidentele au inceput sa se inmulteasca, mai intai achitate apoi neachitate in timpul pus la dispozitie si in concluzie, publicate.


4 octombrie 2022.

 
Firmei ALFA 2011 i-a fost suspendat dreptul de a mai publica alte marfuri pina la stingerea incidentelor.


20 octombrie 2022.

 
Firmei ALFA 2011 i-a fost retrasa calitatea de membru BursaTransport.


In aceiasi zi, firma bulgareasca LOGISTO, cu factura cu scadenta depasita de 2 zile si alertata probabil de retragerea membership-ului noului sau client, declara la randul sau incident de plata produs de ALFA 2011. Declararea incidentului in situatia posedarii unei garantii de incasare se face fara speze, deoarece declararea este doar un prim pas obligatoriu in recuperarea garantata a sumei.


2 noiembrie 2022.

 
Incidentul de plata declarat de LOGISTO nefiind stins de catre ALFA 2011, este publicat. Din pacate, ALFA 2011 are astazi 80 de incidente nestinse.


16 noiembrie 2022.

 
LOGISTO completeaza cererea de despagubire pentru suma de 600 de euro catre partenerul nostru COFACE Belgia iar in acest moment Logisto urmeaza sa incaseze despagubirea, respectati fiind termenii si conditiile serviciului de garantare a incasarii.


***


Am relatat cele de mai sus, imprejurari nu tocmai fericite pentru zeci de transportatori care au ramas cu facturi neincasate de la ALFA 2011, dorind sa punctam mai multe aspecte.


Primul – si cel mai important, este ca prin acest serviciu, transportatorul - viitor creditor (cu factura cu termen scadent) se asigura atunci cand are de a face cu un client nou, impotriva situatiei in care declararea incidentului de plata nu isi produce efectul de incasare scontat. Adica daca clientul nu plateste. Sau mai rau, se asigura impotriva situatiei in care clientul debitor intra in insolventa sau in faliment. Doar atata grija sa aiba: sa contracteze serviciul de garantare inaintea inceperii transportului, chiar si in ziua incarcarii.


Al doilea aspect pe care dorim sa-l punctam este ca informatiile de risc financiar despre ALFA 2011 erau de natura sa nasca semne de intrebare nu numai firmei bulgaresti, ci si tuturor celor ce astazi sunt in situatia nedorita de a avea facturi neincasate de la ALFA 2011.


Si ultimul aspect, este acela al riscului pietelor electronice de transport. El exista, si doar impreuna il putem anula: noi luand masuri de indata ce apar semne «de imbolnavire financiara» si nicicum mai devreme, iar dumneavoastra, utilizatorii, sa gospodariti adecvat suma informatiilor pe care vi le punem la dispozitie despre noul dvs client. Deoarece chiar si in conditiile in care CreditReform spune ca riscul financiar indus de firma este mare, noi nu suntem inchizitie sa refuzam accesul la piata virtuala decat respectand anumite reguli, pe care le-am respectat. In schimb dumneavoastra trebuie sa decideti daca va asumati riscul unei scadente de 30-45 de zile fara sa va garantati incasarea. Decizia este a dumneavoastra, iar noi, in lipsa  garantarii incasarii nu putem garanta nimic. Oferim parghia incidentelor de plata imbinata cu eliminarea celor ce nu platesc si cam atat.


Logisto nu si-a asumat riscul, si-a garantat incasarea, si va incasa despagubirea conform contractului de garantare.

Administratia BursaTransport

Final fericit pentru ca transportatorul si-a garantat incasarea!
Formular asistenta