Modificari aduse BurseiTransport si regulamentului

Informari |  18-Jan-2010

Motivele schimbarilor in BursaTransport.

 

Factorii care ne-au determinat sa procedam la modificari esentiale ale aplicatiei BursaTransport, fara a pierde din vedere scopul aplicatiei au fost urmatorii:

  1. Cresterea numarului de marfuri si camioane postate. Crescand numarul acestora, a crescut si dificultatea de a urmari postarile de interes. Era nevoie de un mecanism nou de corelare a rezultatelor obtinute cu parametrii cautarii, formulati de utilizatori.
  2. Lipsa posibilitatilor de exprimare a unor caracteristici ale marfurilor/camioanelor postate, si nevoia de rafinare a rezultatelor cautarii in lista.
  3. Sporirea gradului de securitate conferit de BursaTransport, care la fel ca orice aplicatie internet de acest fel induce riscurile comunicarii la distanta.
  4. Responsabilizarea distincta a companiilor si a utilizatorilor din cadrul companiilor, respectiv colectarea istoricului conturilor per companii, nu per utilizatori. Acest mecanism pune bazele instituirii unui profil de utilizator BursaTransport, necesar credem noi, la evaluarea operativa a partenerului potential identificat prin Bursa.
  5. Posibilitatea de a introduce treptat servicii contra cost extra-bursa, precum si rentabilizarea unor activitati in Administratia Bursei prin transformarea lor in servicii contra cost, cum ar fi examinarea zecilor chiar sutelor de incidente de plata declarate zilnic, care ocupa 90% din timpul de lucru al intregului personal al Administratiei BursaTransport.
  6. Introducerea unui abonament flexibil in favoarea micilor companii aflate sub presiunea crizei 2008-2009.
  7. Schimbarea de regulament necesara, in fata cresterii numarului de utilizatori, unii dintre acestia intelegand diferit de Administratie scopul paginilor aplicatiei.

Date fiind aceste circumstante, la 01.02.2010 vom publica la aceiasi adresa internet noua versiune a aplicatiei, in perfecta continuitate cu cea prezenta. In ce constau modificarile esentiale:

 

Postarile de marfuri si camioane. Rafinarea rezultatelor.

 

Mecanismul care face sa functioneze Bursa la capitolul publicare marfuri si cautare marfuri, implementat acum 9 ani, se bazeaza pe grafuri matematice si drumuri critice intre noduri. Nodurile sint diverse zone geografice, iar distantele dintre noduri sint distantele rutiere. La nivel national cat si la nivel european.

 

In conditiile sporirii numarului rezultatelor returnate in urma unei cereri de tip “caut marfa”, imprecizia acestui mecanism devine suparatoare. Mecanismul facea posibila strecurarea unor solutii nerealiste.

 

Noul mecanism de inregistrare a marfurilor (si camioanelor) disponibile (am marfa de transportat!) se bazeaza pe sistemul coordonatelor geografice (latitudine si longitudine, asemanator aplicatiilor GPS) asociate punctelor de plecare si de sosire, si confera Bursei o precizie sporita la formularea rezultatelor cererilor.

 

Cererea “caut marfa de transportat pe un anumit traseu” devine astfel principalul instrument de cautare al Bursei. Precizia sporita la exprimarea capetelor traseului ofera o rafinare superioara a rezultatelor si diminueaza efortul de consultare a listei intoarse de cerere.

 

In plus, mecanismul de “refresh automat” a rezultatelor functioneaza pe cererea curenta. In conditiile in care utilizatorul vizeaza un anumit traseu, sau traficul dintr-o tara intr-alta, nu are de facut decat sa activeze refresh-ul si sa astepte pina cind va vedea in lista lui filtrata noile postari, aparute ulterior formularii cererii.

