Majorarea impozitelor pe mijloacele de transport si cladirile proprietate personala

General |  06-Jul-2010

1 iulie 2010 – Majorarea Impozitelor pe Mijloacele de Transport si Cladirile Proprietate Personala

 

 

Noi impozite majorate la bugetele locale de la data de 1 iulie 2010 au fost aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 442 din 30 iunie 2010.

 

Aceste majorari au ca obiect impozitul datorat de persoanele fizice care detin mai multe cladiri, precum si impozitul pe mijloacele de transport.

 

Termenul de plata pentru 2010 a diferentelor celor doua categorii de impozite: 31 decembrie 2010.

Bonificatie: In cazul in care persoanele fizice achita integral pana la data de 30 septembrie 2010 impozitele majorate, vor beneficia de bonificatia stabilita prin hotararile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010.

 

1. In legatura cu impozitele pe mijlocul de transport, ordonanta de urgenta stipuleaza ca modalitate de calcul in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabelul urmator:

 

Nr. crt.

Mijloace de transport cu tractiune mecanica

- lei / 200 cmc sau fractiune din aceasta -

1

Motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1600 cmc inclusiv

8

2

Autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 1601 cmc si 2000 cmc inclusiv

18

3

Autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 2001 cmc si 2600 cmc inclusiv

72

4

Autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 2601 cmc si 3000 cmc inclusiv

144

5

Autoturisme cu capacitatea cilindrica peste 3001 cmc

290

6

Autobuze, autocare, microbuze

24

7

Alte autovehicule cu masa totala maxima autorizata de pana la 12 tone inclusiv

30

8

Tractoare inmatriculate

18

 

2. Referitor la persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri, acestea vor datora un impozit pe cladiri majorat in functie de numarul de cladiri detinute in afara celei de la adresa de domiciliu.

 

Astfel, actul normativ mai sus invocat prevede un impozit majorat:

a) cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

 

Exceptie:

Legiuitorul a prevazut o exceptie de la plata impozitelor majorate mentionate anterior, respectiv in cazul cladirilor dobandite prin succesiune legala pentru care nu se percepe impozitul majorat.

 

Procedura de aplicare:

Cuantumul impozitului majorat pentru persoanele fizice care detin doua sau mai multe cladiri se determina tinand seama de ordinea dobandirii dreptului de proprietate asupra acestora conform actelor juridice de dobandire.

Pentru a se putea aplica prevederile legale de mai sus este necesar ca mai intai proprietarii de cladiri - persoane fizice - sa depuna o declaratie speciala al carui model va fi aprobat prin hotarare de Guvern:

1. atat la directiile de impozite si taxe locale/compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale (primarii) in raza carora isi au domiciliul;

2. cat si la directiile de impozite si taxe locale/compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale (primarii) in raza carora sunt situate celelalte cladiri aflate in proprietate.

 

Totodata, actul normativ stipuleaza ca in termen de 15 zile de la data intrarii sale in vigoare, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor va elabora normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotarare a Guvernului. Aceasta inseamna ca in jurul datei de 15 iulie 2010 vom avem si modalitatea concreta de punere in practica a impozitelor majorate.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Majorarea impozitelor pe mijloacele de transport si cladirile proprietate personala
Formular asistenta