Noul Cod de Procedura Civila

General |  15-Feb-2013

Incepand de astazi 15 februarie 2013 Romania are un nou Cod de Procedura Civila (Legea nr. 134/2010). Noul Cod de Procedura Civila desi a fost publicat inca din iulie 2010 (Monitorul Oficial nr. 485 din 15 iulie 2010) a intrat in vigoare, dupa mai multe amanari, incepand cu data de 15 februarie 2013 si se aplica proceselor incepute dupa aceasta data.

 

          Dintre modificarile aduse mentionam urmatoarele:

 

- referitor la competenta: tribunalele devin instantele principale pentru judecata in fond, de prima instanta spre deosebire de vechiul sitem in care acest rol revenea judecatoriilor. In competenta judecatoriilor intra solutionarea cauzelor de valoare mica, cu o complexitate redusa, dar cu o mare frecventa in practica. Curtile de apel au  competenta de a solutiona, in principal, apelurile, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie este  instanta de recurs de drept comun, asigurand totodata si interpretarea si aplicarea unitara a legii la nivel national prin solutionarea recursurilor in interesul legii si prin pronuntarea unor hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept. (art. 94 – 97)

- referitor la citarea si comunicarea actelor de procedura: se completeaza modalitatile de comunicare, pe langa cele cunoscute se introduce posibilitatea, ca la cererea partii interesate si pe cheltuiala acesteia, comunicarea actelor de procedura sa poata fi facuta si prin executori judecatoresti sau prin servicii de curierat rapid. De asemenea, se introduce posibilitatea comunicarii actelor de procedura prin telefax, posta electronica sau prin orice alte mijloace care asigura transmiterea textului si confirmarea primirii acestuia. (art. 154)

- referitor la caile de atac: apelul devine singura cale ordinara de atac cu caracter devolutiv, avand ca obiect controlul judecatii asupra fondului cauzei. Recursul, alaturi de contestatua in anulare si revizuirea constituie cai extraordinare de atac. (art. 456). Termenul pentru declararea apelului dar si a recursului este marit de la 15 la 30 de zile. (art. 468, art. 485).

 

          Dintre modificarile de interes imediat pentru utilizatorii BursaTransport mentionam abrogarea OG nr. 5/2001 privind somatia de plata si OUG nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, prevederile acestor acte normative fiind modificate, completate si comasate in cuprinsul art. 1013 – 1024 Titlul IX – Procedura ordonantei de plata.

 

Pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Noul Cod de Procedura Civila
Formular asistenta