 

Completari in descrierea marfurilor si camioanelor

 

Fara sa devina obligatorii , specificatiile marfii de transportat posibil a fi exprimate, si apoi fructificate, la cautare marfa de transportat au devenit mai ample:

  • tonajul brut, volumul brut ca rubrici formalizate (numerice, exploatabile la prelucrarea cererilor)
  • adaugarea atributului de lungime necesara de podea
  • atributele (daca se doreste) de marfa ADR sau FRIGO
  • atribut care defineste marfa ca fiind de grupaj sau ca necesita camion dedicat
  • rubrica de pret oferit formalizata (numerica, exploatabila la prelucrarea cererilor)

Cotinuitatea noii versiuni de aplicatie BursaTransport afirmata mai sus se manifesta in acest caz prin faptul ca rubricile obligatorii de descriere a marfii au ramas cele minimale, ca si in versiunea anterioara datei de 01.02.2010.

In schimb, stimulam definirea distincta a marfurilor de grupaj de cele de camion complet si manifestarea in consecinta a preturilor distinct oferite pentru grupaj si camion complet, situatie ce a aduce astazi, credem noi, nemultumiri in randul consultantilor transportatori.

 

In acelasi spirit in care informatiile minimale pentru publicarea unui camion disponibil raman aceleasi, transportatorul poate adauga informatiei publicate si daca e complet disponibil sau e deja partial incarcat, element de importanta mare in evaluarea rapida de catre expeditorii profesionisti in transportul rutier de marfa.

 

Structurarea pe companii si utilizatori a membrilor Bursa

 

In actuala versiune continua sa functioneze nefiresc conturi de Bursa multiple pe aceiasi entitate juridica (pe acelasi cod de identificare fiscala). In fapt, toate aceste conturi au o raspundere comuna, unica, in raporturile contractuale cu partenerii de transport. Provenind dintr-o perioada in care lucrurile erau mult mai simple si mai stabile, sistemul actual de conturi creeaza nesiguranta si induce confuzii la nivelul mai ales al transportatorilor.

 

La 1 Februarie, versiunea noua de aplicatie defineste structurat urmatoarele nivele in randul companiilor utilizatoare ale aplicatiei:

  1. Compania – este membru al Bursei, ca persoana juridica cu unica raspundere in fata celorlalti membri ai Bursei, indiferent cati salariati/expeditori/dispeceri/etc utilizeaza aplicatia. Compania se inscrie in BursaTransport, nu obtine un cont de utilizare al Bursei. Conturi obtin utilizatorii din cadrul companiei.
    1. Locatii de functionare ale companiei membru al BursaTransport : lista tuturor birourilor din care este accesata aplicatia de catre diversi utilizatori ai aplicatiei. Printre atributele care se pot asocia fiecarei locatii se afla obligatoriu:
      1. Lista persoanelor de contact din locatie . Daca se utilizeaza Bursa din locatia respectiva, compania trebuie sa declare cel putin o persoana de contact in locatia respectiva. Printre persoanele de contact ale locatiei se pot defini:
        1. Utilizatori ai Bursei (conturi) . Aceste persoane fizice au conturi distincte, fiecare din conturi asociat unei singure persoane, cu care opereaza BursaTransport. Conturile nu vor mai permite login-uri simultane multiple. Cu exceptia perioadei de o luna, pina la 01.03.2010, cind vom atentiona doar sesiunile multiple.

Exemplu de structurare pe sc ABC srl (numerele de cont si id-ul de companie, fictive):

Compania – membru al Bursei : ABC Srl (id_companie: 2)

CIF RO4979577

NRC J40/26453/1993

Sediu social:...

Administrator:....

 

Punct de lucru Buc.

Adresa....

Telefoane birou....

Descriere flota Bucuresti

 

Persoane de contact:

Daniela Popescu, responsabil plati

Florin Vasile, expeditor

Roxana Dumitru, grupaje

....

nu e utilizator

id_cont 51243

id_cont 51443

Punct de lucru TM.

Adresa....

Telefoane birou....

 

Persoane de contact:

Aurica Iordache, expeditor

....

id_cont 52856

Punct de lucru CJ.

Adresa....

Telefoane birou....

 

Persoane de contact:

Rodica Becea, expeditor

Mariana Gavrila, expeditor

id_cont 64552

id_cont 73224

Depozit Voluntari,IF.

Adresa....

