Modificari aduse codului muncii si legislatiei rutiere

General |  10-Feb-2015

Prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihna anual al salariatilor au fost modificate

 

Incepand din 25 ianuarie, prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihna anual al salariatilor au fost modificate. In esenta, anumite concedii la care angajatii au dreptul, printre care se numara cel medical, sunt considerate perioade in care acestia au lucrat, conform unui act normativ publicat la data de 22.01.2015 in Monitorul Oficial.

 

Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si a intrat in vigoare la data de 25.01.2015.

 

Actul normativ prevede ca, la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfasurata.

 

Cu alte cuvinte, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.

 

Referitor la concediul de odihna, Codul muncii dispunea pana acum ca acesta "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".  Sintagma respectiva a fost eliminata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12/2015, astfel ca dispozitia arata asa: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile".

 

Daca incapacitatea temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav intervin in timpul concediului de odihna, acesta se intrerupe si salariatul isi va lua zilele neefectuate dupa iesirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului. Daca acest lucru nu este posibil, zilele neefectuate din concediul de odihna se reprogrameaza.

 

Totodata, noul act normativ a introdus si precizarea conform careia salariatul are dreptul la concediu de odihna chiar si in situatia in care concediul medical se intinde pe durata unui intreg an calendaristic. In acest caz, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.

 

Referitor la salariatii care, din motive justificate, nu-si pot lua integral sau partial concediul de odihna la care aveau dreptul intr-un an, angajatorii sunt obligati sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

 

In alta ordine de idei, potrivit prevederilor Legii nr. 12/2015, s-a stabilit ca absentele nemotivate de la munca si concediile fara plata sunt scazute din vechimea in munca. Exceptie fac concediile fara plata pentru formare profesionala.

 

Firmele isi pot remunera salariatii cu diurne mai mari

 

Firmele isi pot remunera salariatii cu diurne mai mari, pentru deplasarile interne, fara plata unor impozite sau contributii suplimentare, dupa ce valoarea sumelor neimpozabile care pot fi acordate ca indemnizatie zilnica a fost majorata.    

 

Potrivit reglementarilor fiscale aplicabile in momentul de fata, indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valoare nu depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:

 

  • nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila;
  • nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

 

Valoarea diurnei pentru personalul bugetar care se deplaseaza in tara a fost majorata prin Ordinul MFP nr. 60/2015, care a intrat in vigoare in 27 ianuarie, ordin care prevede: “Art. 1. - (1) Cuantumul indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare prevăzut la art. 9 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la 17 lei.

  •    (2) Cuantumul sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare prevăzut la art. 28 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu se cazează în condiţiile art. 26 din Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la 45 de lei.”

 

In acelasi timp,  sumele care depasesc aceasta valoare:

  • se supun impozitului pe salarii,
  • se includ in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala).

 

Anterior acestei majorari, firmele puteau acorda ca diurna neimpozabila o suma de maxim 32,5 lei/zi.

 

 

De la 1 februarie, s-a dublat termenul in care trebuie comunicate procesele-verbale de contraventie

 

Termenul in care trebuie comunicate procesele-verbale de contraventie a fost dublat incepand din data de 1 februarie.

 

Modificarea este inclusa in Ordonanta Guvernului nr. 5/2015 pentru modificarea unor termene prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 78 din 29 ianuarie si care a intrat in vigoare de la 1 februarie.

 

Mai exact, termenul a fost majorat la doua luni, fata de o luna, cat era pana acum, motivul principal invocat de initiatori fiind ca multi contravenienti incearca sa tergiverseze procedura comunicarii proceselor-verbale cu scopul de a scapa de plata amenzilor.

 

In urma modificarilor, OG nr. 2/2001 stabileste ca, in situatia in care procesul-verbal nu este inmanat pe loc contravenientului, la momentul intocmirii, acesta trebuie comunicat prin posta in termen de doua luni.

Comunicarea prin posta trebuie facuta atunci cand contravenientul nu este prezent la momentul intocmirii procesului-verbal sau atunci cand, chiar daca este prezent, acesta refuza sa semneze de primire.

 

"Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de doua luni de la data aplicarii sanctiunii", prevede actul normativ in forma actualizata cu prevederile OG nr. 5/2015. Pana pe 31 ianuarie, prescrierea amenzilor contraventionale intervenea daca procesele-verbale nu erau comunicate in termen de o luna.

 

Comunicarea procesului-verbal se face prin posta, cu aviz de primire, sau, ca masura secundara, prin afisare la domiciliul persoanei amendate.

 

 

Din 14 februarie, se aplica noi reguli pentru soferii care transporta copii mai mici de trei ani

 

Guvernul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial, noile prevederi fiind aplicabile din februarie. Modificarile vin dupa ce, in toamna anului trecut, in legislatia rutiera au fost introduse anumite dispozitii referitoare la transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani.

 

Din septembrie 2014, soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Totodata, a fost interzisa transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani in autovehicule neechipate cu sisteme de siguranta.

 

Nerespectarea de catre soferi a acestor dispozitii este egala cu trei puncte de penalizare.

 

Noile completari referitoare la transportarea copiilor cu varsta de pana la trei ani sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015, si se aplica din 14 februarie.

 

Astfel, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

 

Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care au peste 135 cm inaltime, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.

 

"Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul", stabileste HG nr.

 

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

 

Acestea pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum si pe locul din fata al pasagerului. Insa instalarea pe locul din fata este permisa doar daca instructiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru si doar daca airbagul corespunzator locului este dezactivat ori daca autovehiculul nu este echipat cu airbag pentru acel loc.

 

Hotararea de Guvern recent publicata introduce si unele exceptii de la obligatia de a fixa/prinde copiii in dispozitive specifice si de la cea de a purta centura de siguranta.

 

Mai exact, obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer.

 

Totodata, atat obligatia folosirii dispozitivului de fixare, cat si cea a folosirii centurii de siguranta nu se aplica daca minorul in cauza este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta.

 

In aceasta situatie, copiii pot fi transportati doar pe scaunele din spate si, daca acestia au mai putin de trei ani, trebuie supravegheati de o alta persoana in afara de sofer.

 

Soferul este obligat sa aiba asupra sa certificatul medical de scutire si in acesta trebuie sa fie mentionate afectiunea pentru care este contraindicata purtarea sistemelor de

 

Minorii de pana la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicala mentionata mai sus pot fi transportati, sub supravegherea altei persoane in afara de sofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor neechipate cu sisteme de siguranta.

 

Noile prevederi referitoare la transportarea minorilor vor intra in vigoare in data de14 februarie 2015.

 

 

Avocat Ciucă Marius Florin

Modificari aduse codului muncii si legislatiei rutiere
Formular asistenta