Impactul crizei din Ucraina asupra transportului rutier de marfuri

General |  21-Apr-2022

Analizand impactul conflictului din Ucraina asupra sectorului nostru

Conflictul din Ucraina continua si, cu fiecare zi  ce trece, la fel continua si efectele sale colaterale. Situatia din zona a dus la o crestere fara precedent a costului unor elemente cheie pentru continentul european, cum ar fi gazele, energia si petrolul. Dar impactul conflictului in transportul de marfa  merge dincolo de pretul combustibilului.

Ucraina are multi kilometri de granita cu tarile vecine,  acestea fiind traversate zilnic de mii de soferi. In unele cazuri, aceste cai de acces sunt inchise in mod frecvent. O situatie similara  exista in Rusia, unde practic toate  rutele de comunicatie au fost  inchise din cauza sanctiunilor impuse de administratiile europene.

 

Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU) monitorizeaza in timp real situatia de la aceste frontiere, iar site-ul sau arata ca multe drumuri din zonele  apropiate de zona de conflict sunt afectate. Situatia actuala este dupa cum  urmeaza:

 

Belarus/Ucraina: Frontierele raman inchise.

Ungaria/Ucraina: Frontierele sunt deschise. Regulile de trecere a frontierei in Ungaria nu s-au schimbat de la inceputul crizei. Cu toate acestea, timpii de asteptare au crescut din cauza traficului de  persoane.

Moldova/Ucraina: Frontierele sunt deschise, cu exceptia punctului de trecere Kuchurgan-Pervomaisk, care este inchis.

Polonia/Ucraina: Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise. Vehiculele care transporta marfuri de origine rusa pot fi confiscate de autoritatile vamale ucrainene.

Romania/Ucraina: Frontierele sunt deschise. Politia de Frontiera Romana ofera zilnic informatii actualizate cu privire la situatia de la frontierele Romaniei cu Ucraina. Puteti gasi mai multe informatii in sectiunea in limba engleza a site-ului lor. In plus, Politia de Frontiera comunica prin aceasta aplicatie online si timpul mediu de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei.

Autoritatile ucrainene de la punctul de trecere a frontierei Orlivka in Romania (feribot RoRo peste Dunare) au inceput sa  permita tranzitul tuturor camioanelor (inclusiv cele care transporta marfuri de origine belarusa si rusa sau cele care se indreapta mai departe spre Belarus si Rusia), cu exceptia camioanelor care transporta produse alimentare.

Rusia/Ucraina: Frontierele raman inchise.

Slovacia/Ucraina: Frontierele sunt deschise. Punctul de trecere a frontierei de la Višné Nemecké din Slovacia la UĆŸhorod din Ucraina (singurul care permite tranzitul transporturilor de marfuri de peste 3,5 t) este deschis, iar camioanele sunt verificate in permanenta. Transportul de persoane are prioritate fata de cel de marfuri.

Turcia/Ucraina (Ro-Ro prin Marea Neagra): In prezent, nu sunt posibile miscari Ro-Ro. Toate porturile ucrainene sunt inchise pana la noi ordine. Camioanele care se afla deja in porturi trebuie sa astepte instructiuni suplimentare din partea autoritatilor.

 

Modificari ale controalelor la frontiera

Pe de alta parte, ca raspuns la solidaritatea cu poporul ucrainean, care vine in mare parte datorita soferilor de camion, Comisia Europeana a adoptat masuri operationale pentru gestionarea frontierelor externe, pentru a facilita trecerea frontierelor intre UE si Ucraina.

 

Aceste masuri includ urmatoarele puncte:

- Simplificarea controalelor la frontiera pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, precum si pentru transportatorii care se afla in Ucraina  prestand servicii.

- Posibilitatea de a organiza controale in afara punctelor de trecere a frontierei.

- Dispozitii speciale pentru trecerea frontierei de catre serviciile de salvare, politie si alte forte de securitate, indiferent de nationalitate.

- Crearea de culoare de asistenta de urgenta, pentru a asigura accesul si intoarcerea organizatiilor care ofera asistenta umanitara persoanelor aflate pe teritoriul ucrainean.

- In afara spatiului Schengen, scutirea de taxe vamale si masuri de facilitare a intrarii animalelor de companie care calatoresc impreuna cu proprietarii lor din Ucraina.

 

In plus, si pentru a reduce aglomeratia la frontiere, se pot aplica  exceptii in ceea ce priveste anumite categorii de calatori, inclusiv lucratorii din domeniul transporturilor, indiferent de nationalitate, care detin documente valabile ce dovedesc ocupatia lor.

 

In cele din urma, s-a propus, de asemenea, ca statele membre ale UE sa stabileasca puncte temporare de trecere a frontierei pe durata conflictului, precum si benzi de asistenta de urgenta. In acest sens, in cazul in care punctul de trecere a frontierei permite, este incurajata crearea de benzi pentru camioane pentru a asigura atat aprovizionarea cu bunuri si servicii, cat si intoarcerea lucratorilor din domeniul transporturilor din Ucraina.

 

Criza din Ucraina va avea efecte pe termen mediu si lung pe care inca nu le cunoastem, dar care vor afecta cu siguranta domeniul. Intre timp, transportul rutier de marfuri nu sta pe loc si continua sa avanseze pentru a atenua efectele razboiului.

Impactul crizei din Ucraina asupra transportului rutier de marfuri
Formular asistenta