Descriere servicii depozit

 

Persoane de contact:

George Marcu, gestionar nu e utilizator

In exemplul de mai sus am incercat sa aratam cum se inregistreaza o companie cu un sediu social si 4 locatii distincte, fiecare locatie cu lista persoanelor de contact iar dintre persoanele de contact, lista utilizatorilor BursaTransport.

 

Motivarea noii structuri: companie distincta de utilizator

  1. Nevoia de securitate sporita a BurseiTransport. Prin instrumente software dezvoltate intern, putem sa urmarim activitatea fiecarui cont in parte si intr-o anumita masura, sa corelam locatia din care acesta utilizeaza Bursa cu informatia declarata de el insusi. Tinand cont ca in trecutul recent am inregistrat tentative de frauda si ca istoricul actiunilor fiecarui utilizator in parte se pastreaza, vom avea posibilitatea sa furnizam politiei date mai precise despre activitatea conturilor atunci cind politia ne solicita.
  2. Responsabilizarea distincta a companiei membre si a utilizatorilor companiei. Compania este persoana juridica cu anumita raspundere, utilizatorul este o persoana fizica cu alta raspundere, cu toate ca opereaza Bursa in interesul si in favoarea companiei angajatoare. Pe de alta parte, nici un utilizator nu poate opera Bursa fara sa angajeze raspunderea companiei angajatoare (membru al Bursei) deoarece persoanele fizice nu au acces direct la Bursa.

Noile abonamente si creditele BursaTransport – CRB

 

Companiile nu vor mai achita direct abonamente ci vor achizitona CRB (credite BursaTransport) cu care isi vor activa singuri abonamentele dorite si vor cumpara servicii Bursa contra cost.

 

Abonamentele standard ce vor putea fi activate incepand cu 1 Februarie sint de 3 tipuri:

  • 12M (12 luni)
  • 6M (6 luni)
  • flexibil (pay as you go); acest tip de abonament consuma cite un credit (CRB) pentru fiecare zi in care este activ. Abonamentul poate fi intrerupt de catre utilizator si reactivat la data la care revine la serviciile BursaTransport

Pentru anul 2010, in conditiile schimbarii sistemului de activare abonamente, am instituit o promotie conform careia:

  • pentru fiecare abonament 12M activat, Bursa ofera inca 4 abo 12M gratuite
  • pentru fiecare abonament 6M activat, Bursa ofera inca 2 abo 6M gratuite

Serviciile contra cost care pot fi achizitionate cu creditele CRB sint (la data de 01.02.2010):

  • declarare de incidente de plata (cele cu BO/CEC refuzat sunt gratuite)
  • consultatii juridice cu raspuns confidential
  • utilizarea SMS-urilor de notificare
  • publicarea de anunturi de mica publicitate

Sistemul de credite ne ofera posibilitatea sa recompensam (bonusuri) acele informatii ale utilizatorilor BursaTransport care duc la eliminarea teparilor si la limitarea fraudelor. Astfel, oferim bonusuri pentru:

  • declararea BO/CEC refuzate de banca
  • documentarea situatiilor de intermediere frauduloasa

Lista completa a tarifelor incepand cu 01.02.2010:

1 abo 12M 144 CRB
1 abo 6M   90 CRB
1 abo flexibil     1 CRB/zi

 

 

Declarare incident de plata fara BO/CEC refuzat 14,00 CRB
Notificare SMS   0,15 CRB
Publicare anunt mica publicitate   3,00 CRB
Consultati juridica confidentiala 14,00 CRB

 

 

Valoare credit CRB

Romania     2,00 RON + TVA
Ungaria 142,00 HUF
Republica Moldova     8,30 MDL
Bulgaria     1,10 BGN
Alte tari

    0,60 EUR

 

Noul Regulament BursaTransport

 

Modificarile aduse sint in esenta urmatoarele:

  1. clarificarea noilor notiuni si termeni aparuti
  2. descrierea paginilor aplicatiei in detaliu pentru prevenirea gresitei lor utilizari
  3. defalcarea in capitolul “Masuri la dispozitia Administratiei” la nivelul companiei si separat al utilizatorilor.

Puteti consulta noul regulament aici

  

Dan Cotenescu , in numele Administratiei BursaTransport.

Modificari aduse BurseiTransport si regulamentului
Formular asistenta