NOU! BursaTransport reduce posibilitatea suprapostarilor de marfa

Utilizare |  23-Aug-2021

 

Acest articol adreseaza o chestiune complicata ce necesita parcurgerea sa integrala pentru o completa informare. Ne cerem scuze pentru lungimea sa. Administratia BursaTransport.


***


Ce este suprapostarea de marfa? Este tentativa de a mai publica inca o data o cerere de transport (o marfa) dupa ce firma respectiva a publicat deja prima data. A doua oara, a treia oara, a patra oara, si asa mai departe.


De ce se intampla acest lucru? Ne-am intrebat, si apoi, incercand sa surprindem fenomenul mai de aproape, i-am intrebat pe cei ce practica acest mecanism.


In principal, din dorinta ca propria cerere de transport (marfa) sa fie cat mai sus in lista de marfuri disponibile. Pozitionand-o cat mai sus, intr-adevar, sare prima in atentia consultantilor transportatori. In alte burse, mecanismul se numeste UPLIFT (urcare in capul listei a propriei cereri) si este tehnic posibil, eventual contra-cost.


Un alt motiv: exista hub-uri din care pleaca zeci de camioane in distributie. Exista clienti de transport cu depozite in aceste hub-uri care folosesc mai multe companii de expeditie simultan, si aceasta simultaneitate creaza o competitie intre companiile de expeditie, practic mai multe dintre ele publicand distinct practic aceeasi incarcare.


Alt motiv, pitoresc de aceasta data: incarcari din “fundaturi” de unde pleaca foarte putina marfa si nu consulta prea multa lume ce incarcari sunt disponibile. Am avut o situatie in care dintr-o astfel de locatie acelasi palet de marfa a fost publicat ca si cerere de circa 20 de ori.


In urma analizelor repetate am ajuns la concluzia ca acest spam constituie in jur de 20% din marfurile real existente pentru a fi transportate la un moment dat. Aprofundand aceste analize, am notat ca SPAM-ul nu este un fenomen generalizat, ci este practicat de un numar nu mai mare de cateva zeci de firme postatoare.


Ne-am trezit astfel in situatia in care un numar de zeci de firme postatoare “arunca” acest spam in ochii a sute si mii de transportatori.


Nu vom detalia rezultatele analizei noastre, ci doar va informam ca exista canale de publicare a spam-ului si tipuri distincte de spam. Doar un exemplu: unii “modifica” propriile anunturi si in acest fel le arunca in capul listei de marfuri, altii publica un buluc de marfuri pe rute relativ diferite (Constanta – Craiova, apoi Agigea – Craiova) sau cu diferente nesemnificative intre anunturi; caci ce se poate spune despre 2 cereri de transport venite de la aceeasi firma postatoare, pe aceeasi ruta, solicitand acelasi tip de camion, cu incarcare in aceeasi zi, insa una de 20 tone si a doua de 22 de tone?


Incepem cu impactul masurilor pe care le introducem asupra suprapostatorilor.


Masurile pe care le implementam zilele acestea nu au scopul sa va afecteze activitatea companiei dumneavoastra. Insa BursaTransport nu este facuta sa va rezolve incarcarea, de exemplu, a 5 camioane odata de la acelasi depozit in aceeasi zi prin tentativa de a publica de 5 ori aceeasi cerere de transport. Cum deseori ni s-a explicat. Consolidarea unei flote, dupa parerea noastra, se face nu prin intermediul unei burse de transport ci prin eforturile dispecerilor ce lucreaza pentru aceasta consolidare. Asadar, daca abuzati de suprapostare, cu siguranta veti fi afectati si veti fi nemultumiti. Ne pare rau, dar punem capat astazi abuzurilor. Daca aveti posibilitatea sa ne documentati, de exemplu, rezonabil, ca incarcarile dumneavoastra din aceeasi zi si din acelasi loc, simultan catre 20 – 30 de capitale de judet, deci ca scoateti din Zalau, sa zicem, 400 pana la 600 tone de incarcatura (pe zi!) – asadar daca veti documenta situatia dumneavoastra de exceptie, avem solutie pentru dumneavoastra. Nota importanta: probabil ca postatorul cu cele 20 de repetari ale singurei sale cereri de marfa din exemplul de mai sus, nu va fi cu nimic afectat.


Continuam cu impactul asupra transportatorilor consultanti ai cererilor de marfa (in BursaTransport, pentru fiecare postator de marfa se inventariaza 4 consultanti de marfa).


Transportatorii sunt agresati in cautarea de marfa cu reimprospatarea automata activata, de repetitia unor “noi” marfuri, care abia la unfold se pot vedea ca au fost deja consultate. Conform unor sondaje recente, 50% din marfuri sunt repostate in cursul unei zile obisnuite (precizam ca repostarile nu intra in numaratoarea de “performanta” a postatorului). Este o situatie de neacceptat pentru a carei evitare am introdus recent un marker pe marfurile ce irump in urma nu a unei publicari, ci a unei repostari.


Si incheiem analiza de impact cu noi insine, echipa BursaTransport.

 
Ne asumam riscul scaderii numarului marfurilor disponibile la un moment dat. Stim INSA ca ceea ce va disparea este marfa falsa, repostata, multiplu postata, stearsa si repostata. Este un risc, dar valoarea serviciului nostru nu se masoara in cate zeci de mii de marfuri disponibile punem la dispozitie, ci in calitatea listei pe care o constituie aceste marfuri.


In ce constau masurile pe care le implementam?


Intr-un mecanism complet automatizat prin care, la nivelul fiecarei companii, se inventariaza:

  • Marfurile postate
  • Marfurile respinse de la postare pentru a fi prea putin diferite de cele deja postate
  • Marfurile lasate a fi postate cu toate ca sunt susceptibile a fi similare celor postate

Aceste numaratori se refac zilnic. Daca marfurile susceptibile a fi similare cu cele deja postate depasesc un numar considerat rezonabil, in dimineata urmatoare, utilizatorii companiei respective sunt avertizati ca au declansat alarma antispam. Avertizati fiind, au posibilitatea sa nu repete abuzul de postare.


Daca insa o repeta, la urmatoarea declansare a alarmei antispam, compania respectiva deja avertizata intra intr-un regim penalizator de 24 de ore: criteriile de care trebuie sa treaca cu publicarea de marfa se radicalizeaza in defavoarea postarii.


Si asa mai departe. Daca din nou abuzeaza, din nou atentionare. Dupa atentionare si din nou abuz, iar regim penalizator.


Scepticii ar spune ca reducem la jumatate spam-ul produs de postatorii abuzivi: o zi pentru avertizare, si o zi in regim penalizator. Eroare. Urmeaza retragerea calitatii de membru pentru nerespectarea repetata a regulamentului.


***


Daca ati avut rabdare si ati parcurs acest document nu putem decat sa apreciem si sa va multumim.

Administratia BursaTransport

NOU! BursaTransport reduce posibilitatea suprapostarilor de marfa
Formular asistenta