NOI DISPOZITII LEGALE REFERITOARE LA CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE

General |  30-Jun-2010

NOI DISPOZITII LEGALE REFERITOARE LA CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE INCEPAND CU DATA DE 23 IUNIE 2010

 

 

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost modificata si completata cu noi dispozitii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale publicata in Monitorul Oficial nr. 421 Partea I din 23 iunie 2010.

 

Noutatile aplicabile incepand cu data de 23 iunie 2010 vizeaza:

 

1. Obligatia participantilor la trafic de a respecta si semnalele organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala aflati in indeplinirea atributiilor de serviciu. Aceasta se alatura obligatiei existente deja cu privire la respectarea in trafic a semnalelor politistilor de frontiera, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, ale agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.

Organelor fiscale sunt autorizate sa utilizeze pentru autovehiculele sale semnale speciale de avertizare luminoase, prin utilizarea luminii albastre, lumina care potrivit legii obliga participantii la trafic sa acorde prioritate de trecere.

 

2. Deasemenea, pe autovehiculele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, inscriptionate vizibil cu denumirea si sigla institutiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care organele fiscale abilitate pot face uz pentru oprirea in trafic a autovehiculelor in scopul exercitarii atributiilor de control specifice, potrivit legii.

 

3. De retinut faptul ca participantii la trafic trebuie sa stie ca functionarii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care efectueaza semnale de oprire pentru conducatorii autovehiculelor, in scopul exercitarii controlului specific, sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne distinctive si mijloace de protectie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare rosie, stabilite prin hotarare a Guvernului.

 

4. Sanctiuni: Nerespectarea semnalelor organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si a celorlalte organe ale statului aratate la pct. 1, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni, respectiv 4 sau 5 puncte-amenda.

Conform art. 98 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

NOI DISPOZITII LEGALE REFERITOARE LA CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE
Formular asistenta