BursaTransport

Statistici BursaTransport

24.702 marfuri disponibile
1.700 camioane disponibile
778 marfuri in ultimele 24h
132 camioane in ultimele 24h
121 utilizatori online
21.834 utilizatori activi
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Pagina pentru imprimare

24-09-2014

Modificarea Codului Rutier

Din 28 septembrie, OG nr. 21/2014, publicata in Monitorul Oficial inca din luna august, instituie noi obligatii pentru soferi in ceea ce priveste folosirea centurii de siguranta de catre pasageri si, in special, de catre pasagerii minori.

 

Potrivit acestei ordonante de guvern, soferii vor trebui, in primul rand, sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta in timpul circulatiei pe drumurile publice.

Totodata, soferii vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

 

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta copilului. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

 

Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

 

"Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata", se mai arata in OG nr. 21/2014.

 

Soferii care nu se vor asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Aceeasi sanctiune se va acorda si pentru nerespectarea dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

 

Desi, in prezent, Codul rutier nu contine prea multe mentiuni privind transportul copiilor, unele dintre ele exista, totusi. Spre exemplu, dispozitiile in vigoare momentan interzic clar transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti.

 

Prin urmare, incalcarea acestei reguli reprezinta contraventie si va fi sanctionata cu amenda maxima pentru persoane fizice, adica amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda).

 

 

Avocat Ciuc─â Marius FlorinAcest site foloseste cookie. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul in privinta folosirii cookie-urilor.

Vezi mai multe detalii.